jak kilka lat pozniej Izrael napadl na Liban zeby zlikwidowac OWP, skonczylo sie tak ze powstal Hesbollah. Nie trzymam niczyjej strony ale nie robmy ofiary z agresora i faszysty. USA chce od nich systemy rakietowe i przeciwrakietowe kupowac, maja wlasne konstrukcje czolgow ktore sa jednymi z najlepszych na swiecie - merkawa 4 i nie tylko, w armii sluza kobiety a sluzba wojskowa jest obowiazkowa. Takze to watpliwe dzielo stylizowane na lata 70 naprawde pokazuje tylko jedna strone medalu i to w bardzo naiwny sposob.
nie jest to zadna dyskusja jak do tej pory. po prostu mierza mnie podwojne standardy. kiedy ruski bija ukraincow nacjonalistow i mordercow swoja droga to wszyscy krzycza jacy to rosjanie sa zli. nikt nie przeczy ale ukraincy nie sa lepsi. to samo z zydami gdy strzelaja dzieciom w glowe wszystko cacy troche pogadaja w wiadomosciach i jakos to usprawiedliwia. gdy muzlmanie odwala jakas jadke to sa zlem wcielonym. moze i sa ale zydowski narod nie jest lepszy co przyznal wlasnie trybunal w hadze.
Dobra, ale co to ma do filmu? Okej, możesz napisać, że strasznie przekłamany; wiem, co czujesz, bo mnie też to wkurza w przypadku filmów związanych z moją pasją. Ale gadanie o zbrodniach Izraela zostaw sobie na dyskusje i portale związane z prawami człowieka czy społecznymi, a tu oceń film i napisz, czemu jest według ciebie "wątpliwym dziełem". Swoją drogą, on nie jest stylizowany na lata 70-te, tylko fabularnie prezentuje prawdziwe wydarzenia z tamtego czasu. Czy prawdziwie? Pewnie nie za bardzo; Bruhl zresztą ostatnio zagrał w kilku filmach, które sporo mijały się z prawdą. Ale to nie znaczy, że filmy były złe; trzeba po prostu pamiętać, że to nigdy nie jest dokument.
PS. Jeśli w tytule chodzi ci o "Liban" z 2009, to dzięki; dość rzadko widuję filmy o czołgistach, a lubię takie i ten mnie skusił :-)
film jest nudny i plaski, gloryfikuje zydowska strone. Co ma to o czym pisze wspolnego . Brat obecnego zbrodniarza premierka -zolnierzyka- moge tak pisac bo uznal to miedzynarodowy trybunal - z rodzinki Netanjahu byl dowodca i jako jedyny zginal z oddzialu zydowskiego. Amina izrealici sami wyszkolili i wspierali dlatego mieli do niego osobiste dojscia dyplomatyczne. To ze ich zdradzil, no coz. Dalem 4 a wiec i tak nie jest najgorzej, skoro film ma srendnia ocene nieco ponad 5. Generalnie filmow ktorym daje ocene ponizej 6 nie polecam bo to strata czasu. Ciesze sie ze Liban moglem polecic , nie jest to moze film wybitny ale przynajmniej nie stanowi zydowskiej propagandy a nalezy pamietac ze cale hollywood i czesc hlameryki niestety uprawie tego typu praktyki. Swoja droga spora czesc zydowskiego spoleczenstwa tez przeciwstawia sie zbrodniczym praktykom i propagandzie, bo u Zydow jest jeszcze gorzej niz u nas czyli 3 Zydow 5 opinii.