PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=468296}

Slumdog. Milioner z ulicy

Slumdog Millionaire
2008
7,4 597 tys. ocen
7,4 10 1 597218
6,7 73 krytyków
Slumdog. Milioner z ulicy
powrót do forum filmu Slumdog. Milioner z ulicy

Ja czytałam i prawie wogóle nie zgadza się z filmem. Np. Salim w książce wogóle nie umarł. Czy można wprowadzac aż tak wielkie zmiany?

ocenił(a) film na 6
natasha_16

można bo to jest na motywach książki, czyli historia się mniej więcej pokrywa, jak autor wyraził zgodę to czemu nie.

Widziałaś Syzyfowe prace bo ja tak i myślałem że to jest na podstawie książki a ze spr z lektury dostałem 2 tak że nie zawsze film jest dokładnym odzwierciedleniem książki, jak reżyser i scenarzysta dołożą coś od siebie to film będzie ciekawszy.

Inne takie przykłady:
Syzyfowe prace
Benjamin Button(książka na 20 stron a oni zrobili film na prawie 3godz)
Mały Książę
Ojciec Chrzestny
Morderstwo w Orient Expresie
Sherlock Holmes(ale ten Richiego)
W pustyni i w puszczy

mnóstwo jest takich filmów, lepiej było by powiedzieć który film jest dokładnym odzwierciedleniem książki<<????>>

ocenił(a) film na 5
natasha_16

Ja również czytałam książke i jest naprawdę świetna i dokładnie prawie w ogóle nie zgadza się film z tym co jest w książce.:P
No,ale cóż. ;]

TheBlackYear

Mimo wszystko i książka i film są świetne i bardzo poruszające. Uważam, że to najlepszy film od czasów "Titanica", jaki widziałam i dostał niewiele mniej oscarów.

ocenił(a) film na 9
natasha_16

Nie czytałam książki ale skoro mówicie że jest fajna, i nie do końca pokrywa się z filmem to musze koniecznie przeczytać.
Jeśli była by taka jak film pewnie bym się nie skusiła bo jednak najpierw wolę czytać potem oglądać.
A jesli jest na odwrót to mam już pewien obraz tego jak to wyglądało i nie mam takiej przyjemności czytania..

kamiqa

Jak tylko ją dostane w swoje ręce to przeczytam ! :)

ocenił(a) film na 9
szubiela

odnośnie wcześniejszego wątku :)

ja mogę dorzucić "Złoty kompas" - totalnie zmienione!

Jeśli zaś chodzi o te dobrze zrealizowane, to "Pachnidło" - troszkę zmienione, ale różnice nie w samej treści :)
do tego "Biały oleander", "Stowarzyszenie umarłych poetów" i "Wyznania gejszy" :)

ocenił(a) film na 10
makt

I jeszcze "Lalka" - prawie, że słowo w słowo xD

ocenił(a) film na 6
makt

"Stowarzyszenie umarłych poetów"- najpierw był film, a dopiero na jego podstawie powstała książka.

ocenił(a) film na 8
natasha_16

Dlatego nie powinny pojawiać się hasła, że to ekranizacja powieści, a jedynie film zainspirowany książką. Tak naprawdę Boyle zaczerpnął z książki tylko sam szkielet fabuły

ocenił(a) film na 9
zielonakosiarka

Ja nie czytam książek. Marta to robi za mnie. Ale tylko Prusa.

Gdyby Prus napisał Slumdoga......

Głupi Prus
Z oka leci mu śluz.

Tak się nie bawię. Idź sobie.

ocenił(a) film na 5
zielonakosiarka

nie filozuj, napisz że to adaptacja i tyle :D

ocenił(a) film na 5
natasha_16

A to wogóle jakas książeczka jest na ten temat ? :D - hehe moda moda moda, nagle wszyscy książeczkę poczytali hehehe, jakbym widział fanów harego potera :D

ocenił(a) film na 8
skaner333

witamy szanownego trolla, miło, że zechciał pan/pani do nas zajrzeć, buty prosimy zdjąć przy wejściu.

ocenił(a) film na 9
zielonakosiarka

Że to niby do mnie?
Nie lubie cię.

.