Spotkałam się już wcześniej z tym opisem, nie mogę sobie przypomnieć gdzie, ani nawet czy był to film, czy książka. Jeśli ktoś ma jakieś intuicje lub pamięć lepszą od mojej, będę wdzięczna za przypomnienie skąd oni to skopiowali. Dziękuję!
To historia to bujda.
Po 1 szczury nie lubią kokosów.
Po 2 kanibalizm za życia występuje u nich mniej więcej tak samo rzadko jak u nas, a może i rzadziej.
Dopuszczają się formy kanibalizmu pośmiertnego, dlatego prawdopodobnie zjadły po pozostałe szczury dopiero gdyby te umarły, choć w normalnych warunkach zwłoki próbowały by ogrzać itp, mając nadzieje że towarzysz powróci do życia.
Dlatego metafora z filmu jest zupełnie nie trafiona.
Pomijając już fakt że po odzyskaniu wolności nie jadły by szczurów... Tak samo jak ludzie np w obozach koncentracyjnych czy w czasie wielkiego głodu na Ukrainie, mimo dopuszczania się ludożerstwa całkowicie z tym zrywali po powróceniu do normalności.
Historii z szczurami nie kojarzę ale z innym gatunkami nawet naszych jest multum podobnych historii np: Alexander "Sawney" Bean //motyw przystosowania się do kanibalizmu
Mogłaś też poczytać o prawdziwym sposobie zabijania szczurów czyli:
"Potrzebne rzeczy:
- beczka (beczkowata) 1m wysokości
- woda
Na betce robimy ruchomy dekiel w jedną stronę. Na dekiel stawiamy pokarm i szczur stając na dekiel wpada do beczki do do połowy wypełnioną wodą. W wodzie stawiamy grzybka około 3cm nad wodą. Po wpadnięciu szczura do beczki szczur zaczyna piszczeć. Szczury słysząc pisk spieszą na ratunek wpadając do beczki."
Szczury maja zancznie więcej w sobie empatii od nas dlatego to się sprawdza :)
No proszę, nie sądziłam, że się tyle dowiem o szczurach przy okazji mojego pytania. Dziękuję za te ciekawostki. To fascynujący gatunek, pamiętam, że kiedyś z okazji Dnia Szczurołapa (!) była bardzo pouczająca audycja w radiu o wyższości szczurów nad człowiekiem w wielu aspektach i o tym, że gdyby miały metr długości, stałyby się gatunkiem dominującym.
Nic, kiedyś sobie może przypomnę...
Tylko jeden błąd popełniłem szczury jednak lubią kokosy.
"o tym, że gdyby miały metr długości, stałyby się gatunkiem dominującym. "
Nie stały by się, szczury do istnienia potrzebują nas, to my im tworzymy warunki idealne dla nich :)
Może szczury są bardziej "ludzkie" od nas, ale to dzięki naszej okrutności i podłości itp stoimy na tym szczeblu rozwoju.