PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1320}

Ptaki

The Birds
1963
7,5 94 tys. ocen
7,5 10 1 94072
7,4 57 krytyków
Ptaki
powrót do forum filmu Ptaki

Chętnie bym obejrzał, lecz jako że mam 'słabe nerwy' chciałem się spytać czy film jest horrorem- jak sugerują wasze wpisy- czy dreszczowcem, jak sugeruje opis? I czy film jest bardzo przerażający? :D

ocenił(a) film na 9
BaronQV

to jest dreszczowiec, a jak kto woli krótszą nazwę, thriller. Potocznie wiele osób myli thrillery z horrorami, bo w końcu i jedne i drugie, choć trochę innym środkami artystycznego wyrazu, mają za zadanie wywołać w widzach strach. Jak dla mnie, jest bardziej przerażający niż niejeden horror bowiem straszące w horrorach np. wampiry, zombie lub totalni psychole nie chadzają tak na co dzień po ulicach, a ptaki z filmu Hitchcocka fruwają nad twoja głową w realu. Lepiej nie oglądaj, będziesz się bał wyjść z domu.

ocenił(a) film na 9
jagamiga1

Ja odkąd pooglądałem to już nigdy nie wyszedłem z domu. Trzeba dodać, że było to kilkanaście lat temu.

ocenił(a) film na 9
Kamileki

oooo, jak głęboko żałuję, że wówczas nie było nikogo kto by cię w porę ostrzegł , kogoś z taką bezinteresowną, obywatelską postawą jak moja.

ocenił(a) film na 7
jagamiga1

Na lata w których powstał owy film - owszem, to był horror. Jednak obecnie gdzie horror nie może się obyć bez wnętrzności latających tu i tam po ekranie - owszem, to jest thriller

BaronQV

Film nie jest przerażający, ale sądzę, że niektórzy mogą się dziwnie czuć przechodząc następnego dnia koło kruków, wron, wróbli, czy mew :) Obejrzyj - to nie "Blob", "Critters", czy "The Thing" :)

LukeInside

Zapraszam do zagłosowania na najlepszy film Hitchcocka. Głos można oddać na moim blogu: http://www.filmweb.pl/user/camillo_kp/blog/550926 Z góry dzięki ;)

BaronQV

Radze nie lekceważyć filmu po roku produkcji tak jak ja to zrobiłam :) Świetny DRESZCZOWIEC :P

olkunka

Też kiedyś lata produkcji mnie zniechęcały, ale później obejrzałem 'Witness for the Prosecution', 'Psychoze', 'Wstręt' , czy chociażby 'Egzorcystę' :)

Nie należy sugerować się datą! Ba! Ja zaczynam chyba nawet bardziej lubić starsze kino od tego szrotu (w większości), który wychodzi teraz :)

Ptaki dostają 7

ocenił(a) film na 9
BaronQV

To jest Horror. Wynika to wprost z definicji tego gatunku. Trzeba wykazywać się daleko posuniętą ignorancją, by twierdzić ze film ten nie należy do tego gatunku. Z resztą to jedyny horror który zrobil Hitchcock. Film godny polecenia.

ocenił(a) film na 9
Xerxo

ależ, nie ma to jak samemu wykazywać się ignorancja a innym ją zarzucać bezpodstawnie, film Ptaki jest thrillerem a nie horrorem. Różnica miedzy obydwoma gatunkami polega nie na poziomie " straszności" a na tym, że w thrillerze występują zdarzenia prawdopodobne w tzw. realu a w horrorze zjawiska paranormalne, irracjonalne, Psychoza Hitchcocka to też dreszczowiec. Pewno już niedługo się to wszystko zatrze dokumentnie bo nawet na Imdb, które jakoś tam cenię mylą horrory z thrillerami. Nasza Wiki daje radę i w gatunkach filmowych ładnie umieszcza horrory, gdzie ich miejsce.

ocenił(a) film na 9
jagamiga1

A widziałeś kiedyś ptaszki, które nie są drapieżnikami, które zawsze zachowują sie spokojnie, a węcz płochliwie i nagle te ptaszki masowo atakują ludzi bez powodu? To jest właśnie w "Ptakach" element nadprzyrodzony, irracjonalny - taki który łamie i podważa prawa natury, jak powiedział Żiżek -podaje w wątpliwość całą konstrukcję rzeczywistości. Hitchcock straszy tym, że element rzeczywistości staje się kompletnie odrealniony. W Psychozie nie było takiego elementu, dlatego Psyhoza to idealny przykład thrillera, również psychologicznego. To ptaki były wyznacznikiem wszystkich późniejszych horrorów (pomijając jakość tych późniejszych filmów) w stylu Pająki, czy nawet Mordercze mrówki.
Tak gwoli ścisłości to powtarzam to po Hitchcocku, który w książżce Hitchcock/Truffaut sam pisze: "I postanowiłem nakręcić swój pierwszy horror. Film o ptakach, które bez żadnego powodu atakują ludzi. Apokaliptyczna wizja końca człowieka podszyta freudowską zazdrością matki o syna".

ocenił(a) film na 9
Xerxo

nie znam tej pozycji książkowej więc nie wiem jak w oryginale brzmi i w jakim kontekście jest ta wypowiedź, natomiast inspiracja do nakręcenia filmu ptaki było zjawisko autentyczne, badane przez naukowców, zachowanie ptaków z Monterey w Kalifornii, które w 1961 r zaczęły atakować ludzi i wpadać do ich domów

ocenił(a) film na 9
jagamiga1

Tak, jasne.
Wybacz, ale ja mimo wszystko bardziej jestem skłonny uwierzyć Hitchcockowi niż Tobie. Wydaje mi się, że on znał się na rzeczy. Pozdrawiam.

BaronQV

Zapraszam do zagłosowania na najlepszy film Hitchcocka. Głos można oddać na moim blogu: http://www.filmweb.pl/user/camillo_kp/blog/550926 Z góry dzięki ;)