PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=491960}

Saga "Zmierzch": Księżyc w nowiu

The Twilight Saga: New Moon
2009
5,5 178 tys. ocen
5,5 10 1 177845
2,6 34 krytyków
Saga "Zmierzch": Księżyc w nowiu
powrót do forum filmu Saga "Zmierzch": Księżyc w nowiu

Nasz wiek ????

ocenił(a) film na 6

hallo! Mam 24lata i po obejrzeniu Zmierzchu troszkę mnie zaćmiło przyznam. Ale taka już jestem i trochę żyję w nierealnym świecie:) Dlatego mam pytanie ile macie latek??? Czy Zmierzch jest dla nastolatek??? Myślę, że to film uniwersalny i każdy znajdzie w nim coś dla siebie:)

ocenił(a) film na 5
kasicam20

Witam,19-stka się kłania :)Otóż ja po Zmierzchu również byłam "zaćmiona" i to na ostro, jednak New Moon kompletnie nie dał rady... Brak mu magii, tajemniczości, tego uroku jaki wręcz bił (i był chyba główną siłą)Zmierzchu. Smutne to. Może jednak niech mężczyźni nie reżyserują tej sagi?;)

ocenił(a) film na 6
kaskaa166

Hej :) dobrze wiedzieć że są fani Sagi którzy mogą się pochwalić dowodem osobistym :P Mam 21 lat i kiedy zobaczyłam Zmierzch (z przypadku) też zostałam na jakiś czas zupełnie "zamroczona". A jeśli chodzi o New Moon to muszę powiedzieć że pomimo tego że gra aktorska była zdecydowanie lepsza to jednak zabrakło klimatu z pierwszej części. Być może to sprawa doboru muzyki. W Zmierzchu była rewelacyjna dopełniając to co było widać na ekranie, w tej części pomimo tego że muzyka nie była zła jakoś nie oddawała do końca wszystkich emocji z filmu lub też po prostu wina samego reżysera za którym notabene jakoś nie przepadam.

SoKa

ja mam 31 lat jestem najstarsza :) sagę przeczytałam dwa razy i teraz jestem na głodzie bo wczoraj byłam na filmie i na razie nie mam na co czekac

użytkownik usunięty
meyka1

A masz faceta/kobietę?

ocenił(a) film na 2
meyka1

Zawsze można pójść ponownie i np. obejrzeć do góry nogami.

meyka1

moja starsza siostra jest niedaleko- 27 lat.
Ja mam 17 i niech mówią co chcą ale jeśli jeszcze raz usłysze że to emo-saga to będe gryźć

meyka1

a nie bo ja jestem najstarsza:)34-latka i uwielbiam Edwarda i całą sagę. Uważam że księżyc w nowiu jest najsłabszą książką w całej serii i filmu też się obawiałam, ale mimo wszystko tez mnie zauroczył i wbił w fotel w ostatniej scenie filmu. Byłam ciężko rozgoryczona że tak drastycznie ucięli tą scenę.... i nie martw się kolejna premiera światowa planowana jest na czerwiec może i u nas tez:)
p.s. a moja ciocia która jest wielbicielką sagi i Edwarda ma uwaga!!! grubo po 50-tce hihi

Agila34

mam 27 lat. saga przeczytana. filmy ogladam tylko aby zobaczyc jak poszczególne wazne watki ujeli, i niestety musze uznac ze new moon jest najslabsza czescia ksiazki a film? hmm... jak ktos nie czytal to moze sie podobac. ja uwazam ze w ksiazce jest lepiej ujety smutek bells po odejsciu edzia. nie tylko depresja "na krzesle" i zabawa w naprawe motorow z jacobem.

ocenił(a) film na 9
kasicam20

23 lata bardziej podobał mi się New Moon :) uważam,że był naprawdę dobrze zrealizowany

kasicam20

O mamma mia!

Moniia

co mamma mia? cóż cie tak zaskoczyło? .

meyka1

To, że ludzie w takim wieku ogladają takie filmy. Mam nadzieje, że czterdziestolatkowie nie uważają "Zmierzchu" za coś wspaniałego. W innym wypadku - dobrze, że mam normalnych rodziców.

ocenił(a) film na 8
Moniia

I tu cię zaskoczę, bo dziś byłam na tym filmie i jestem po 30stcei trochę więcej, a na sali były osoby średnio 30 i 40 lat tacy w wieku 20stu może z 10%, a tak poza tym już się nie mogę doczekać kolejnej części która ma być w czerwcu 2011

sisi30

Boże, dziękuję Ci za moją wspaniałą rodzinę! Już więcej nie będę narzekać przysięgam.

