Tak się zastanawiam jakie miały one znaczenie ? Czy pistolet miał przekazać, że tej trumnie
został pochowany jakiś gangster, czy może jednak został zastrzelony, zauważcie że
pokazane tam były różnego rodzaju trumny takie jak samochód, samolot czy właśnie broń, a
więc potencjalne narzędzia czy też rzeczy przez które można stracić jedną z najważniejszych
wartości jaką jest życie.
Tez mnie to zdziwilo, ze ludzie sa chowani w takich trumnach,wydaje mi sie,ze ludzie powinni chciec zapomniec o tragedii a nie przypominac o tym jak zginelo np. dziecko i chowac je w trumnie z "samolotu". Tak samo z tym murzynem,myslalem ze byl gangsterem albo handlarzem broni, ale jezeli zostaby zastrzelony to po co to tak "uwieczniac " ?
W każdej kulturze mogą istnieć odmienne podejścia do śmierci. W Polsce Święto Zmarłych obchodzi się w atmosferze zadumy, jednakże w Ameryce łacińskiej jest to jak najbardziej radosne święto.
Możliwe że pochowany murzyn był handlarzem broni z tak wielkim ego że nawet po śmierci nie chciał się rozstawać ze swoim wizerunkiem.
Myślę że ta scena polegała głównie na kontraście (jak zresztą cały film). Trumny w infantylnych formach zderzają się z tak poważnym zjawiskiem jak śmierć.
No właśnie. Śmierć wcale nie musi być poważna! Przy mniejszej dozie powagi łatwiej psychicznie sobie z nią dać radę.
Może takie były pragnienia niektórych zmarłych? Nie rozstać się z rzeczą, którą umiłowali nad życie i która przyniosła im zgubę?
Możliwe, że te trumny przedstawiały śmierć tych osób. Ktoś został zastrzelony, ktoś został przejechany przez samochód, a ktoś zginął w katastrofie lotniczej.
Jak dla mnie to nie symbolizują one nic poza tym, że świat wariuje, a ludzie nie mają co robić. ani to fascynujące ani piękne