PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=468296}

Slumdog. Milioner z ulicy

Slumdog Millionaire
2008
7,4 597 tys. ocen
7,4 10 1 597218
6,7 73 krytyków
Slumdog. Milioner z ulicy
powrót do forum filmu Slumdog. Milioner z ulicy

Gdy zginęła matka dwóch głównych bohaterów. Czemu to miało służyć? Jakaś lokalna mafia?

ocenił(a) film na 8

To była agresja na tle religijnym, przynajmniej tak to odebrałem.

muzułmanie ich atakowali czyli klasyczna agresja islamska.

markin

Dokładnie, nawet Jamal mówił potem, że gdyby nie Allach i Rama, to jego matka by żyła.

markin

Chyba jednak nie masz racji w tym przypadku. Zwróć proszę uwagę na imię głównej postaci, Jamala Malika i na sposób, w jaki modlił się jego brat - to muzułmanie, nie hindusi. W scenie, w której zginęła matka Jamala i Salima, to oni zostali zaatakowani, więc nietrudno się już później domyślić, że to hindusi napadli muzułmanów. Z całym szacunkiem, ale radziłabym nie kierować się tak bardzo stereotypami. To naprawdę nie jest tak, że wszyscy wyznawcy islamu są źli i agresywni. Nie chciałabym teraz wdawać się w żadną dyskusję, bo wiem, że to bardzo kontrowersyjny temat, a samo słowo "islam" wzbudza u niektórych co najmniej niechęć, ale takie "rozmowy" do niczego nie prowadzą. To była tylko mała rada. Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 8
annbolly317

Poprzedniczka ma rację. To była akcja skierowana przeciwko muzułmanom, Jamal pochodził z rodziny wyznającej Islam. Stereotypy stereotypami, ale wiadomo, że świat nie jest czarno-biały; w Indiach muzułmanie sa mniejszością religijną i akty agresji ze strony hindusów się niestety zdarzają, aczkolwiek muzułmanie w Indiach też swoje mają na sumieniu i komplikuje to i tak trudne relacje pomiędzy wyznawcami obu religii. To jedno zdanie o którym wspomniał MarcoK jest bardzo ważne, podoba mi się, że jest tu przesłanie ponad podziałami religijnymi, że tak naprawdę wszystkie tzw "święte" wojny są bez sensu.

ocenił(a) film na 6
elendil_7

Polecam książkę,gdzie główny bohater nosi imiona związane z 3 religiami:Islamem,Hinduizmem,
Chrześcijaństwem.Jest 100000000000000 razy lepsza od tego filmu+ ma ciekawie i detalicznie opisuje Indie.

ocenił(a) film na 2

Pewnie chodzi o to, że hindusi są poganiani, znaczy poganiami...yyy poganami.