PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10049762}

Rave

2024
6,2 1,1 tys. ocen
6,2 10 1 1136
6,5 19 krytyków
Rave
powrót do forum filmu Rave

Techno w tym dokumencie to jedynie gabba czyli holenderska łupanka powyżej 130BPM, zero o brytyjskich rave'ach, niemieckim Maydayu (którego to polska wersja do tej pory organizowana jest w Katowicach a Westbam, organizator Maydaya, jest nadal superpopularny w Polsce), Love Parade, gdzie stale były obecne polskie flagi, ledwo napomknięty, turboirytująca młoda bodypostitiw didżejka grająca z Traktora, która zastanawia się jak zaistnieć zagranicą, "może będę grała gabba?", większość dokumentu to wygrzebany skądś jakiś krakowsko-ASPowy przeartyzowany artysta Zamenhoff z bajzlem w mieszkaniu, który rzekomo jest prekursorem polskiej sceny techno i megasztuczne rozmowy tej diżejki i tańczącego gabba pomywacza okien w wieżowcach który spalił sobie tyłek chemicznymi środkami czyszczącymi, Ekwadorskie manieczki, niby są elementem polskiej kultury techno, ale jednak to wiocha w rytm uderzeń cepa i to dorabianie ideologii, jakieś PLURy, wspólnoty, antykapitalizmy, równości?? Jezu, co to jest?

ocenił(a) film na 3
marckoza

z połową komentarza da się w ciemno zgodzić, ale techno nigdy nie było prokapitalistyczne - od Detroit po brytyjską scenę w UK końca lat 80. nikt nie walił sobie konia do kapitalizmu, kolego

carol_the_cat

Broń mnie boże od wychwalania kapitalizmu, chodzi mi o zbędne ideologizowanie muzyki, ludzie chodzili i chodzą na imprezy żeby zapominać o tych "izmach"

ocenił(a) film na 3
marckoza

a, no chyba, że w ten sposób - eskapizm, który jest znaczną częścią tej kultury po prostu nie pasował pod tezę reżyserom; chłopomańską w ich wykonaniu tezę, która miała podczepić wagonik tego filmu pod "zwrot chłopski", awans-srawans i inne tam podniety warszawki. I nawet w tym polegli, ale jak widać po ocenach krytyków z filmweba - się podoba; a samo środowisko ma straszną podobno z tego bekę i tak to się kręci. A Ronduda ma kolejny wpis do portfolio, kolejny słaby, ale mu przecież Majmurek tego nie napisze XD

marckoza

A to nie miało byc o techno w a Polsce?

Hildefix

raz, techno wtedy w Polsce to nie było gabba, dwa, polska kultura techno była pod ogromnym wpływem niemieckich maydaya i love parade'a, z wypiekami na twarzy oglądało się wtedy na Vivie wielogodzinne trasmisje z tych imprez, sam sobie własnoręcznie zrobiłem plakat na ścianę z symbolem maydaya, w dokumencie zresztą jest wspomniana łódzka technoparada wzorowana na Love Parade, ale jest to oczywiście pokazane jakby to ten Zamenhoff to wymyślił

marckoza

Nie oglądałem jeszcze, bo prawdę mówiąc nawet nie wiadomo gdzie obejrzeć ten film. Patrząc na komentarze widać, że raczej nie zachęca a jako fan muzyki techno lat 90- starej dobrej szkoły love parade, może lepiej dać sobie spokój?

Mateusz_Nado

raczej daj sobie spokój

ocenił(a) film na 7
marckoza

z ciekawości - czy ty to Dj Shogun?