PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1185}

Potop

1974
7,4 81 tys. ocen
7,4 10 1 81453
7,4 30 krytyków
Potop
powrót do forum filmu Potop

Mam do wyboru przeczytać czy obejrzeć i się waham. Możecie mi powiedzieć czy są duże
różnice pomiędzy książką i filmem?

ocenił(a) film na 9
Gimli_fw

aż tak bardzo dużych różnic nie ma , ale nie wszystko w filmie jest ujete z tego co jest w ksiazce. ;D film jest bardzo ciekawy, ale ja goraco polecam ksiazke! moze sie sprzydac na maturze, a według mnie jest bardzo interesujaca ;)

ocenił(a) film na 10
Gimli_fw

Najpierw książka, potem film. Pozwól zadziałać wyobraźni.

ocenił(a) film na 7
Gimli_fw

Polecam oglądać film i jednocześnie patrzeć na streszczenie. W końcówce jest najwięcej różnić, ale dzięki temu przynajmniej można trochę to ogarnąć.

Gimli_fw

Definitywnie książka. Ja również stałem kiedyś przed dylematem od czego zacząć. Zdecydowałem się na twór Sienkiewicza i do tej pory nie żałują. Zdecydowanie najlepsza część z trylogii. Wbrew pozorom, czas leci jak zwariowany. Ja skończyłem czytać podajże po pięciu dniach, mimo tego, że byłem przerażony obszernością książki :)

ocenił(a) film na 7
Gimli_fw

ja pierwsze widziałam urywki filmu zawsze te same i jakoś pomimo licznych zachęt mojego taty nie zabrałam się do obejrzenia całego filmu...jednak teraz trzeba było to przeczytać ze względu na iż jest to lektura szkolna...i powiem szczerze że to chyba moja ulubiona lektura.:P czas nad tą książką jaki spędziłam nie jest dla mnie czasem straconym. Pierwsza cześć tez jest fajna, parę postaci właśnie z Ogniem i Mieczem pojawia się w Potopie i myślę że warto. Mam zamiar zabrać się za Pana Wołodyjowskiego....a to chyba mówi samo za siebie..:P