Moniia

Taa .. twoi rodzice pewnie oglądają klan w telewizji ;D i te wszytskie głupoty.. wiesz powiedz co jest złego w tym że młodzi ludzie chodzą na fajne filmy ty też kiedyś będziesz miała 30 lat i więcej i co pewnie nie będziesz chodzić do kina bo będzie ci sie wydawać dziecinne ?
wiesz naprawde zastanów sie nad sobą

sisi30

Przeczytaj książkę już dziś. Nie będziesz musiała czekać 2 lata, zawsze książka jest dużo lepsza od filmu. Jedyną wadą tego może być to że zaczniesz czytać, jak przekonasz śię jak fabuła filmu jest uproszczona w porównaniu do książek.

ocenił(a) film na 8
marcinkey

Tak sporo powycinali w filmie, obraz pokazali w dużym uproszczeniu. A tak na marginesie zdążyłam przeczytać wszystkie książki p. Meyer, nawet te które opisują całą sytuację z punktu widzenia Edwarda.

ocenił(a) film na 1
sisi30

i że to niby tylko z tym najmłodszym pokoleniem jest coś nie tak ?

ocenił(a) film na 10
meyka1

Mnie nic nie zaskoczyło, moje nauczycielki są tym zafascynowane, ja nawet osobiście rozmawiałam z 50letnią panią, która wykłócała się że Jacob jest ciekawszą postacią. Tak więc mimo że sama jestem nastolatką, nie zaskoczyło mnie, gdy na 'nocy zmierzchu i wampirów' koło mnie siedziały panie, w wieku mojej mamy. ;)
Poza tym niech ktoś mi powie że to bajka dla dzieci i tym bardziej dziewczyn. Kino w połowie zapełnione było płcią przeciwną, a średnia wieku wynosiła 16-17!

busiausia

O mamma mia!

kasicam20

23 :) I sama sobie nie wierze że wybieram się na to do kina! Nie wiem co mnie tam ciągnie bo Zmierzch był kiczowaty z fatalną grą aktorską a mimo to wspominam go bardzo dobrze :)
Ten film może być fatalny i w stylu Emo ale ta magia miłości i wampirów zawsze mnie przyciągnie do kina :)
Szkoda że trzeba teraz tyle czekać na 3 część :(

ocenił(a) film na 2
kasia2409

Heh, ale z tematyką wampiryczną ta seria nie ma za wiele wspólnego. Pod tym względem jest bardzo wtórna...

ocenił(a) film na 7
kasicam20

ałł, to ja jestem czternastolatką ;)
filmu jeszcze nie widziałam ale sagą jestem zafascynowana.

ocenił(a) film na 6
karolowanka

przekrój od 31 do 13 na początek:) I niech ktoś śmie nazwać ten film gówniarskim to nakopie...statystyka nie kłamie:)

kasicam20

24 lata
mężatka
zadna tam fanka pattinsona zeby nie bylo

Jeisa

ja też nie jestem fanka Pattisona. saga dała mi czas odrealnienia ucieczki i pasji ,której nie czułam stoo lat.Coś w końcu mnie wciągnęło i to mnie cieszy , i uważam się za całkiem normalną mamę dwójki dzieci. filmy również mi się podobały .W pierwszej części klimat a po drugiej niczego innego się nie spodziewałam. zaraziłam tym kilka dziewczyn z mojego otoczenia w podobnym wieku. A autorka sagi jest moją idolką za to ,że będąc kurą domową z trójką dzieci potrafiła swój sen ubrać w słowa i dać go nam

meyka1

moniaa gratuluje normalnych rodziców i współczuje braku wychowania.

meyka1

Moniia - uściślając. Dziękuję. Też uważam, że mam świetnych rodziców. Za to Ty mogłabyś się nauczyć kultury. To przykro jak ktoś pisze ksywkę z małej litery.

Moniia

ależ to było całkiem zamierzone. droga monii a ty jesteś 10 letnia fanką zmierzchu?

meyka1

Czy jesteś tak mało inteligentna czy udajesz? Gdybym była fanką Zmierzchu to bym napisała, że ten film uwielbia. Jednak jeżeli jestem zszokowana waszym wiekiem i uwielbieniem do tego filmu, łatwo wywnioskować, że nie lubię tego filmu. Obejrzałam pierwszą część i wynudziłam się za wszystkie czasy.

ocenił(a) film na 6
Moniia

Przykre jest to że ty nie masz ksywki tylko dodałaś marne "i" do imienia:((( Szkada mi Ciebie...Znajdź sobie inne pole do popisów...

kasicam20

Jednak widzisz, nikt inny wcześniej tego nie wymyślił. Po co mam główkować całymi dniami nad ksywką, skoro mogę dodać do imienia (kto powiedział, że mojego) "i". A mi szkada kobiet w przedziale wiekowym 30-50 (no starszych fanów już chyba nie ma), którzy oglądają Zmierzch.

