PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=34946}

Smętarz dla zwierzaków II

Pet Sematary II
1992
5,5 6,2 tys. ocen
5,5 10 1 6206
3,7 3 krytyków
Smętarz dla zwierzaków II
powrót do forum filmu Smętarz dla zwierzaków II

Ktoś wie skąd taka pisownia? W pierwszej części Rachel Creed mówi, że to tak specjalnie. Czyżby
słówko "Sematary" było nawiązaniem do jakiegoś innego angielskiego słowa, czy może napisał tą
tabliczkę jakiś przedszkolak albo Indianin? :P

Ultor

Cmentarz odwiedzany był głównie przez dzieci, które chowały tam swoje psy i koty. To one zrobiły tabliczkę.

ocenił(a) film na 2
makinetka

Dzięki :D

Ultor

jak wyżej, ma to nawiązywać do błędów ort. dzieci, które chowały tam zwierzaki (w książce Kinga widać to wyraźniej, bo przywołuje dużo opisów na nagrobkach z błędami aż razi w oczy). :D

ocenił(a) film na 2
dimestorediamond

Książki nie czytałem, ale film jest wybitny ;)

Ultor

Książka wybitniejsza. Nigdy nie sądziłem, że (jako człowiek z upośledzoną wyobraźnią) będę w stanie bać się tekstu w książce. Horror jako gatunek literacki nie miał dla mnie sensu.
Aż trafiłem na "Smętarz...", i bałem się wyjść do przedpokoju, bo wiedziałem, że będzie siedzieć tam mój pies, mały szczeniaczek.

King to zupełnie inny rodzaj emocji i odczuć strachowych.

Yugdriew

Szczerze mówiąc, książka nie przypadła mi do gustu. Może dlatego, że najpierw widziałam film, w każdym razie nudziła mnie, akcja działa się tam zdecydowanie za wolno. Odmiennego zdania są za to moje współlokatorki, które najpierw czytały książkę.

snowdog

Ja z kolei oglądałam najpierw film, który właśnie zachęcił mnie do przeczytania. Nie żałuję :)

Ultor

"wybitny".. to była ironia?

użytkownik usunięty
Ultor

idz sie leczyc.