PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=318437}

Przypadek 39

Case 39
2009
6,6 74 tys. ocen
6,6 10 1 73556
5,9 7 krytyków
Przypadek 39
powrót do forum filmu Przypadek 39

Na początku filmu rodzice dziewczynki próbują ją upiec w piekarniku. Z biegiem akcji
dowiadujemy się, że ma ona niezwykły wpływ na ludzką psychikę, potrafi przewidywać
zdarzenia i unicestwić ją można tylko w trakcie snu. Dlaczego jej rodzice nie zrobili tego kiedy
faktycznie spała, tylko włożyli ją do piekarnika, ona po chwili z niego wyszła i rodzice z
powrotem ją tam włożyli, kiedy już nie spała i mogła wpłynąć na nich swoimi zdolnościami?
Zdawali oni sobie z tego sprawę, że jest potężnym zagrożeniem, ponieważ zginęło przez nią
tyle osób. Pod koniec filmu Renée Zellweger znajduje na Lilith sposób, stawiając czoło
własnym lękom i nie wierzy, że zbliżająca się ciężarówka jest prawdziwa. Czy rodzice też
opanowali tę technikę, a jeśli tak to czemu w trakcie ich pobytu w szpitalu psychiatrycznym Lilly
doprowadziła do ich śmierci?
Dzięki za odpowiedzi :)

ocenił(a) film na 3
dari_stog

Odpowiedz jest taka, ze fabula tego filmu nie trzyma sie kupy. W jednej scenie dziecko posiada niesamowita moc i umiejetnosci (demoniczne?) aby "wyjsc calo z opresji" i zrobic "rozpierduche" jakiej swiat nie widzial, zas w innej idzie pokornie jak ciele na rzez. Co do sposobu, w jaki rodzice dziewczynki planowali ja "usmiercic" nasuwa mi sie zaraz mysl taka, ze nie chcieli zrobic to w zwykly i sztampowy sposob, walac mala podczas snu w glowe bejsbolem, a woleli cos bardziej "spektakularnego". Czyzby chcieli byc "oryginalni"? A co do pytania, czemu udalo sie corce doprowadzic do smierci rodzicow, no coz... nie wiem szczerze mowiac. Moze z powodu wieku przez chwile "starzy" zapomnieli , ze mieli sie jej nie bac? Komentarz pisze w formie ironicznej, zas sam film moim zdaniem grubo ponizej przecietnej.

TakaSeJa

Według mnie, rodzice chcieli pokonać ją ich stratem. Matka bała się pożarów, a ojciec ogólnie tej małej. Dlatego włożyli ją do piekarnika. Jednak zapomnieli o tym, iż mała czuje lęki innych ludzi. W tamtym momencie główna bohaterka bała się o nią, więc mała nie broniła się ( zaplanowała sobie taki ciąg wydarzeń). Rodzice trafili do psychiatryka, lecz nie znaczy to, iż przestali sie jej bać. W chwili gdy Emily przezwyciężyła swój lęk, doprowadziła do tego że Lilith zaczyła bać się sama siebie ( tak jak to uświadomiła przy koledze bohaterki). Znając lęki innych osób, mogła wpływać na ich umysły. Zauważając iż Emily nie boi się już jej wpływów, straciła kontrole nad nią przez co nie mogła wydostać się z tonącego samochodu ( można zauważyć to po minie bohaterki gdy chciała się wydostać. Taka jest moja interpretacja :)

ocenił(a) film na 6
dari_stog

mnie ten film trochę przypominał klimatem żonę astronauty

ocenił(a) film na 7
dari_stog

Nie odpowiem póki co na Twoje pytania ale...ocenę dałeś wysoką jak na tyle "zarzutów". M.in dlatego ja dałem 6.6 a nie 7. Bo film ma kilka słabości.

ocenił(a) film na 6
armarange

Tak, m. in. nie był wcale straszny.