Czy na prawdę istnieje, czy ma ją w wyposażeniu polskie wojsko , czy to tylko wymysł reżysera - słyszałem wiele opcji na ten temat, a jaka jest Wasza? :>
jestem żołnierzem zawodowym . nie widziałem w naszej jednostce nawet podobnej broni . z tego co uczymy się na zajęciach o broni i wyposażeniu naszej armii i sąsiadów to nie ma czegoś podobnego .
Szakal (The Jackal):1997:
W filmie Szakal pojawia się rzekomo polski karabin maszynowy ZSU-33 kalibru 14,5mm (nawiązanie do radzieckiego wielkokalibrowego karabinu maszynowego KPW zasilanego nabojem 14,5x114mm). Nie jest to jednak „prawdziwa” polska broń, a zmodyfikowany dla potrzeb filmu amerykański wielkokalibrowy karabin maszynowy M2HB zasilany nabojem 12,7x99mm. Należy również zaznaczyć, że ZSU-33 w ogóle nie istnieje, a nawet gdyby istniał, to nie byłby polską bronią, biorąc pod uwagę, że ZSU oznacza Zenitalnaja Samochodnaja Ustanowka i odnosi się do radzieckich samobieżnych zestawów przeciwlotniczych (przykładowo ZSU-23-4). Również oznaczenie ZSU-33 nie wydaje się prawidłowe, sugerując kaliber 33mm, podczas gdy broń widoczna w filmie ma mieć kaliber 14,5mm. Zaznaczam, że z tego co wiem nie powstała żadna polska czy radziecka broń o kalibrze 33mm.
zgupiales? w polsce brakuje kalaszy i amunicji ,a takie zabawki to tylko w filmach :))
Z tego co mi wiadomo, taka broń istnieje. Nie jestem w stanie przytoczyć teraz konkretów (informację, że coś takiego faktycznie istnieje przekazał mi ojciec, musiałbym jego wypytać) ale ponoć Polacy coś takiego wymyślili. I skąd info, że w Polsce brakuje kałaszy? Wysyłamy żołnierzy na dwa fronty nie mając broni? Jasne...
Polacy wymyslili wiele bardzo dobrych modeli broni.. ostatni mdoel najlepszego czołgu na swiecie (osiagalby powyzej 100 KM/h).. wymyslalismy bardzo dobre modele.. Ale nie mamy kasy by je produkowac.. sprzedajemy je USA itp za grosze..
To się zapytaj. Jak będziesz miał konkrety wtedy pisz a nie gdybasz oby gdybać. Broni takiej nie ma żadne wojsko na świecie. Zapewne replika wykonana na podstawie czyjegoś projektu.
jak dla mnie to to ma związek z tym samochodzikiem i jego działkami :)
http://pl.wikipedia.org/wiki/ZSU-23-4
tylko że ZSU-23-4 to nazwa całego pojazdu. Broń w nim zamontowana to AZP-23 kalibru 23 mm, z tego co pamiętam broń szakala miała 14,5mm
w filmie, gdy Szakal kupuje broń to na monitorze widnieje nazwa ZSU-33.
Tak naprawdę jest to przerobiony amerykański karabin maszynowy M2HB.
http://www.opisybroni.republika.pl/m2%20browning.html
Najbardziej podobne działko to chyba to, które znalazł BATTOZZ
(http://pl.wikipedia.org/wiki/KPWT)
Czytałem na jakimś forum i tylko potwierdzę że taka broń nie istnieje. Poza
tym oznaczenie ZSU tyczy się Radzieckich samobieżnych zestawów
przeciwlotniczych (np. Szyłka). Ta broń to wymysł reżysera i to w dodatku z
błędem w nazwie. To tyle na ten temat.
http://www.imfdb.org/index.php/Jackal%2C_The#Browning_M2HB_.28mocked_up_as_KPV_h eavy_machine_gun.29
WSZYSTKO OPISANE
To jest bajka. Jeżeli strona sprawia wrażenie wiarygodności nie oznacza że jest wiarygodna. Więc od początku.
- ZSU to oznaczenie radzieckie "Zenitalnaja Samochodnaja Ustanowka" czyli samobieżny zestaw przeciwlotniczy.
Bardzo znany jest ZSU-23 który jest na wyposażeniu WP wyposażony jest w 4 armaty AZP-23 kalibru 23 mm.
