PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=418952}

Salt

2010
6,5 156 tys. ocen
6,5 10 1 155800
4,7 33 krytyków
Salt
powrót do forum filmu Salt

"Tak się cieszę, że Olbrychski dostał role w hollywoodzkim filmie." "Co to za zaszczyt dla
pana Daniela, dostać rolę obok Angeliny Jolie."
To tylko niektóre wypowiedzi moich znajomych.
Bez urazy dla Jolie, ale jeśli to dla kogoś zaszczyt to tylko dla niej. Ja naprawdę lubię "Tomb
Raider", jednak ona mogłaby Olbrychskiemu buty czyścić i kawę przynosić, jeśliby sobie na
to pozwolił. Dla niej takie produkcje jak "Potop", "Ziemia Obiecana", czy "Panny z Wilka" to
niespełnione marzenie. Nie oglądałam "Salt", ale widziałam ją w innych filmach. Nie jest złą
aktorką, ale przy panu Danielu to aktorczyna, która od Olbrychskiego mogłaby się uczyć.

littlelotte52996

Zaciekawił mnie Twój post , więc pozwól , że odpowiem ;)
"Co to za zaszczyt dla pana Daniela, dostać rolę obok Angeliny Jolie."
Również słyszałam takie głosy . Wydaje mi się , że Angelina jest silnie promowana , jest jedną z gwiazd , o których więcej się pisze i dlatego bywa , że ludzie kojarzą ją bardziej niż np . panią Glenn Close czy Maggie Smith . To samo z Meryl Streep - uznawaną za ikonę kina . Nie kwestionuję poziomu ich gry aktorskiej , ale mają one już silną pozycję w świecie filmu , są też prawie wszędzie rozpoznawane .

,,Ja naprawdę lubię "Tomb Raider", jednak ona mogłaby Olbrychskiemu buty czyścić i kawę przynosić, jeśliby sobie na to pozwolił " .
Tutaj mam dylemat ; ciężko mi porównywać tą parę , tym bardziej , że z Jolie widziałam dość mało filmów - aczkolwiek szanuję bardzo Olbrychskiego za rolę w ,, Potopie " i w ,, Panu Wołodyjowskim " . W ,, Salt " moim zdaniem grał bardzo dobrze , stworzyli z Angeliną ciekawy duet .

Luenna

Olbrychski potrafi zagrać prawie wszystko: od Kmicica począwszy, przez Borowieckiego, aż do Dyndalskiego. Angelina nadrabia ładnym wyglądem, ale jestem ciekawa, jak poradziłaby sobie z przemianą psychiczną jakiejkolwiek postaci.

ocenił(a) film na 5
littlelotte52996

,,Angelina nadrabia ładnym wyglądem` - zaraz o jaki wyglad ci chodzi ? bo chyba nie to co mysle ? wychudzona i niedozywiona Joli wyglada ladnie ? nie no bez jaj...

damian_filmweb

To zależy od gustu: mnie się podoba.

ocenił(a) film na 7
littlelotte52996

Obejrz "Ostatnią lekcję muzyki" z Angeliną ;)

ocenił(a) film na 7
w_szoku

"Przerwaną lekcję muzyki" oczywiście :P

w_szoku

Na pewno to zrobię, ale nie sądzę, żeby pobiła Olbrychskiego w jakiejkolwiek kategorii:)

ocenił(a) film na 7
littlelotte52996

Angelina Jolie jest dobrą aktorką. W USA są inne realia. Jedne role przyjmuje sie dla kasy a inne dla prestiżu. Przerwana lekcja muzyki czy chociażby Oszukana to ambitne role, natomiast Salt, Pan i Pani Smith czy Tomb Rider to flimy typowo rozrywkowe. Są też filmy środka. Nie wiadomo do końca gdzie je zaklasyfikować. Są za słabe na arcydzieła ale z drugiej strony również zbyt mądre by być zwykłym odmóżdzaczem. Do takich należą chociażby Kolekcjoner kości, Aleksander, Cena nadziei, czy Złodziej żyć. Odnośnie Daniela Olbrychskiego, to jest oczywistym że nie można ich porównywać. Po pierwsze działają na różnych płaszczyznach popularności. Angelina zdobyła rozgłos światowy, a pan Daniel , krajowy, względnie regionalny ( Europa ). Po drugie, pani Angelina z racji swego wieku ma mniejsze doświadczenie i trudno przewidzieć czego jeszcze dokona. Po trzecie, biorąc pod uwagę talent i wiek pana Daniela Olbrychskiego trzeba by porównywać go ludzmi takimi jak DeNiro, Pacino czy Nicholson. Czy pan Daniel Olbrychski miałby szansę na Oscara za grę aktorską gdyby takowe przyznawano w USA zagranicznym filmom. Myślę że tak. W zasadzie jedyne polskie filmy i ludzie z nimi związani którzy zdobywali za oceanem nominacje lub oscary były powiązane z osobą pana Daniela. Zarówno Potop jak i Andrzej Wajda są tego przykładami. Pan Olbrychski wystąpił zarówno w Potopie jak i sporej części filmów Wajdy. Miałby więc na Oscara spore szanse.

ocenił(a) film na 5
littlelotte52996

Śmieszne jest to co piszesz. Zgadnij kogo na zachodzie obchodzi ,,Potop" albo ,,Panny z Wilka"? Zgadnij kto z tamtejszych widzów słyszał o Olbrychskim? A teraz zapytaj się kogoś stamtąd kto to jest Angelina Jolie, albo nawet lepiej zapytaj się o to też Chińczyka, kogoś z Afryki czy Ameryki łacińskiej. Pewnie Ci odpowiedzą, że nigdy o takiej Jolie nie słyszeli, za to powszechnie znają naszego Olbrychskiego. ;) I teraz już wiesz, czemu to dla niego zaszczyt, zagrać z nią w jednym filmie, który obejrzą ludzie, którzy w innych okolicznościach nigdy by o nim nie usłyszeli... :)

ocenił(a) film na 5
Picard

No to chyba coś ci się pokręciło!!!!!!!!!
NA ZACHODZIE NIE ZNAJĄ OLBRYCHSKIEGO - buahahahahahahahahaha!!!!!!!
Na zachodzie klasyka kina to "Potop" czy Wołodyjowski. Olbrychskiego znają na całym świecie nawet licząc z Afryką.
On jest jednym z najbardziej szanowanych aktorów na świecie, więc nie pisz takich głupot

ocenił(a) film na 5
LoLeK15

szkoda, ze tego jakos nie widac. zreszta tepi amerykanie mieliby ogladac potop ?

LoLeK15

kto to jest olbryski?

ocenił(a) film na 5
LoLeK15

masz jakiekolwiek dowody na poparcie tych swoich rewelacji, czy zwyczajnie wyssałeś je z palca?