PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1185}

Potop

1974
7,4 81 tys. ocen
7,4 10 1 81437
7,4 30 krytyków
Potop
powrót do forum filmu Potop

Najgorsze to:
1. "Potop" na równi z "Krzyżakami". Dwa najgorsze badziewia.
2."Nad Niemnem"
3."Pan Wołodyjowski" serial i film
4."Noce i dnie"
5. "Zmiennicy","Alternatywy4" i pozostałe filmy Barei.Szczególnie "Miś"

Najlepsze to:
1."Świat według Kiepskich"
2. "M jak miłość" i pozostałe telenowele.Ale "M..."SZCZEGÓLNIE.
3."Lejdis" i "Testosteron"
4. "Gulczas a jak myślisz"
5. "Niania","KSD"
6. Wszystkie wspólczesne komedie romantyczne

Nienawidzę Sienkiewicza.

ocenił(a) film na 10
gosiagosia333

To żart,prawda? Przecież nie możesz być aż tak pusta.

ocenił(a) film na 10
golabczak

To jakaś prowokacja, albo tylko zakompleksienie.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 10
gosiagosia333

Dobrze koleżanko, rozumiemy że nie każdy jest w stanie polubić twórczość
Sienkiewicza a w tym wypadku także (a może głównie) Hoffmana. Naprawdę nie
musisz zakładać kilku wątków na ten temat, i pisać tego samego w prawie
każdej nowszej dyskusji.

ocenił(a) film na 10
Elvis_Presley

Zobacz,czy nie ma w kiosku nowych harlequinów. Bo chyba one są odpowiednią lekturą dla Ciebie.Mam oczywiście na myśli założycielkę tego tematu.

ocenił(a) film na 10
golabczak

Nie zgadzam się.. Do harlequinów potrzebna jest chociaż umiejętność czytania, a tu... wątpię... Szczerze wątpię..

gosiagosia333

A i dodam do mojej wypowiedzi.... zobacz jaką notę ma potop i porównaj ją z Twoim "m jak miłosc" czy inna plebanią czy co tam oglądasz

ocenił(a) film na 9
gosiagosia333

Nie odpisujcie wógóle na coś takiego. Nie karmić trolla.

ocenił(a) film na 6
gosiagosia333

"Nad Niemnem" to faktycznie jeden z najgorszych filmów polskich. Mógłbym się rozpisać, gdyby temat był gdzieś na ogólnym forum (bo sam temat jest ogólny), a tak to bez sensu.

_Garret_Reza_

Dla mnie straszne jest polskie Quo Vadis. Totalnie sztuczne, czytając książkę zupełnie inaczej wyobrażałam sobie te postacie, te sytuacje.. No i Deląg.. NIE, nie, nie. A reszta tych tytułów, które zostały na początku wymienione.. To filmy o bohaterstwie, o przelaniu krwi za ojczyznę, o walce, o zdradzie, o męstwie. Pokazane, bo Polsce pełnej pijanej szlachty bohaterów brakowało. Teraz nie mają czego tworzyć, więc wszystkie są o tym samym: ciążach, zdradach w związkach, miłości, której naprawdę nie ma.Dzisiejsza młodzież nie ma pojęcia o tym co było kiedyś, skoro czyta Harryego Pottera, Pamiętnik Księżniczki i Bravo Girl. Dlatego nie rozumie sensu seriali tworzonych za czasów PRLu. :)

ocenił(a) film na 6
Nick_filmweb

Na temat czego?

ocenił(a) film na 10
_Garret_Reza_

świetna dziewczyna.
co za wyczucie.
jaka wrażliwość na sztukę.
prawda czasu ,prawda ekranu.

ocenił(a) film na 10
KRISPO_DE_PALMA

Brak słów już na tą gosięgosię333.. Ja sie wypowiadam, bo po prostu nie dowierzam jak widzę takie niedorzeczne opinie i wiem że może je mieć tylko ktoś, kto ma nie równo pod sufitem.. A może cos ci się pomyliło..? napisałaś to w odwrotnej kolejności czy jak.? Można nie lubić tych filmów, ale żeby uznać je za najgorsze, choć są perełkami w Polskiej kinematorgrafii..?!!!

