PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1311}
5,5 64 tys. ocen
5,5 10 1 63885
3,6 37 krytyków
Quo vadis
powrót do forum filmu Quo vadis

Piszcie jaka jest wasza ulubiona postać z "Quo Vadis" i dlaczego :)!

Moja to Chilon Chilonides. Ta postać bardzo zmienia się; ze złego w człowieka dobrego, wierzącego. Postać ta pokazuje (moim zdaniem), że w każdym człowieku jest dobro, tylko trzeba je umieć i chcieć odnależć ;)...

Susan_Eva

Winicjusz. Stoik i cynik wyznający mądrość ludową. Spokojny i opanowany i w ogóle.

ocenił(a) film na 10
GreenPunk

A ja najbardziej lubie Nerona. Taki specyficzny jest:) I Petroniusza jeszcze lubię

ocenił(a) film na 7
GreenPunk

Ehm, chyba Petroniusz?

użytkownik usunięty
GreenPunk

To chyba Petroniusz (?)
Winicjusz był właśnie furiatem..

ocenił(a) film na 8
Susan_Eva

Oczywiście Petroniusz :), był bardzo mądry i sprytny i z każdej z rozmów z cezarem potrafił wyjść bez szwanku i to najczęściej zwycięsko. Dodatkowo był pewny siebie i zupełnie inny od wszystkich Rzymian. No i jeszcze rola Bogusława Lindy... bosko ;)

ocenił(a) film na 8
Susan_Eva

a ja, aprawde sama nie wiem czemu, ale uwielbiam Poppee

ocenił(a) film na 8
Susan_Eva

Petroniusz. Linda idealnie go zagrał. Poprostu idealnie dobrany

ocenił(a) film na 4
Susan_Eva

Neron. Nie tyle może ulubiona co taka, która najbardziej mnie zafascynowała. Mam słabość do psychopatów w filmach/książkach/etc, cóż.
A potem jest Petroniusz, niesamowita charyzma. ;)
Chilon był ciekawy, ale tylko do jego przemiany. Nie lubię motywu nagłej przemiany.

ocenił(a) film na 10
nensha

Winicjusz. Bo jest ładny. Hahahaha xD No i jeszcze ewentualnie Petroniusz. :)

ocenił(a) film na 9
nensha

Zgadzam się - Neron. Też uwielbiam filmowych psychopatów, a jeśli postać jest jeszcze tak po mistrzowsku zagrana, jak to było w przypadku M. Bajora, to już w ogóe cud, miód i orzeszki.... :)
W pamięci został mi też Tygellinus - taki wredny skurczysyn, zarówno z twarzy jaki i z charakteru.

ocenił(a) film na 6
Susan_Eva

Krispinilla grana przez Aldonę Orman bo pokazała cycki

Johnson_3

Zdecydowanie Petroniusz! Wprowadza troche humoru do tego jakże dłuuugiego filmu...

ryczekania

ja lubie Marka :) i oczywiscie Petroniusza przezabawny :D

Susan_Eva

Neron. Gdyby nie Michał Bajor to nie byłoby sensu oglądać...

ray91

A ja wolę lwy :D Swoją rolę zagrały znakomicie. Powinniście je docenic :D

Susan_Eva

Zdecydowanie Petroniusz. Zarówno w książce jak i filmie. Linda zagrał genialnie.

ocenił(a) film na 7
Susan_Eva

Ja bardzo polubiłam Petroniusza. Pomimo tego, że nie wierzył w Boga, to był niesamowicie dobry. Dla Winicjusza zrobiłby niemal wszystko. Gdy Ligia została uwięziona podczas prześladowań, to Petroniusz tylko myślał jak pomóc Winicjuszowi. Miał wiele pomysłów, by zwracać się do różnych osób, by ją ukradkiem "przemycić" z więzienia. Bardzo polubiłam tą postać.

ocenił(a) film na 6
_Anusia_

Także Petroniusz :) za inteligencję i w wielu przypadkach za to, że się zgadzam z jego poglądami.

ocenił(a) film na 7
malpka_niemila

Mają ulubioną postacią w całej literaturze jest Petroniusz, z powodu jego niesamowitej eurydycji . Świetna jest również postać Chilona<Jerzy Trela w filmie świetnie poradził sobie z tą postacią>. Ale Quo vadis jest utworem niezwykle urodzajnym jeśli chodzi o ciekawe postacie. Chwała Sienkiewiczowi za napisanie tej wspaniałej książki.

ocenił(a) film na 6
Rudolfo

No oczywiście że Chilon ! Jesteś chyba jedyną osobą, która go wymieniła..
Może mało obiektywne, ale uwielbiam Winicjusza i Pawła D. w tej roli, oczywiście bez Lindy jako Petroniusza byłoby bez sensu. Podziwiam M. Bajora.. zagrał.. fenomenalnie !
Generalnie obsada- wydaje mi się trafna. Św.Piotr, Glaukus, Ursus, czy chociaż Eunice. Tylko Ligia taka... bezbarwna..

ocenił(a) film na 7
varinia

Chilon i Petroniusz.

ocenił(a) film na 7
ARM_y

oczywiście że Petroniusz!

ocenił(a) film na 10
kaka8pl

zdecydowanie Petroniusz.

ocenił(a) film na 9
Susan_Eva

Hm ciężkie Pytanie...od początku zawsze moim ulubieńcem był Petroniusz jak i w książce tak i w filmie,zwłaszcza rola Bogusia....Idealnie dopasowany...Jako sam aktor ma coś w sobie i Petroniusz także jako bardzo ciekawa osobowosć...
Lubiłam bardzo Ursusa ;)Ha no i Winicjusz zrobi wszystko by mieć przy sobie ukochaną...większośc kobiet chciałaby być obdarzona taką bezgraniczną miłością, namiętnością....Nie interesowało go by mieć jakąś piękną niewolnicę np Eunice którą chciał podarować mu Petroniusz tylko Ligia się dla niego liczyła...Wierny psiaczek...:)A propo Eunice też ciekawa postać....Ale jak Najbardziej PETRONIUSZ....I ktoś słusznie powiedział LWY:)

ocenił(a) film na 9
Susan_Eva

Petroniusz i Winicjusz

ocenił(a) film na 6
Susan_Eva

Petroniusz-hedonista, cynik, a w zasadzie ostatni porządny Rzymianin.
No i miał łeb na karku;)

ocenił(a) film na 3
Susan_Eva

Petroniusz oczywiście. nie dość,że nie można oderwać wzroku od uśmiechu Lindy (i od niego samego), to jest on błyskotliwy, dowcipny, inteligentny, dojrzały i mądry :)

ocenił(a) film na 6
Susan_Eva

Petroniusz zdecydowanie nie tylko w filmie ale i w książce, ten jego sarkazmmm LOVE

ocenił(a) film na 6
Susan_Eva

Petroniusz ;) i w książce i w filmie...Podobała mi się też książkowa Ligia chociaż ten jej obraz był troszkę za bardzo wyidealizowany

ktotojest

Petroniusz