PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=335332}
8,2 37 tys. ocen
8,2 10 1 36774
7,6 13 krytyków
Samsara
powrót do forum filmu Samsara

chodzi o piosenkę śpiewana jako jedną z nielicznych. ciemny glos męski. Przy okazji fragmentu dotyczącego afryki i kwestii broni i wojen.

ocenił(a) film na 10
damcio_sylwula

Wydaje mi się, że chodzi o: Ayub Ogada - Kothbiro. Z łatwością znajdziesz na Youtube.

ocenił(a) film na 9
bjork1

dokładnie o to chodzi! od wczoraj jak obejrzałem ten film męczy mnie ten numer! Wielkie dzięki. Nie rozumiem jedynie dlaczego do soundtracku do tego filmu tego nie ma. dlatego ze to nie jest kompozycja Lisy Gerrard?

ocenił(a) film na 10
damcio_sylwula

Bardzo dziwi, że na soundtracku nie znalazły się najbardziej zapadające w pamięć utwory, nie tylko pominęli Ayuba, ale Djivana Gasparyana, Vidię Wasenlund. Soundtrack liczy 20 kawałków, może się nie zmieściły, może uznali, że to nie ścieżka dźwiękowa stworzona specjalnie do filmu, tylko "utwory wykorzystane w filmie"?

ocenił(a) film na 9
bjork1

chyba na to wygląda. bo to chyba nie jest kompozycja tego tria, które było odpowiedzialne za stworzenie do tego filmu. chociaz na soundtrackach nie zawsze znajduja sie tylko kompozycje wlasne. ale to juz inny problem. dzieki jeszcze raz za pomoc!

ocenił(a) film na 10
bjork1

Widzę, że masz trochę pojęcia w tym temacie, czy mógł/mogłabyś w takim razie trochę mnie oświecić tytułami? Jestem naprawdę zachwycona ścieżką dźwiękową, ale niestety szukam od kilku godzin i jak grochem o ścianę... Byłabym bardzo wdzięczna i bardzo dziękuję za Kothbiro! :)

ocenił(a) film na 10
dirozie

Całej ścieżki dźwiękowej można posłuchać na youtube, np. tu: http://www.youtube.com/watch?v=NSh88qGuKiE&list=PLm4PVDxlGFVaIJXQ2dTPNEqWJIAmxDl ug&feature=plcp
Tak samo rzecz się ma z innymi artystami, których utwory znalazły się w filmie, niestety w tym przypadku nie jestem w stanie podać Ci konkretnych tytułów. Zachęcam natomiast do odszukania Djivan Gasparyan - The At of the Armenian Duduk oraz Vidia Wesenlund - Night Light.

ocenił(a) film na 10
dirozie

Choć wydaje mi się, że ta kompozycja jest w filmie: http://www.youtube.com/watch?v=m7JIYYaQR4k&playnext=1&list=PLCF7660CB2F2DB81C&fe ature=results_video

ocenił(a) film na 10
bjork1

Tamte 20 utworów odnalazłam bez problemu, ale dziękuję:) Najbardziej zależało mi na Kothbiro - dziękuję za pomoc:)

damcio_sylwula

Ten utwór można akurat znaleźć na innym soundtracku - do "Wiernego Ogrodnika". To tak dla informacji, choć faktycznie jest to dziwne, że nie ma na płycie wszystkich utworów.

ocenił(a) film na 7
damcio_sylwula

zobaczyles film gdzis w necie czy w kinie ? jak na kompie mozesz podac zrodlo?

ocenił(a) film na 9
Richie.25

Ja widzialem na warszawskim festiwalu filmowym

ocenił(a) film na 10
Richie.25

A ja byłam w krakowskim kinie Ars - chyba 20 miejsc siedzących w starej kamienicy:)

ocenił(a) film na 7
dirozie

no fajnie wawa krakow ,kina studyjne szkoda ze nie leci to w glownej dystrybucji w multiplexach ,ja musze jechac 55km by ten film zobaczyc ,wiec chyba poczekam az bedzie w necie jak BARAKA

Richie.25

Film leciał wczoraj w warszawskim Cinema City, leci również w kilku innych miastach. Pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
Richie.25

No wiesz, ja też nie jestem z Krakowa, jechałam jakby nie było 70 km.

Nie leci w głównej dystrybucji, bo przypuszczam, że większość ludzi skomentowałaby to "WTF?" albo w ogóle nie poszła na ten film. A może też dlatego można go obejrzeć głównie w kinach studyjnych, bo w ten sposób bardziej przemawia za swoją treścią? Ciężki temat do zgryzienia, ale na pewno warto zrobić sobie wycieczkę

ocenił(a) film na 7
dirozie

chyba tak zrobie ;) bo wiem ze bede zakochany w tym filmie ,bedac zachwycony BARAKĄ

ocenił(a) film na 10
Richie.25

Jak najbardziej:) Chociaż ten film jakoś bardziej utwierdził się w mojej głowie niż Baraka. Na pewno warto go obejrzeć, ale świat już nigdy nie będzie po tym taki sam ;-)

ocenił(a) film na 10
dirozie

Idąc na seans (Warszawski Festiwal Filmowy) nie miałem ogromnych oczekiwań, co więcej spodziewałem się, że może to być film-wydmuszka, ot piękne zdjęcia, niewiele głębi. I ku mojemu zdziwieniu bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Przeczytałem na Filmwebie recenzje, że Samsara nie ma większej głębi, jest przesłodzoną pocztówką. I czuję swoisty dysonans, jak byśmy oglądali dwa różne filmy. Osobiście uważam, że właśnie Samsara ma zdecydowanie więcej do przekazania i porusza głębsze treści, niż Baraka. Niby film nie uświadamia niczego, czego byśmy nie wiedzieli, albo z czego byśmy nie zdawali sobie sprawy, ale przypomina w tak sugestywny sposób, że nie trzeba chyba wielkiej wrażliwości, by ten film przeżywać silnie. Baraka niosła ze sobą przekaz "świat jest piękny, dostrzeż to, zadumaj się". Samsara idzie o krok dalej, nie będę pisał jaki, bo nie chcę odbierać widzom wrażeń. Gdybym miał upraszczać, powiedziałbym tylko, że Samsara jest ulepszoną, głębszą, złożoną i uwspółcześnioną wersją Baraki. Wszystkie odgłosy chrupania kinowych przekąsek po kilku minutach filmu ucichły zupełnie, widzowie siedzieli w fotelach do końca napisów i wychodzili z wyrazem twarzy, jakby opuszczali stypę. To chyba najlepszy dowód na moc przekazu filmu.

damcio_sylwula

"Kothbiro" usłyszałem po raz pierwszy jako motyw przewodni "Wiernego Ogrodnika". Polecam. Całkiem dobry film.

Bougy

no właśnie wiedziałam ze gdzies juz to słyszałam!!! dzięki!! nie moge przestac słuchać

damcio_sylwula

a może ktoś zna kawałek z fragmentu gdzie tańczą w więzieniu?

ocenił(a) film na 9
hangry

przyłączam się, też bardzo mi na tym utworze zależy!

ocenił(a) film na 9
parapet

ja podobnie, tez szukam tego kawalka.

ocenił(a) film na 9
mjuszkie

muzyka ze sceny z więzienia http://www.youtube.com/watch?v=l3lM5ZYrFVE&feature=bf_next&list=PLm4PVDxlGFVaIJX Q2dTPNEqWJIAmxDlug