Kim był (albo czym) Piramidogłowy?? Jakimś demonem, wytworem miasteczka Silent Hill, zmutowanym człowiekiem??
Powiem tyle - TRZEBA ZAGRAĆ BY ZROZUMIEĆ!!!!!!!!!
Naprawde wyjasnianie tego, moim zdaniem, kompletnie mija się z celem. Cały fenomen Kata wywodzi się z gry i uważam za totalnie bezsensowne opisywanie co łączy Jamesa (bohater SH2) z Katem ,a raczej dlaczego ten - Kat - go przesladuje. Dlaczego z uporem maniaka zabija Marię, dlaczego nikt poza Jamesem nie ma mozliwośco Jego spotkania.
I w końcu dlaczego to Piramidogłowy oraz dlaczego używa tego swojego "noża" i włóczni :D
Nie to jest bez sensu - zagrajcie a poczujecie i zrozumiecie sami!!!!!!!!!!!!
Takie wytłumaczenie raczej ich nie usatysfakcjonuje. Sam też im nie będę tłumaczył, ale znalazłem fajny clip z SH2, który im jeszcze bardziej namąci:
Uwaga! Mega SH2 spoiler!
http://www.youtube.com/watch?v=6VQBQTJY8v0 [www.youtube.com/watch?v...]
http://en.wikipedia.org/wiki/Pyramid_Head [en.wikipedia.org/wiki/P...] - miłej lektury
Temat już był. Czasami warto poszukać w już istniejących topicach. I do fanów gry - nie piszcie ciągle tym co nie grali, że "trzeba zagrać żeby zrozumieć", "nie grałeś, to nie zrozumiesz", "nie grałeś to się nie odzywaj" bo takie argumenty są bez sensu. Sam jestem fanem gry i choć grałem w każdą część, to nie oczekuję tego od wszytkich dookoła.
Zgadzam sie z toba Samael.
Ale trudno jest wyjasnić komuś kto nie grał całą sprawę i otczke wokól Kata. Ja sam potrafił bym napisać spore wypracowanie na jego temat - obok Alberta Weskera z serii RE, mój ulubiony szwarc charakter w survival horrorach - dlatego też uwazam, iz skrócona charakterystyka Kata tylko spłyca jego wspaniałą postać.
Poza tym najciekawesze jest to, że mimo iz pojawia sie TYLKO w jednej - dokładnie drugiej - częsci SH.
I osobiście jestem zdania, iż żadne sporawozdania, referaty czy cokolwiek innego nie wyjaśnią tego w tak cudowny sposób jak przejście SH2. Co wszystkim którzy jeszcze tego nie zrobili serdecznie i gorąco polecam.
Bardzo przepraszam ale to zdanie miało brzmieć tak:
Poza tym najciekawesze jest to, że mimo iz pojawia sie TYLKO w jednej - dokładnie drugiej - częsci SH, Kat aka Piramidogłowy stał sie symbolem, a nawet postacią kultową serii.
No tak.. tyle, że w filmie jest troszkę inaczej...
Tam Piramidogłowy jest postacią stworzoną przez Alessę aby wymierzać karę tym, którzy skrzywdzili młodą Gillespie (postać z najmroczniejszych snów Alessy). Trochę go "uprościli". Może w kolejnej części będzie lepiej....
Co do Pimka z gry zgadzam się w 100% - postać kultowa :)