Posze napiszcie jakie waszym zdaniem są najlepsze grypsy w tym filmie, niesamowicie mi to potrzebne i jesli byscie mogli to moze jeszcze w jakiej to dokladnie minucie filmu??
Dziekuje za pomoc
W jakich dokładnie minutach to niepamiętam, ale zdecydowanie najlepszy jest ten łysy gryps co pojawia się tylko na spacerniaku, postać ta pojawia się tylko ogółem przez 3-4 minuty w całym filmie, ale dobrze się ją pamieta. Poza tym kosior, czyli Mariusz Jakus jak zwykle spoczko
"jakie waszym zdaniem są najlepsze grypsy w tym filmie" - szczerze mowiac nie rozumiem Twojego pytania. "Gryps" (w gwarze wieziennej) oznacza wiadomosc (np. ten papierek, ktory zawijal Siwy w folie), wiec chyba nie wiesz o co pytasz. Napisz moze co Ty rozumiesz pod pojeciem "gryps".
Najlepszy grypsior jest taki! "Uwal się na pizdę i ani mruknij" :D Jest ich mnóstwo...razem z koleżanką zapisywałyśmy wszystkie, bo były potrzebne na zajęcia... :]
- "może Ci pomarszczy pod stołem", "nie zarzucać", "kręci się na ostro", "plomba" itd. ... :)
Szmieszny masz rację w prawidłowym znaczeniu gryps to wiadomość ale grypsem nazywa się też ludzi posługujących się gwarą ... wiadomo są frajerzy , ludzie , grypsy i gity więc raczej autor wie o co pyta.
Dzieki Zimer. Nie rozumialem pytania w temacie. Myslalem, ze moze zalozycielowi tematu chodzi o grypsujacego i po czesci mialem racje, ale nie znalem innego znaczenia slowa "gryps" dlatego mnie to zdezorientowalo.
autor pisz "Posze napiszcie jakie waszym zdaniem są najlepsze grypsy w tym filmie (...) w jakiej to dokladnie minucie filmu??" wiec raczej nie chodzilo o ludzi (bo troche nie gramatycznie) tylko o te gware wiezienna (nie grypsy ;p)... dobrych textow bylo duzo ale najlepszy to chyba:
o co ci chodzi?! o to ze ci zaraz zapie***le!! -czy cos takiego ;D
Najlepszy tekst: - A ty co taki sentymenalny jestes?
- Senstymentalny, cwoku!
- Ja mowie... sentymenalny...
:D
Rozkazująco-proszący tekst: "Roman, czaju zaparz" . . . zapożyczony i przerobiony wątek z Klanu ;) "Bożesz Ty mój Boże ja czaju zaparzyła".
-Nawiń!!
-Powiedz Siwemu żeby przypucował...
-Siwy puca...
-Nawijaj!!
-Gryps doszedł wszystko załatwione!!
-Przewiń!!
-Gryps doszedł! Cyga na wagę nie dotrze!!
-Gicior!! Truknij Blademu żeby się do niczego nie pucował co kolwiek by się nie działo ,ja to weznę na siebię nic mu nie przybiją!!
-Dobra Siwy trzym się!!
-Gicior!! Trzym się Ziomal!!
(Chyba najbardziej rozwinięty dialog w gwarze grypserskiej w tym filmie)
--------------------------------------------------------------------------
Jakoś wątpię w to, że autor tak poważnego filmu, w którym dobór słownictwa jest bardzo ważny, inspirację czerpał z "Klanu". PS. Pozdrawiam więźniów pilota.
rozkmiń sobie to jak Cie to pasjonuje "hydrowachotargacz" w filmie tego nie było ale wg mnie śmieszne określenie na zwykłą rzecz :)
Siemano!
Więzienna gwara to się nazywa "bajera" i nie ma takiego podzału na więźniów jako grypsy tylko grypsujący. Ponaddto autor recenzji napisał "ciach bajera" a powinno być "ciał bajera". Ponadto jak więźniowie mowili że jeden się na tygrysie powiesił to znaczylo że na kracie w oknie od strony celi.
Przypał (gdy strażnik wszedł do celi).
Albo raczej "ciał amore" kolego wiesz że dzwoni ale nie do końca wiesz, w którym kościele więc najpierw się dokładnie dowiedz zanim zaczniesz wprowadzać w błąd. Swoją drogą tyle bzdur, których można naczytać się w tematach dotyczących tego filmu nie znajdziemy chyba nigdzie indziej. Dobry przykład na to, że wszyscy chcą się wypowiadać tylko mało kto wie o czym w ogóle mówi.
Zgadzam się z kolegą, ma sporo racji. Wygadujecie głupoty. ktoś podsłuchał coś na podwórku, inny na ulicy i wyszło wam...gów..o:)
Redaktor poprawnie napisał ciach bajera, bo tak się mówi. Oznacza...koniec rozmowy.
Gryps- to gwara więzienna, lub forma komunikacji między celami bądż ze światem zewnętrznym. Grypsujący, lub ewentualnie "szamak".
Pozdrowienia.
Podziały są różne i często umowne. Najczęściej spotykany podział to Grypsujący, Cwaniacy, Niegrypsujący (Frajerzy) i cwele. Cwaniacy występują tylko w niektórych zakładach.
Feści chyba tylko za komuny byli. Można porównać ich do Cwaniaków (może nawet Cwaniacy to ewolucja Festów), bo deklarują walkę z grypserą i chcą spokojnie odsiedzieć wyrok.
Jako ciekawostkę dodam, że reżyser symetrii siedział za PRLu w więzieniu, więc środowisko więzienne zna dobrze. Zatem film jest wiarygodny i to między innymi sprawia, że jest rewelacyjny.
Pół roku. Aż tak długo się nie nasiedział. A z racji wieku raczej za PRLu to on nie siedział bo PRL skończył się gdy Niewolski miał jeszcze 16 lat.
może i nie siedział za długo, ale widać po filmie że pojęcie o realiach więziennych ma
-Spacerniak! Który oddział śmiga, które cele?
-Pierwszy. Cela 3, 4, 7. A kto się pucuje?
-Tu Traper z woli.
-Siemano, Traper.
-Siemano, Adolf. Który tam, to Zborek?
-Ja jestem Zborek, a co?
-Jesteś z Targówka? Znasz Miętusa?
-Znam.
-Dostaliśmy gryps od Miętusa, że się rozprułeś i chłopaków posprzedawałeś! Że jesteś frajer z wolności! Ch*j ci w dupę, nygusie!!!