Już sobie ciebie wyobrażam.. blondi w różu i długich tipsach, puder ci spadł na klawiaturę i zamazał klawisze, dlatego napisałaś takie głupoty.. nie wiem.. nie mam racjonalnego wytłumaczenia..

ocenił(a) film na 10
theDianQa

gosięgosię333 to tego rodzaju dziewczyna której na randce zadajesz pytanie:
-Lubisz Scorsese ?
a ona odpowiada:
-Nie ,nie jestem głodna.

ocenił(a) film na 9
gosiagosia333

ale jak w ogóle można pisać, że arcydzieło, nawet nie ważne jak pisanie (nie każdy musi to od razu wychwalać i się zachwycać) że to >>kupa gówna<<
gosiugosiu333 - to co piszesz tylko dowodzi tego, że jesteś naprawdę ograniczona. w dzisiejszych czasach trzeba się rozwijać, a nie wgapiać się jedynie w śpiewającego zaka efrona czy inne disneyowskie (...). prawda o historii Polski jest ważna, a że jest pisana trudnym językiem to nie dowodzi, że jest nudna. ile ty w ogóle masz lat? może to jeszcze dla ciebie za trudne... przeczytaj to za parę lat, może zrozumiesz o co w tym chodzi.
ja mam 16 lat i naprawdę lubię filmy historyczne, chociaż z ksiązkami nieco gorzej mi idzie.
takim jak ja polecam "Czas honoru"-mimo, że współczesne, to wciąga.

ocenił(a) film na 6
juliastrzyz

"Potop" i "Krzyżacy" przedstawiają prawdę historyczną? Spadłem z krzesła.

ocenił(a) film na 9
_Garret_Reza_

czekaj, czekaj, o co ci chodzi. nie chcę rozpętać tu kolejnej kłótni, bo nie po to tu jestem. w kontekście prawdy historycznej-może Sienkiewicz nie korzystał z podręczników do historii (bo raczej takich nie było zbyt wiele) ale jakiś ogólny zarys na pewno tam jest. nie mówię, że to całkowicie w 100% jest fakt, ale fikcja też na pewno nie. nie kłóćmy się, bo to jest NUDNE!!! niech fora służą do kulturalnej dyskusji, a przecież na każdym jedni z drugimi się żrą...

ocenił(a) film na 7
gosiagosia333

gdyby to było takim "gównem" to nie byłoby chyba tak cenione przez mnóstwo ludzi?

ocenił(a) film na 8
gosiagosia333

Podsumuję : niestety twój mózg ...

gosiagosia333

Hahaha... widzę jak się tu ktos (nie powiem brzydko) wypowiedział... Weź się schowaj! Owe filmy, które wymieniłas:
1. "Potop" na równi z "Krzyżakami". Dwa najgorsze badziewia.
2."Nad Niemnem"
3."Pan Wołodyjowski" serial i film
4."Noce i dnie"
To najlepsze filmy polskiej produkcji. Zauważ date produkcji. M jak miłosc to badziewie na kółka, a wogóle jak możeszporównać marny serialik z wybietnym filem. Po Twojej wypowiedzi widać dzieciaku, że nie masz ięcej niż 14lat.Jakbys była dojrzałą osobą, to bys się znalała na filmach. Przepraszam, że tak Cie zrównuje z błotem, ale zirytowała mnie Twoja wypowiedź.

gosiagosia333

hhahahahah dobreee;d

ocenił(a) film na 10
gosiagosia333

Myślę, że to jakaś prowokacja, czy też żart, bo Potop jest akurat genialny: Wielka gra aktorska: Na kolana rzucili mnie - Tadeusz Łomnicki w scenie pojedynku: "Waszmość machasz jak cepem... " , Franciszek Pieczka w roli "Starego" Kiemlicza - błazna, kłamcy i złodzieja który w ostatniej scenie wznosi się na wyżyny patetyzmu kiedy wiedząc doskonale, że zginie mówi ściszonym głosem: "Synkowie... Odpuśćcie". Ryszard Filipski w roli wiernego Soroki. No i Bogusław Radziwiłł ! Testosteron niby dobry, ale to nie ta liga. Dobry w okręgowej, a tu Liga Mistrzów!

użytkownik usunięty
rejmons

Oj ludziska drogie...przecież, że jest to prowokacja..najpierw koleżanka wymienia najbardziej znane i powszechnie szanowane polskie filmy i pisze ze to "gówno" , a następnie wychwala produkcje dużo słabsze (szczególne przegięcie z "Gulczas a jak myślisz", który jest w ścisłym top najgorszych filmów w historii polskiej kinematografii). Jedyne co chciałbym jeszcze dodać to znane i lubiane "NIE KARMIĆ TROLLA" :)

ocenił(a) film na 10
gosiagosia333

oto przykład jak telewizja ogłupia:]

ocenił(a) film na 10
gosiagosia333

Hmm zawsze uważałem że nie może być nic głupszego niż amerykańskie nastolatki...ale się myliłem
Polki też potrafią i to jak!

