PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1314}

Przeminęło z wiatrem

Gone with the Wind
1939
7,9 109 tys. ocen
7,9 10 1 109359
8,4 42 krytyków
Przeminęło z wiatrem
powrót do forum filmu Przeminęło z wiatrem

Oglądałam film chyba 7 razy i może to głupie, ale nadal siedzę jak na szpilkach i gdy Rett wychodzi z domu mam nadzieję, że za chwilę wróci...

ocenił(a) film na 9
Niedzisiejsza_Emily

Ta nadzieja... mam tak samo. Film oglądałam miliony razy, a zawsze miałam przy nim nowe odczucia, jakbym oglądała go po raz pierwszy.

ocenił(a) film na 10
Niedzisiejsza_Emily

To jeden z niewielu filmow, ktore ogladalam tak wiele razy. Zakonczenie jest bardzo wzruszajace i niepokojace zarazem. Film jest arcydzielem kina, a pomyslec ze od premiery w kinie minelo juz ponad 70 lat. Dzisiejsze filmy juz tak bardzo nie wzruszaja. Wlasnie czytam ksiazke Margaret Mitchell, ale czytajac ja odtwarzam obrazy z filmu, bo prawie znam go na pamiec :)

ocenił(a) film na 10
bittersweeteva

Co Twoim zdaniem jest lepsze ksiazka czy film????

ocenił(a) film na 10
sisi421

Jeszcze nie przeczytalam ksiazki do konca. Moge tylko powiedziec, ze tworcy filmu niemal doskonale odtworzyli postacie i krajobrazy wykreowane przez Margaret MItchell. Gdyby nie pare szczegolow, to film bylby idealna kopia ksiazki. Podam przyklad, w ksiazce Scarlet ma syna z Charlsem- jej pierwszym męzem, a w filmie go nie ma :)

bittersweeteva

W książce ma dwoje dzieci z dwóch wcześniejszych związków przed małżeństwem z Rhettem.

sisi421

W tym przypadku trudno stwierdzić co jest lepsze. Pozostawiają ogromną chęć: wrócenia do fragmentów książki i do ponownego obejrzenia filmu, która najczęściej kończy się tym, że czyni się to wielokrotnie ;)

Niedzisiejsza_Emily

Ja byłam mocno zdziwiona i spytałam się mojej własnej mamy "Ale on wróci, prawda?" Jakie było moje rozczarowanie, gdy zobaczyłam napisy.