PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=595495}

Ramię za milion dolarów

Million Dollar Arm
2014
6,7 5,8 tys. ocen
6,7 10 1 5750
Ramię za milion dolarów
powrót do forum filmu Ramię za milion dolarów

Zaskakujące jak bliski faktom był ten film... kilka nieścisłości udało mi się jednak znaleźć, wymienię je więc. Wyłącznie w ramach ciekawostki - nie chcę, by ktoś pomyślał, że jadę po filmie czy coś...

*) Rzadko zdarza mi się narzekać na "wybielanie" historii w Hollywood, ale tym razem... no coś w tym jest. Bo przy całym szacunku do ogromnej roboty wykonanej przez Bernsteina, to nie on był pomysłodawcą całego przedsięwzięcia.. Tak naprawdę Million Dolar Man było inicjatywą dwóch przedsiębiorców: hindusa Asha Vasudevana (w filmie pocieszny asystent/wspólnik Bernsteina) oraz Williama Changa (Amerykanina japońskiego, nie chińskiego pochodzenia), Bernstein był jedynie wykonawcą ;) Ale że, przy okazji, miał on też dojścia w Hollywood, to udało mu się "sprzedać" projekt tak, by historia przedstawiona w filmie kręciła się wokół niego. Detal, ale może razić.

*) Niektórych zmartwi pewnie, że prawdziwi Rinku i Dinesh wielkiej kariery w baseballu nie zrobili, grając głównie w "rozwojówkach" oraz Australii, obecnie zaś obaj (choć przed 30) są już na baseballowej emeryturze. Sukces jaki odnieśli był więc głównie sukcesem marketingowym. I bądźmy szczerzy, inaczej być raczej nie mogło - by dostać się do MLB potrzeba lat treningów oraz końskiego zdrowia, a niewyćwiczonych chłopaków kontuzje niestety nie omijały. Co nie zmienia faktu, że dla obu chłopaków wygrana w konkursie (w którym pokonali prawie 40.000 uczestników!!!) była prawdziwą gwiazdką z nieba - ich rodziny są urządzone na kilka pokoleń do przodu, oni sami zaś w samych superlatywach wspominają znajomość z Bernsteinem, z którym faktycznie mieszkali podczas treningów... aczkolwiek nie w jego domu, gdyż JB wynajął dla nich oddzielną chałupkę.

*) Prawdziwa Brenda, choć faktycznie pojawiła się w życiu JB w tym czasie (i faktycznie zaprzyjaźniła się z Hindusami), nie była lekarką. To zwykła nudna bizneswoman, która mieszkała obok Bernsteina. Obok, nie w wynajętym od niego domku. Mało romantyczne...

*) Co jeszcze... a, Tom House - trener, który nauczył ich rzucać. To też ciekawa postać, jeden z pierwszych pro-baseballistów w historii MLB, którzy przyznali się do brania w trakcie kariery sterydów... kto wie, może własnie dlatego podjął się swoistej "mission impossible", by odkupić swoje winy z przeszłości?

*) Czemu Deepesh Solanki nazwany został w filmie Amitem Rohanem? Nie mam pojęcia...

A w ramach bonusowej ciekawostki: podczas gdy Dinesh wrócił po wszystkim (bodaj w 2010) do domu, Rinku wciąż mieszka w USA, od pewnego czasu zaś jest pod kontraktem WWE, gdzie uczy się kolejnego rzemiosła, tym razem pro-wrestlingu. Kto by pomyślał.

ocenił(a) film na 5
Bismarck

Lubię poczytać po filmie opartym na prawdziwej historii, jak rzeczywiście to wyglądało. Także dzięki za wstawkę ;)

ocenił(a) film na 7
Bismarck

Nice job!