beerrevenge

Dajcie spokój ona ma pewnie 10 lat i prowokuje , jest po prostu pusta i głupia i to forum nie jest dla niej... Noce i Dnie , Alternatywy4,Zmiennicy , Miś (te widziałem z twojej listy) to polskie arcydzieła ale widać ty o czasach PRL wiesz tyle co ja o piłce wodnej więc nara i zacznij życie od nowa :)

użytkownik usunięty
gosiagosia333

"M jak miłość" - to mówi wszystko...
Uwielbiam Sienkiewicza!

ocenił(a) film na 9
gosiagosia333

Czyżby twoją koleżanką była Jola Rutowicz??? jeśli nie napisz do niej list na pewno się zrozumiecie... osoby o tak błyskotliwej jak wy inteligencji oraz wyrafinowanym guście powinny trzymac się razem.

ocenił(a) film na 10
gosiagosia333

buahahahahahahahahahahahaha
Poprawiłaś mi humor. Dzięki!

użytkownik usunięty
gosiagosia333

NIE KARMIĆ TROLLICY!!! :P

użytkownik usunięty

Najgorszą produkcją jest wiedzmin ma swój klimat,ale to nie jest to na co fani czekali,a ty dziecko drogie puknij się w głowę i się już więcej nie odzywaj.Potop,Krzyżacy to gówno,no to twoja przyszłość będzie taka jak galerianek bo masz taki sam rozum.Alternaty to najlepszy serial komediowy Barei jaki widziałem to klasyka.Świat według kiepskich tu się zgodze to klasyka współczesna,ale M jak Miiłość to syf lepsza jest plebania,bo przynajmiej czegoś uczy oglądałem pare odcinków,a od Potopu i Krzyżaków jak i Wolodyjowskiego to wara.Dobre filmy historyczne.

użytkownik usunięty
użytkownik usunięty
gosiagosia333

Nie wierzcie w to!

użytkownik usunięty
gosiagosia333

Żal Krzyżacy,Potop i Wołodyjowkski to klasyka.Alternaty 4 to najlepszy serial komediowy w porównaniu do dzisiejszych,a po za tym dziecko żal mi cię jeśli nie będziemy cenić takich kultowych filmów jak Potop to czarno widzę przyszłość dzisiejszej młodzieży wychowanej na m jak miłość czy transformersach.Jeśli masz 10 lat i już taki ograniczony umysł to naprawdę mi cię żal.Nie obrażać mi tych filmów wara od nich jak quo vadis i w pustyni i w puszczy,Nad Niemnem klasyka.

gosiagosia333

hahahahaha
jaki lol

ocenił(a) film na 10
gosiagosia333

42 odpowiedzi na taką tanią prowokację.... :-)))))
Oj ludzie, ludzie.... nie szkoda Wam czasu?

ocenił(a) film na 10
pcsik

dajcie spokoj poprostu czysta prowakacja NIE KARMCIR TROLLICY

ocenił(a) film na 9
gosiagosia333

Znowu ty?! >__<' nie zwracajcie uwagi na tego trolla -.-" paranoja o.O"

ocenił(a) film na 10
Marien

Założyłam z kumpelą forum na temat całej ,,Trylogii" Sienkiewicza,, więc serdecznie wszystkich na nie zapraszamy. Link do forum: http://www.nachlani-sarmaci.pun.pl/ Zapraszamy, życzymy miłej zabawy z namii innymi użytkownikami i wzywamy do zapoznania się z regulaminem xdd

ocenił(a) film na 9
gosiagosia333

BOŻE !! Widzisz i nie grzmisz :(?

ocenił(a) film na 10
madzik1593

Szkoda na to piorunów...

ocenił(a) film na 9
NommaD79

Racja racja....
Mam 17 lat ale mogę powiedzieć,że dzisiejsza młodzież jest straszna....
Nie wszyscy no ale ....

gosiagosia333

Co do wymienionych najgorszych to zgadzam się mniej-więcej z założycielem tematu. Ale te najlepszy to... eee... delikatnie mówiąc również śmiecie.

ocenił(a) film na 9
DarkHunter

Gusta gustami^^. Ja np. "Potop", "Krzyżaków" i "Pana Wołodyjowskiego" wynosze ponad wszystkie.... Może dlatego, że lubię taką tematykę? Z wymienionych najlepszych podobały mi sie "Testosteron" i "Lejdis" ale żeby je uważać za najlepsze:D? eeet