PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=523230}

Prometeusz

Prometheus
2012
6,3 189 tys. ocen
6,3 10 1 188966
5,7 63 krytyków
Prometeusz
powrót do forum filmu Prometeusz

Czy księżycem na którym wylądowała załoga Prometeusza to LV-426, Acheron - nazwa fikcyjnego księżyca (często mylonego z planetą) wymyślonego na potrzeby filmów z serii "Obcy". LV-426, Acheron też okrążał gazową planetę z pierścieniami.

Atoirtap

Nie, przecież pisano w filmie że to LV-223.

hr_dooku

A w którym miejscu bo sobie nie przypominam.

ocenił(a) film na 7
Atoirtap

To nieuważnie oglądałeś film.

pankracy7

A w którym miejscu?

Atoirtap

Mam znalazłem:
http://theohioanpioneer.files.wordpress.com/2012/07/prom-planet.jpeg

Atoirtap

A LV-1201 to planeta Predatorów :)

Atoirtap

Tuż po tym jak Holloway pokazał piktogramy jest ujęcie na planetę z pierścieniem, przybliżenie i jest LV-223.

ocenił(a) film na 1
hr_dooku

Potwierdzam.
Podczas prezentacji w doku...z kolejnej kosmicznej bzdury tego filmu-projektora w kształcie kostki Rubika.
Połóż kosteczkę na ziemi i powciskaj piktogramki)

Marekgdapl

Nowoczesne urządzenie do projekcji trójwymiarowych multimedialnych interaktywnych hologramów. Chociaż do hologramów Inżynierów im sporo brakowało. Z drugiej strony bardzo ciekawe były te zapisy holograficzne Inżynierów. Zapewne jakieś zapisy sekcji ochrony.

ocenił(a) film na 1
Atoirtap

Nie zmienia to faktu, że jako wymysł scenarzysty śmieszy swoją kosmiczno-nowoczesną pretensjonalnością)

ocenił(a) film na 10
Marekgdapl

Nie odpisywać Markowi bo to pospolity troll i zaraz będzie obrażał fanów prometeusza.

ocenił(a) film na 1
mp_82

A ja mam do koleżki kilka uwag:
-koleżka chyba pomylił adresata
-odpisał mi, co jest sprzeczne z postulatem
- sam jest trollem,bezpodstawnie mnie obrażając i zarzucając mi czyny, które nie maja miejsca.

ocenił(a) film na 10
Marekgdapl

ty chyba nie wiesz co o jest obraza, ja tylko stwierdziłem fakt :) jeżeli cie obraziłem czemu mój post nie jest zablokowany? każdy kto prześledzi twoje wypowiedzi stwierdzi to samo. Dziwie się, że FW nie zablokował ciebie i twojego przyjaciela szeregowca
pozdrawiam

ocenił(a) film na 1
mp_82

Znowu majaki.Napisz jak cie uraziłem.
Zawsze możemy na ten temat porozmawiać)

ocenił(a) film na 10
Marekgdapl

Jedyne czym mnie uraziłeś to swoją głupotą.

Atoirtap

"Acheron" LV-426 - jeden z trzech księżyców gazowego olbrzyma Calpamos położonego w układzie gwiezdnym Zeta Reticuli przy gwieździe Zeta II Reticuli (Gwiazdozbiór Sieci), 39 lat świetlnych od Ziemi. Początkowo oznaczony jako LV-426, ochrzczony później przez kolonistów Acheronem. Tu się dzieje akcja Alien 1. Stąd nadawano sygnał.

Prometeusz ląduje na księżycu LV-233, czyli drugim księżycu Calpamos.

Anna_Sandstorm

Na LV-426 wylądował Nostromo przejmując ten sygnał. Na LV-426 dzieje się też akcja Obcy- Decydujące starcie. Ale skoro w filmie Obcy - 8 pasażer Nostromo jaka obcego znalazły się w statku kosmicznym równolegle rozłożone pod warstwą mgiełki a firma tak bardzo pragnęła zdobyć jajka Obcego. To dlaczego w Obcy - decydujące starcie ta sama firma nie postarała się odnaleźć wraku tego statku wraz z jajkami jak zeznała Ripley.

Anna_Sandstorm

LV-426, Acheron - nazwa fikcyjnego księżyca (często mylonego z planetą) wymyślonego na potrzeby filmów z serii "Obcy".

Po raz pierwszy pojawia się w "Obcy - ósmy pasażer Nostromo", gdzie tytułowy kosmiczny frachtowiec "Nostromo" w drodze powrotnej na Ziemię, odbiera sygnały z niezbadanego dotychczas ciała niebieskiego LV-426. Tam też ląduje i dochodzi do infekcji jednego z członków załogi, a następnie tragicznych w skutkach wypadków (narodziny Ksenomorfa, śmierć większej części załogi, walka Ellen Ripley z nieznanym dotychczas stworzeniem).

W drugiej części serii tj. "Obcy - decydujące starcie" Ellen Ripley wraz z grupą komandosów powraca na LV-426, nazwany Acheronem i zamieszkany już, przez niewielką grupę kolonistów księżyc. Okazuje się, że kolonia została zaatakowana i zasiedlona przez grupę obcych, ludzie natomiast zostali zabici lub zapłodnieni i przeniesieni do gniazda. Jedyną ocalałą z tragedii osobą okazuje się mała dziewczynka o imieniu Newt. Wkrótce klęska dosięga również grupę marines towarzyszącej ekspedycji Ellen Ripley i wszyscy pozostali przy życiu muszą walczyć teraz o przetrwanie. Z orbity leci ku nim ratunkowy wahadłowiec kosmiczny, lecz wraz z upływającym czasem, coraz bliżej swych ofiar są Ksenomorfy. Na samym końcu Ripley walczy z królową Ksenomorfów.