Pytanie kieruję zwłaszcza do tych, którzy czytali książkę. "Dziewczyna, przerwane"? Chodzi o zaburzenia psychiczne?
Tytuł książki nawiązuję do obrazu Jana Vermeera o tej samej nazwie. W swojej książce autorka opisuje wrażenia jakie zrobiło na niej to dzieło, porównuje sie do przedstawionej na nim dziewczyny.
Dziewczyna, Zaburzona.
Dosłownie zaś cieżko jest to przełożyć. Bardziej chodzi o to, że jej przerwano, przeszkodzono w życiu.
Lepiej by to oddawało sens: Dziewczyna, której przeszkodzono. Ale brzmi to tragicznie. Dlatego spece od marketingu stworzyli całkowicie nowy tytuł. Nienajgorzej im to wyszło. Ale ci akurat bardziej martwią się o popyt, niż o twórczość, czy górnolotne i ambitne plany oddania pełnego sensu...
Pozdr.
Daisy przed samobójstwem włączyła gramofon, który powtarzał tę samą piosenkę, a powtarzanie utworu nawiązuje do nauki gry (lekcji muzyki, która została przerwana jej śmiercią). Tak to zinterpretowałem.
"Przerwana lekcja muzyki" to polskie tłumaczenie tytułu obrazu Vermeera "Girl Interrupted at her Music". W filmie ta scena z książki, która wyjaśnia pochodzenie tytułu, została pominięta. Susana udała się do galerii sztuki ze swoim nauczycielem angielskiego na wystawę prac malarza i to właśnie ten obraz wyróżniła - w porównaniu do pozostałych: niespokojny, ponury, wyrwany z kontekstu. Zupełnie jak ona sama.
Mysle ze chodzi o zaburznie psychiczne nazywane borderline. BDP Border personality disorder, na stronie o tej chorobie jest nawet odnosnik do filmu. Girl, interruoted, ja bym to rozumial dziewczyna ,przerwana.
Już w trakcie filmu, tuż przed pokazaniem tytułu Winona Ryder sama wymawia te słowa, właśnie w sensie w jakim przedstawił(a?) to efc_2 :)
fragment jednego z ostatnich rozdziałów książki, opowiada o odczuciach autorki na temat obrazu Vermeera, kiedy zobaczyła go po raz drugi: "Tym razem przeczytałam tytuł obrazu: 'Przerwana lekcja muzyki'. Przerwana lekcja muzyki. Tak jak przerwane zostało moje życie - przerwane w muzyce siedemnastu lat - i tak jak przerwane zostało jej życie - uprowadzone nagle i rzucone jasną farbą na płótno - tak w obu przypadkach jedna chwila sprawiła, że życie znieruchomiało, zatrzymało się. I ta jedna chwila zastąpiła wszystkie chwile następne, czymkolwiek one były lub czymkolwiek mogłyby być. Co życie może z tego jeszcze odzyskać?"