Moniia

a wytłumacz dlaczego Ci nas szkoda? przecież nam jest dobrze ,i mamy tę zaletę ,że rozróżniamy bohaterów filmowych od aktorów ,którzy ich grają:)

meyka1

Przykre, że dla mnie jest to, że ludzie zachwycają się filmem, który jest nudny,a aktorzy wypadają słabo. Wszyscy krytycy uważają, że jest beznadziejny. Sami fani piszą na forach, że nie oddaje klimatu książki. Denerwuje mnie cały ten szum. Moi znajomi (a jest ich niestety wielu) chodzili na Zmierzch po kilka razy. Kto chodzi na do kina po kilka razy na ten sam film? Historia jest klasyczna (w szarej myszce zakochuje się przystojniak) i przewidywalna. jeżeli lubicie filmy z wampirami to polecam o wiele lepszy "Wywiad z wampirem" To jest prawdziwy film!

ocenił(a) film na 6
Moniia

Wiesz samo porównywanie "Wywiadu z wampirem" do Zmierzchu wskazuje na to, że na kinematografi to Ty się nie znasz...Kochana szanuję Twoje zdanie!!! Ale skoro nie mówisz nic na temat zawarty w wątku to wypad...:)))

ocenił(a) film na 1
kasicam20

Przepraszam, a co Ty wiesz o kinematografii, że wygłaszasz o kimś taką opinię? Porównanie tych filmów wypada boleśnie na niekorzyść tej całej 'sagi' (jak można w ogóle określać to takim mianem? jaka to saga?!).

Schematyczna historyjka miłosna, erotyzm dozwolony od lat 12 (czyli zero erotyzmu), ani grama grozy. A najgorsze są drętwe dialogi i papierowe postacie, zwłaszcza męskie. Mam wrażenie, że ani autorka książki, ani reżyser nigdy w życiu nie spotkali nastoletniego chłopaka, tak dziwne o nim mają wyobrażenie. Młodzi ludzie w ogóle tak się nie zachowują, nie myślą takimi kategoriami jak postacie przedstawione w tym filmie! To jest do bólu sztuczne i wydumane, ot, marzenia trzynastolatki o księciu z bajki gotowym za nią umrzeć - a najlepiej od razu o dwóch i żeby się o nią bili. Żenada. I jeszcze jakieś brednie o piekle i potępieniu - w laickim świecie, gdzie krzyża nie uświadczysz i nikt nie chodzi do kościoła. Kto ma w to uwierzyć?!

WAMPIRY BEZ ZĘBÓW, tyle na ten temat.

ocenił(a) film na 6
Esseillt

Kochani chyba zapomnieliście jaki to temat wątku...Może przestaniemy już się spierać????

ocenił(a) film na 6
meyka1

zgadzam się!! Może masz normalnych rodziców ale wychować Cię nie umieli:( Skoro nie masz nic ciekawego do powiedzenia w wątku to nie pisz:(

kasicam20

kasicam20
o ile cię zaćmiło to ja wpadłam w tunel ,obejrzałam przypadkiem ,,Zmierzch'' na końcu powiedzieli ,że na podstawie powieści ,wiec udałam się do kompa i jej poszukałam.Przeczytałam kawałek i stwierdziłam ,ze to nie może być to ,bo jakby film ktoś przepisał. Następnego dnia kupiłam dwie książki i w połowie zmierzchu załamałam się co ja będę robiła jak wszystkie 4 przeczytam. fajnie było

ocenił(a) film na 6
meyka1

kochana ja miałam tak samo...miło wiedzieć, że nie jestem jedyna...:)) pozdrawiam Cię serdecznie:)

użytkownik usunięty
Jeisa

Jeisa, gdybyś serio miała męża nie siedziałabyś teraz na forum..

ocenił(a) film na 2
kasicam20

Yup, statystyka nie kłamie, im bardziej coś jest popularne, tym jest bardziej do niczego (:

kasicam20

mam 18 lat.bardzo fajny film.podobała mi sie bardzo ta czesc.i w kinie byly osoby w roznym wieku.Dla mnie super.

ocenił(a) film na 2
kasicam20

A ja mam 15 lat. I bynajmniej sagą Zmierzch zafascynowana nie jestem.
Owszem, przeczytałam (prawie) wszystkie książki(ostatniej nie umiałam
dokończyć), ale to tylko utwierdziło mnie w przekonaniu że Zmierzch to
jedna z najgorszych sag fantasy jakie kiedykolwiek czytałam.

ocenił(a) film na 6
Metafan

No i o to chodzi...Każdy ma prawo do własnego zdania...dzięki za wypowiedź...

Metafan

A ja mam 29 lat i NIE WSTYDZĘ się tego, ze jestem pod urokiem sagi Zmierzch!!!Jeżeli komuś się nie podoba-w porządku jego sprawa, zastanawia mnie tylko dlaczego "marnuje" czas informując wszem i wobec o swojej niechęci do filmu, skoro mógłby skupić się na filmach, które jakoś Jego/Ją poruszyły?...

ocenił(a) film na 3
smerelerk

Ja też!!

ocenił(a) film na 10
smerelerk

ooo, ma pani (bo chyba tak wypada się oddzywać do osób o 13 lat starszych) racje. Prawdopodobnie ''antyfani'' czują satysfakcje, gdy kogoś obrażają.

busiausia

Spokojnie nie musisz mnie nazywać Panią ;) właściwie to błagam nie rób tego więcej!!! jestem za młoda ;)

Metafan

ja mam siostrę w podobnym wieku i ona przyszła pilnować dzieci jak wczoraj poszłam na film ,nie chce czytać książek ani oglądać filmu nie interesuje jej i już. i dobrze bo przecież nie musi ale w życiu nie powie ,że jestem głupia ,bo mnie to interesuje ani ja nie powiem tego o niej , Po prostu interesują nas inne rzeczy