Pytam się, bo jakoś ciężko jest mi uwierzyć, że postać grana przez Samuela L. Jacksona może nosić słowiańsko-brzmiące nazwisko Pat Novak, zwłaszcza, że nie wygląda na mulata, czyli mówiąc prosto z mostu, nie wierzę, żeby miał ojca rasy białej i czarnoskórą matkę, albo białych przodków na kilku pokoleń wstecz (a może jednak miał przodków z Czech, Słowacji, Żydów... dobra ch*j z tym, nie drążmy akurat tego tematu Samuela L. Jacksona tak przesadnie XD)
Tak na poważnie, ktoś kto zna się na rzeczy, niech wyjaśni mi skąd w ogóle pochodzą (z tego co zauważyłem przeważnie anglosaskie np: Tubman, Jordan, Height, Jackson i tak dalej, i tak dalej) nazwiska u potomków niewolników z Afryki. Kiedy zostały wprowadzone, przed czy po wojnie secesyjnej? Czy pochodzą od byłych właścicieli plantacji, czy oni sami sobie je nadali w ramach abolicjonizmu? Proszę o konkretną odwiedź bez hejterstw (choć zapewne rasistowskie wygłupy i tak będą tu częste :P).
Gdy przywożono rdzennych mieszkańców do ameryki, aby pracowali na plantacjach bawełny itd, nikogo nie obchodziło jak się nazywają. Jednak kiedy uzyskiwali wolność, najczęściej dziedziczyli nazwiska po swoich właścicielach, rzadziej sam sobie je wymyślał. Potrzebne mu to było do uzyskania dokumentów potwierdzających jego wolność itd.
Dlatego tak wielu czarnych nazywa się Smith, Jones, White, Jordan itd.Mam nadzieję że pomogłem.