PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1394}
6,9 83 tys. ocen
6,9 10 1 83396
6,7 30 krytyków
Przyczajony tygrys, ukryty smok
powrót do forum filmu Przyczajony tygrys, ukryty smok

jezyk chinski

ocenił(a) film na 7

tym razem nie o filmie... ale o drobnej kwestii koszmarnosci jezyka chinskiego.
po pierwsze nie ma czegos takiego jak dialekt mandarynski. istnieje za to grupa jezykow mandarynskich, do ktorych m in zalicza sie dialekt pekinski - oficjalny jezyk chin. w filmie prawdopodobnie uzywano dialektu nankinskiego ale nie jestem tego pewien.
jesli chodzi o tzw tonike jezyka chinskiego, to dialekt pekinski sklada sie z czterech tonow. sa to: ton równy, wzrastający, falujący i opadający. upraszczajac, kazde slowo mozna wypowiedziec w kazdym z tych tonow, co za kazdym razem niesie za soba zmiane znaczenia; i tak na przyklad slowo "ma" w tonie rownym znaczy matka, w tonie wzrastajacym znaczy haszysz,w tonie falujacym oznacza koń a opadajacym - łajać.
przyznaje, ze jest to generalnie najwieksza przeszkoda w nauce chinskiego. jednak duza ilosc cwiczen i osluchanie pozwala na opanowanie tej trudnosci.
i tu wlasciwie... konczy sie trudnosc jezyka chinskiego (mowionego bo kwestia pisma to juz zupelnie inny problem). gramatyka chinska nalezy do jednych z najprostszych na swiecie. powiem tylko ze, poza pewnymi wyjatkami, w chinskiej gramatyce nie ma czasow, liczby mnogiej, podzialu na rodzaje, deklinacji, koniugacji...
podsumowujac, jezyk chinski ze wzgledu na swoja, kompletnie dla europejczyka obca, strukture tonalna i dosc duza ilosc wyrazen idiomatycznych, nie jest jezykiem latwym. przyrownujac jednak poziom trudnosci do jezykow ugrofinskich czy slowianskich jest on zaskakujaco niski. wydaje mi sie, ze wystarczy ok pol roku na opanowanie chinskiego na poziomie prostej komunikacji - w przypadku np jezyka wegierskiego jest to ok poltora roku systematycznej nauki (wiem z wlasnego doswiadczenia).
jednoczesnie podkreslam, ze wszystko to odnosi sie tylko do jezyka mowionego. przyswojenie sobie pisma chinskiego (ok 2000 znakow potrzeba by czytac gazete) to lata praktyki i cwiczen. tak jak powiedzial pewien mistrz: cwiczyc, cwiczyc i jeszcze raz cwiczyc...

jesli ktos ma jakiekolwiek pytania, prosze bardzo; z przyjemnoscia odpowiem.