Witam,
Czy ktoś wyjaśni skąd wziął się pomysł oznaczania pojazdów logiem Punishera?
O co chodziło?
Z książki "Cel Snajpera" czyli z autobiografii Chrisa Kyle'a:
"Nasz pluton też miał własne przezwisko: dotychczasowy Cadillac już nam nie wystarczał. Nazwaliśmy się Punishers. Jeśli ktoś nie zna tej postaci, wyjaśniam: Punisher zadebiutował w serii komiksów wydawnictwa Marvel w latach siedemdziesiątych. Jest to prawdziwy twardziel, który wymierza sprawiedliwość jako przedstawiciel samozwańczej straży obywatelskiej. Krótko przed naszą zmianą w kinach grano film pod tym samym tytułem. Punisher nosił koszulkę ze stylizowaną białą czaszką. Jeszcze przed wyjazdem taką nazwę zaproponowali nasi spece od łączności. Wszyscy uważaliśmy, że Punisher robi świetne rzeczy: wymierza sprawiedliwość. Zabija bandziorów. Wzbudza strach w przestępcach. To było to, o co nam chodziło. Dlatego zaadaptowaliśmy jego symbol, czaszkę, i z pewnymi zmianami przyjęliśmy za własny. Wymalowaliśmy go farbą w sprayu na swoich humvee
i pancerzu osobistym, na hełmach i wszelkiego typu broni. Poza tym malowaliśmy go na budynkach i murach, gdzie tylko się dało.
chcieliśmy, żeby było widać: „Jesteśmy tu i zrobimy wam rozp*****”. To była nasza odmiana wojny psychologicznej.
„Widzicie? To my. To od nas dostajecie w du*ę. Bójcie się. Bo zamierzamy was pozabijać, s********y”. „Jesteście źli. My jesteśmy
jeszcze gorsi. Jesteśmy najgorszymi twardzielami”. Nasz siostrzany pluton chciał wykorzystać szablon, którego używaliśmy
do malowania naszego sprzętu, ale się nie zgodziliśmy. Powiedzieliśmy im, że to my jesteśmy Punishers. Musieli znaleźć sobie własny symbol."
Mam nadzieję że wyjaśniłem :)