Obejrzałem sobie wczoraj ww. fanowską przeróbkę Prometeusza. Autor pozmieniał sporo rzeczy. Tutaj wyciął, tam dokleił, gdzie indziej zmienił kolejność. Dzięki temu sporo scen zyskało, ale niestety film nadal jest kiepski.
Generalnie polecam obejrzeć. Może niektórzy z Was podciągną trochę ocenę.
A jest może polskojęzyczne wersja zamontowana przez fanów? Jeśli jest to z ląd można ją ściągnąć i obejżeć?
Z tego co mi wiadomo to próbowano zmontować napisy, ale nie wiem czy to zrobiono. Co do dostępności to przeróbka jest darmowa dla posiadaczy oryginalnego nośnika, ale pewnie na popularnych torrentach można znaleźć piracką wersję.
Scott chyba by tego tak kiepsko nie zmontował ;) Co nie zmienia faktu, że finalnego scenariusza nie widział chyba na oczy. Fanowska wersja ma przede wszystkim wiele wyciętych scen jak np. UWAGA SPOILER ON! rozmowę z wybudzonym Inżynierem czy scena tuż po pierwszym zdjęciu hełmów, w której znajdują niegroźne formy życia. SPOILER OFF
Niestety, mimo tych smaczków film nadal średnio się ogląda, gdyż autor-fan nie zmienił sensu filmu jako takiego, a jedynie poszerzył/wyjaśnił niektóre sceny bądź motywacje postaci. Mam nadzieję, że Prometeusz 2 będzie lepszy.
P.S. hejlysol nie trzeba od razu obrażać...