Film nie wątpliwie dla dzieci, lecz dla kino manów ma też smaczki. W filmie zauważyłem 6 odniesień do innych filmów. Scena prezentacji potworów pokazuje odniesienia do:
Ginormica - Atak kobiety o 50 stopach wzrostu
Brakujące ogniwo - Potwór z Czarnej Laguny
Dr Karaluch - Mucha
B.O.B. - Blob - zabójca z kosmosu
Insectozaurus - Godzilla
Scena kiedy prezydent mówi "kto chce zamrozić moją głowę " - Futurama.
musze jeszcze raz obejrzec :D
ale przypomniało mi się
Gwiezdne wojny - Atak klonów ( cała ta produkcja obcych )
No a melodia z Gliniarza z Beverly Hills ktora gra na powitanie obcych (co rowniez kojarzy mi sie z jakims filmem) przez Mistera Prezidenta xD Miazga
No, a moment zanim prezydent zagral Axela, co sfalszowal te kilka nutek to przeciez melodia z Bliskich Spotkan Trzeciego Stopnia, ktora ludzie probowali tam sie skontaktowac z obcymi...
To co grał przed muzyką z gliniarza ten pojedyncze nutki to motyw z filmy ,,bliskie spotkanie 3 stopnia" - tak mi się przynajmniej kojarzy :)
Motyw kiedy Brakujące Ogniwo mówi o globalnym ociepleniu to odniesienie do filmu "Niewygodna Prawda" Ala Gore'a za którą dostał nagrodę Nobla
Kiedy atakowany jest Ekstraktor jedna z rakiet ma napis "E.T go home!!"
Kiedy pojawia się Insectozaur karaluch mówi: "Na fotelik Hawkinga"- Stephen Hawking to znany amerykański naukowiec i wynalazca jeżdżący na wózku inwalidzkim.
Tyle udało mi się znaleźć odniesień do innych filmów i wydarzeń ze świata kultury
Odniesienie do Niewidzialnego człowieka chyba oczywiste - niewidzialny typek co zmarł na bodajże serce w ulubionym fotelu ;-)
Jak ładowała się ta kulka ze statku tego kosmity (ta którą dostał Insektozaur) niezmiernie kojarzyła mi się z ładowaniem broni obcych z Dnia niepodległości.
Film jest nasycony takimi odniesieniami co dodaje mu charakterku. Jak oglądnę jeszcze raz to postaram się wyłapać coś jeszcze.
Polecam "Monsters vs Aliens Mutant Pumpkins from Outer Space", też jest sporo odniesień do kina i nie tylko.
Meteoryt z początku filmu jest namierzony przez satelitę Nimoy (mówi to jeden z kontrolerów). Nawiązanie do Leonarda Nimoya który grał mr. Spocka w Star Treku. Może o to chodziło?)
Jeszcze jest odniesienie do filmu Bliskie Spotkanie Trzeciego Stopnia gdy prezydent gra ta melodyjke na powitanie (zaraz przed muzyka z Gliniarza)
Oczywiście najwięcej aluzji do Dnia Niepodległości: scena ataku wojska na robota [strzelające F-16 i rakiety rozbijające się o pole siłowe], strefa 51, pole siłowe, wysadzenie statku obcych od środka i sposób w jaki wybucha, wygląd kosmitów, broń główna statku.
Armageddon: ujęcie spadającego meteorytu identyczne co w filmie Emericha.
Predator: koleżanki zakradające się do domu Susan.
Wojna Światów: co prawda robot zamiast trzech, ma dwie nogi, ale dźwięki podczas wychodzenia z ziemi są podobne
Ósmy pasażer Nostromo: odliczanie do samozniszczenia
Stacja na Antarktydzie- Zagubieni
"Wielka Ucieczka" (1963) - scena gdy BOB siedzi w swojej celi i odbija piłeczkę o podłogę i o ścianę. Co ciekawe, ta scena była już parodiowana w jednym filmie animowanym - "Uciekające kurczaki"
No i jeszcze z Obcych (bodajże ósmy pasażer nostromo) moment, kiedy galacticus uciekał przed susan - motyw zamykania grodzi za sobą.
I jak można było nie wspomnieć o opasce generała a'la Rambo :D
Aha, i jeszcze:
Oprowadzanie Susan po ośrodku z tymi platformami - Men in Black.
I odnoszę wrażenie, że przemówienie Galacticusa było w stylu Obcy Atakują ale tu mogło mi się coś pomieszać.