PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=133925}

Shrek Forever

Shrek Forever After
2010
6,6 165 tys. ocen
6,6 10 1 165168
5,7 48 krytyków
Shrek Forever
powrót do forum filmu Shrek Forever

W czwartej części Shrek dzięki złożonemu podpisowi na pewnej umowie, przenosi się do alternatywnej rzeczywistości. Dzięki sprytowi krasnala z którym podpisał umowę traci jeden dzień z życia-dzień w którym się urodził, w rezultacie Fiona nie zostaje uwolniona przez niego,a sama ucieka z wierzy i staje się przywódcą ruchu oporu przeciw nikczemnemu krasnalowi, który w alternatywnej rzeczywistości staje się władcą królestwa.
Nie pasuje mi jedna rzecz-z poprzednich części wiemy, że nie tylko Shrek starał się uwolnić księżniczkę, ale do wierzy gdzie była uwięziona podążał również syn matki chrzestnej no i jemu również udaje się dotrzeć do komnaty księżniczki, ale jako drugi no i spotyka tam wilka, gdyż Shrek był pierwszy.
Skoro w alternatywnej rzeczywistości Shrek nie istnieje to królewicz ocalił,by Fione i zdjął niej czar, więc jak to się stało, że Fiona nie może się doczekać na wybawiciela,a później staje na czele ruchu oporu?

michalo6

Mądre spostrzeżenie. <yes> Faktycznie ani Czarusia tam nie ma ani tej jego matki-wróżki.

ocenił(a) film na 9
paulina_1989

myslałam nad tym i wymysliłam - przeciez księzniczki fiony chronił smok - smoczyca - najprawdopowodniej synowi matki chrzestnej nie udało sie wybawic fiony, bo smoczyca mu przeszkodziła, w 2 dotarł na szczyt wiezy - ale wtedy smoczyca zajmowała sie amorami z osiołkiem i nie pilnowała juz zamku, dlatego mu się udało. :) pozdro

ocenił(a) film na 8
ola1905

Dobre wyjaśnienie może być ;-), ale dopatrzyłem się kolejnej nieścisłości- skoro w alternatywnej rzeczywistości rodzice Fiony podpisali umowę z krasnalem że zrzekają się królestwa za cenę zdjęcia z niej złego czaru to dlaczego Fiona w tej alternatywnej rzeczywistości pozostała ogrem a nie piękną księżniczką no i jeszcze jedna sprawa, z poprzednich części wiemy, że gdy Fiona była uwięziona w wierzy to smoczyca była jej jedyną przyjaciółką więc gdy dochodzi do starcia miedzy smoczycą, a Fiona i Shrekiem to smok chce ich zjeść -czyżby stracił pamięć?

michalo6

Toż o to właśnie chodziło, że on nie zdjął z Fiony uroku, tylko sprawił, że "kłopoty jej rodziców zniknęły" - i wiemy, jak to wyglądało ;).
A gdzie było powiedziane, że smoczyca przyjaźniła się wcześniej z naszą królewną? Mi się wydaje, że to dopiero Osioł ją obłaskawił.

michalo6

no zaraz zaraz :) chyba się trochę przysnęło w kinie, co? ;) Fiona nadal była piękną księżniczką, a akcja filmu toczy się w nocy, dlatego jest ogrzycą. Zresztą pod koniec filmu kiedy Fiona całuje Shreka, a on znika, ona nie zamienia się w piękną księżniczkę, a wciąż jest ogrzycą, mimo że był to wschód słońca. Nawet któryś z bohaterów to skomentował :)
hm... i nie pamiętam żeby Fiona przyjaźniła się ze Smoczycą... później tak, ale nie wtedy kiedy Fiona była uwięziona w wieży :)

ocenił(a) film na 9
michalo6

Oczywiście o smoku wszyscy zapomnieli . . trochę wyobraźni ludzie.

MatiZneedSpeed

Z tym Księciem to mogło być tak, że skoro ślub z Fioną nie mógł mu już dać możliwości rządzenia królestwem ( a raczej jego mamusi XD ) to możliwe, że w ogóle się nie fatygował... Jego mama prędzej by go w tych okolicznościach z tym Rumplem wyswatała XD

ocenił(a) film na 7
michalo6

Zauważyłem jeszcze jedną nieścisłość --- według jednych Fiona była uwięziona w WIERZY, według innych w WIEŻY. Może zatem książę zmierzał do wieży, podczas gdy Fiona czekała na wybawiciela w wieży. Dlatego się nie spotkali i dzieki temu Shrek miał okazję rozkochać ogrzycę w sobie na nowo w "czwóreczce".

ocenił(a) film na 7
michalo6

Nie było żadnej nieścisłości.
Zwróćcie uwagę w którym momencie rodzice Fiony mieli podpisać kontrakt uwalniający ich córkę z wieży. Stało się to niedługo po uwolnieniu jej przez Shreka. Książę pojawił się dużo później.
Zastanawia mnie jedynie co się stało z nim i z jego matką w tej zmienionej rzeczywistości...

ocenił(a) film na 10
michalo6

A co się stało z Arturem z trzeciej części? Powinien być na imprezie urodzinowej.

wojtekp1996

No właśnie, jeszcze Artek :D A ogólnie to ciekawy temat ;P