PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=8977}

Psychoza II

Psycho II
1983
7,1 7,8 tys. ocen
7,1 10 1 7819
6,6 8 krytyków
Psychoza II
powrót do forum filmu Psychoza II

Rzadko kiedy się zdarza, aby sequel filmu nie był zwykłym, mniej lub bardziej sensownym powieleniem pomysłu swego poprzednika. Po obejrzeniu "Psychozy 3" i "Psychozy" spodziewałem się zobaczyć zwykły slasher o którym szybko zapomnę. Zamiast tego otrzymałem jedno z największych filmowych zaskoczeń w swoim życiu.

Aby wczuć się w klimat obrazu i w postać głównego bohatera, warto wcześniej zapoznać się z "Psychozą" Hitchcocka. Obejrzenie części drugiej bez znajomości części pierwszej nie powinno sprawiać problemu (i raczej nie powinno odebrać zbyt wiele przyjemności), ale niemal na pewno zepsuje wrażenia z oglądania "Psychozy" (tak jak dalsze czytanie tego tematu - ten spoiler jest nieunikniony).

Na mnie akurat film Hitchcocka nie zrobił wielkiego wrażenia - dobrze wspominam jedynie dwie czy trzy sceny (prysznic, finałowy monolog i rozmowę w pokoju Batesa). Jej sequel wydaje mi się znacznie ciekawszą propozycją. Znów pojawia się pytanie o tajemniczą matkę Batesa, ale do niego dochodzi dodatkowy wątek, który czyni tę część bardziej absorbującą - psychika Batesa, która ponoć została wyleczona, ale ktoś wyraźnie pragnie ją zniszczyć. Z jednej strony mamy więc dreszczyk wywoływany przez świadomość istnienia nieznanego nam mordercy, z drugiej zaś widzimy Normana próbującego żyć jak normalny człowiek, ale powoli tracącego rozum.

Film nie jest niestety wad pozbawiony. W wybitnie perfidnym i doskonałym zakończeniu pojawia się jeden poważny zgrzyt (nóż w ustach) oraz parę niepotrzebnych ujęć (poręcz) - absolutnie nic, co by przeszkadzało w wychwalaniu tej pozycji. Prawdziwą i największą wadą filmu jest to, że film nie kończy się w odpowiednim miejscu. Po scenie w komisariacie pojawia się zupełnie niepotrzebne i niezbyt logicznie się prezentujące dopowiedzenie, które spycha ten film w stronę tanich slasherów, zamiast kontynuować klimat kroczący gdzieś na granicy obłędu. Ta końcówka trochę boli i lepiej odrobinkę wcześniej odejść od telewizora.

"Psychoza 2" to naprawdę świetny thriller, który szczerze polecam. Ostatnie minuty filmu znacznie obniżają jego klasę, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby je pominąć. Bez nich z pewnością wystawiłbym ocenę 5/5, gdyż sequel ten ogląda się niczym prawdziwy majstersztyk. Ostatecznie jednak:
3/5