heheh podwarszawska wieś!? film kręcony w Beskidzie Żywieckim we wsi Sopotni Małej, do dziś można zobaczyć min domy Placków i Kadeli! Super śmieszny film, jednak nie wszyscy rozumieją gwarę więc film ich nie śmieszy! Ja rozumie bo to moje tereny :D
Pozwolę się zapytać może pytanie będzie trywialne i wręcz banalne ale rozumiem, że ów domy Placków i Kadeli uległy znacznym zmianom zewnętrznym :)?
Jak dla mnie film klasyka, zdecydowanie zapomniany i niedoceniany, a szkoda...
I tutaj się mylisz - owszem w Beskidzie Żywieckim lecz nie w Sopotni. Akcja toczy się w Złatnej oraz częściowo w Ujsołach.
Większość zdjęć powstało we wsiach Sopotnia Mała, Ujsoły i Rycerka Dolna....
W Sopotni są domy bohaterów, więc nie pisz, że w Sopotni nie kręcili ;)
Na street view jest: https://www.google.pl/maps/@49.6147214,19.2747782,3a,75y,325.94h,98.73t/data=!3m 6!1e1!3m4!1sK1PvGgP6nV0mxGghttABkw!2e0!7i13312!8i6656!6m1!1e1
Film może i kręcony w Sopotni Małej, ale podstawą filmu jest sztuka Ryszarda Latki, który oparł ją na istniejących rodzinach Placków i Kadeli i ich ciągłych kłótniach, a zamieszkiwali oni wieś Woźniki koło Wadowic - oczywiście sztuka nie jest dokładnym odzwierciedleniem rzeczywostości, a w/w rodziny i ich waśnie oraz niektóre osoby były po prostu bazą:) Pijany listonosz gdzieś tam w kadrze się przewinął - postać autentyczna - mój dziadek:)