Uwielbiam "Sword..." za realizm walk (bez zbędnego gadania czy zwolnionego tempa).
Podobne były w OAVce "Rurouni Kenshin". "Samurai Champloo" to jednak nie to (choć też
pałam sympatią), a "Basilisk" to (biorąc pod uwagę sceny walk) porażka. Czy ktoś może
polecić mi filmy/seriale anime w klimatach dwóch pierwszych tytułów?
Hellboy? O nie, chyba nie o takie klimaty mi chodzi o_O
Obejrzałam "Hakkenden"(parę lat się za to zabierałam) i nawet usatysfakcjonowana jestem, mam sentyment do kreski z lat 90-tych, choć serial roi się od demonów, a ja szukam bardziej, że tak powiem - przyziemnych klimatów.
No i zaczęłam "Mugen no Juunin", ale już w pierwszym odcinku główny bohater prezentuje nadprzyrodzone moce i trochę mi się odechciało, ale jest na czym oko zawiesić więc skończę co zaczęłam. "Seirei no Morito" reprezentuje chyba podobną tematykę? Zobaczymy. Dzięki za odzew :*
Jeśli chodzi o realność walk to podobno Cowboy Bebop jest jednym z lepszych.. z tym że nie walczą tam na miecze ;D Sam tego nie widziałem bo nie przepadam za Blues'em... Oglądałem za to Samurai 7, ale nie polecam. Dużo gadania, kiepskie walki.. Czytałem rekomendacje na jednej stronce, wrzucali tytuły takie jak Seirei no Moribito, Princess Mononoke i te które wymieniliście, ale nie wiem czy są godne polecenia ;)
Cowboy jest genialny, polecam gorąco. Jeśli chodzi o walki to tam się boksują i używają broni palnej.
Aktualnie oglądam serię "Blood+", recenzje były wysokie, ale poziom kreski oraz walki są co najmniej kiepskie. Nijak to wszystko się ma do jednego z moich ulubionych anime "Blood the last Vampire". Seirei no Moribito mam w planach obejrzeć :)
Oglądałem wszyyystko co wymieniliscie i !!!!!!!!!!!!!!! Zapomnieliście o "Darker than black" - szybkie , plynne , piekne. Ninja Scroll i Cowboy bebop - nie zapominaljcie o pelnometrazowych. Odrobine niżej Hellsing i Black Lagoon.
Żryjta aż wam gauy spuchno
Jeśli chodzi o samurajskie klimaty to może np. "Basilisk: Kôga ninpô chô", "Bakumatsu Kikansetsu Irohanihoheto", "Hakkenden: Legend of the Dog Warriors", "Hakuouki Shinsengumi Kitan"
jeśli chodzi o klimat tej produkcji to chodzi o fajnie zrealizowaną akcję czy typowo samurajski?
jeśli w dość szerokim ujęciu ta akcja to przyłączam się do tych co proponują "Darker than black" i "Black Lagoon", "Cowboy Bebop" to legenda ale stoi bardziej dialogami i klimatem niż akcją (choć i ta bywa świetna, zwłaszcza na tak wiekowe dzieło, a w pełnometrażówce jest jeszcze lepsza niż w serialu), od siebie dodam jeszcze "Kara no Kyoukai" - 7 filmów (od 40 jakoś minut do 2 godzin) do tego krótki (30min) epilog (w formie jednego dialogu) i remix (czyli streszczenie wszystkich filmów w kolejności chronologicznej - bo gdy ogląda się je w kolejności wydania to wydarzenia skaczą latami w przód i w tył). Muzyka w tym serialu (bo choć składa się z filmów chyba tak najlepiej go określić) jest znakomita, animacja też bdb, walki fajnie zrobione. Fabuła pogmatwana - ale warto!! bohaterowie moim zdaniem niepowtarzalni i ich losy (i sposób ich przedstawienia).
w klimatach ściśle samurajskich (bądź podobnych) przede wszystkim Ninja Scroll (starszy brat "Miecza nieznajomego" - jednakże miecz jest lepszy i mówię to z pełną świadomością jako fan ninja scrolla). Aha - ważne. Przy ninja scrollu chodzi o pełnometrażowy film z 93 roku. Serial pomimo brutalności jest troszkę dziecinny a późniejsze prequele są żałośnie słabe! bezsensowne gore.
Seirei no Moribito - ten tytuł zamierzam zacząć oglądać po napisaniu tego komentarza - więc nie wiem czy jest dobry. Ale jeśli jest choć w przybliżeniu tak fajny jak czytałem w recenzji na tanuki to musi być zarypisty.
Utawarerumono - ma swoje wady (nawet sporo) ale też wiele zalet i swój własny klimacik. Mi się podobało, więc polecam
Samurai Champloo - też dopiero obejrzę ale podobno to Cowboy Bebop w feudalnej Japonii - na moje oko to znakomita reklama^^
http://www.filmweb.pl/serial/Ayakashi-2006-298283
http://www.filmweb.pl/serial/Kurozuka-2008-491370 - pierwsze 2 odcinki rewelacja, później niestety zmienia całkowicie klimat na czasy współczesne i przynudza.
http://www.filmweb.pl/serial/Sarai-ya+Goyou-2010-562180 - dziwna i bardzo oryginalna kreska, ciekawe anime.
http://www.filmweb.pl/serial/Shigurui-2007-418550 - kozak anime, ale polecam tylko cierpliwym widzom bo jest to anime z dość powolną akcją. W klimacie starych filmów Kurosawy.