Mniej znany jest ZSU-37 chyba starsza konstrukcja wyposażona w jedną armatę automatyczną 61-K kal. 37 mm
-teraz ów M2HB to karabin przeciwlotniczy z 1938r jest kalibru 50cal. w naszym oznaczeniu 12,7mm i działa na zasadzie krótkiego odrzutu lufy. W Polsce broń działająca na takiej zasadzie to KPWT kalibry 14,5mm stosowany na BRDM-2. Bronią przeciwlotniczą kalibru 12,7mm stosowaną w WP jest NSW działa na zasadzie odprowadzania gazów prochowych przez boczny otwór w lufie. NSW jest konstrukcją dużo młodszą od M2HB Browning i znacznie lżejszą. Stosujemy ją na T-72 PT-91 na WZT( tych na podwoziu T-72)
Broń z szakala to FIKCJA przynajmniej pod nazwą ZSU-33 a jeżeli istniej broń wyglądem przypominająca tą z filmu to na pewno nie jest naszej produkcji.
Może twórcy filmu przy tworzeniu czegoś takiego jak ZSU-33 wzrowali sie na wyglądzie M2HB, tego nie wiem. Ale coś takiego jak zsu-33 na 99% nie istnieje.
nie istnieje ,a w filmie jest jak kolega Pyshard napisal browning m2hb po malej przerubce
Michael Caton-Jones okazał się prorokiem :) Zaledwie 3 lata po premierze "Szakala" został opracowany prototyp polskiejZSU-23-4MP Biała - polska modyfikacja ZSU-23.
W filmie Szakal pojawia się rzekomo polski karabin maszynowy ZSU-33 kalibru 14,5mm (nawiązanie do radzieckiego wielkokalibrowego karabinu maszynowego KPW zasilanego nabojem 14,5x114mm). Nie jest to jednak „prawdziwa” polska broń, a zmodyfikowany dla potrzeb filmu amerykański wielkokalibrowy karabin maszynowy M2HB zasilany nabojem 12,7x99mm. Należy również zaznaczyć, że ZSU-33 w ogóle nie istnieje, a nawet gdyby istniał, to nie byłby polską bronią, biorąc pod uwagę, że ZSU oznacza Zenitalnaja Samochodnaja Ustanowka i odnosi się do radzieckich samobieżnych zestawów przeciwlotniczych (przykładowo ZSU-23-4). Również oznaczenie ZSU-33 nie wydaje się prawidłowe, sugerując kaliber 33mm, podczas gdy broń widoczna w filmie ma mieć kaliber 14,5mm. Zaznaczam, że z tego co wiem nie powstała żadna polska czy radziecka broń o kalibrze 33mm.
W filmie faktycznie widzimy CKM Browning M2HB 50 BMG imitujący radziecki KPV 14.5mm. Polecam stronkę www.imfdb.org
Jeżeli chodzi też o cały system tego działka, to ogólnie przypomina trochę amerykańskie ROWS - http://www.precisionremotes.com. Polecam obejrzeć Shooter - pokazane jest wszystko dokładniej ;)
btw. w Law Abiding Citizen, główny bohater też ma podobną zabawkę.
witam to działko istnieje ale pod nazwą KPVT
http://en.wikipedia.org/wiki/KPV_heavy_machine_gun
http://www.youtube.com/watch?v=Fm5RxG1564k
http://world.guns.ru/machine/rus/kpv-e.html
czemu szerzysz takie herezje??
ZMT produkują karabin 12,7mm w filmie jest wyraźnie powiedziane 14,5mm
http://www.filmweb.pl/film/Szakal-1997-178/trivia
( na samym dole)
Opis ten dodany 18.10.2016, ale dostępny dopiero od 14.11.2017... FW!
Z tego co wiem to ta broń powstała na potrzeby filmu to działko nie istnieje ale jak szukałem jest sprzęt o podobnym oznaczeniu ale nie ten sam co na filmi
Szakal (The Jackal), 1997:
Powiem tak - taka broń dokładnie tak wyglądająca na 100% nie istnieje, ale... hmmmm na YT można znaleźć filmik gościa z Rosji , który prezentuje jeden z modeli KPV i jak spojrzysz się na jego budowę, wygląd, to ciarki po dupie idą bo okazuje się, że... jednak istnieje! I owszem dokładając statyw i optykę można mieć dokładnie to co zamówił szakal !Zmiana w stosunku do filmowej wersji to siła i zasięg :) W rzeczywistości zasięg to 3000m, a prędkość pocisku to 600 m/s, wymaga statywu, ma krótki odrzut, zaprojektowana w ZSRR w 49 roku i jak w filmie wymaga statywu (choć jest wersja przenośna - waży około 50kg). Siła rażenia jest ogromna (potrafi w dużym kowadle wbić pocisk kilka cm w głąb).W filmie lufa jest dłuższa o około 30 cm w stosunku do KPV, co najpewniej miał ona celu zwiększenie celności w dalszym zasięgu. Wykorzystano do tego celu customową przedłużkę (oczywiście to filmowa wersja, ale realnie również można takową wykonać).Podsumowując: przeraża myśl, że można mieć broń Szakala o absolutnie przerażającej sile rażenia! I tak ! tak jak w filmie można nią obrócić samochód w sterte blachy... o człowieku to nie wspomnę