PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=689558}

Potępienie

The Remaining
2014
4,5 5,8 tys. ocen
4,5 10 1 5823
5,3 3 krytyków
Potępienie
powrót do forum filmu Potępienie

Nie wiem jaki cel przyświecał nakręceniu takiego czegoś. Jeżeli ten film miał zmusić do refleksji nad życiem i zachęcić kogoś do nawrócenia się lub też przedstawić alternatywną wizję apokalipsy to chyba pomysł nie wypalił. Początek wydawał się interesujący, nawet efekty specjalne nie były takie tragiczne, niestety dalej było tylko gorzej. Połączenie dialogów i zawartych w nich rozterek nad sensem egzystencji daje kwintesencję idiotyzmu na poziomie olimpijskim. Jak czytam niektóre komentarze w stylu " polecam 7/10 ", " to mam ochotę dać temu komuś w mordę. Nie marnujcie czasu ani pieniędzy na ten film no chyba że jesteście upośledzeni i nie chcę tutaj obrazić prawdziwie upośledzonych, bo to nie jest ich wina że się tacy urodzili.
Ode mnie 3 za efekty i scenografię. Dziękuję dobranoc.

ocenił(a) film na 3
pavvellek

Na konie chcę jeszcze dodać ważną uwagę. Napisanie tego komentarza nie miało na celu wyśmiewania się wiary chrześcijańskiej czy też ludzi wierzących. Chciałem jedynie zwrócić uwagę na formę przekazu.

użytkownik usunięty
pavvellek

dałem 7. Ponieważ, film ukazuję w sposób logiczny debilizm ludzi, jak pojawia się coś, czego nie rozumiemy, to od razu, że to bóg ( czy to jest, czy dobre) hahahah

hm to prawda z tym co napisales . gdybym widzial apokalipse po np . wybuchu wulkanu lub uderzeniu asteroidy to z pewnoscia uznalbym to za katastrofe , gdyby przylecieli obcy i nas zaatakowali uznalbym to za eksterminacje a nie za reke Boga . gdy wybuchnie konfilkt nuklearny lub zaatakuje nas jakas inna pandemia tez nie bede mowil ze to On .tu jednak nie bylo czegos takiego i pewnie tez moglbym uznac to za koniec swiata (wg.Bibli oczywiscie)..

ocenił(a) film na 3

Skoro kres życia jest błogosławieństwem, dlaczego film opiera swoją atmosferę grozy na lęku człowieka przed śmiercią ?

MajkelBlack

Bo tak działa ta cała machina kościoła ktolickiego, masz się bać Boga i tyle, nie zaznasz jego miłosierdzia, jesłi popoełnisz jandrobiejszy grzech....Tutaj poginęli czyści ludzie, nie ma w tym logiki, do połowy filku dawałbym 7/10 , ale jak weszł te wątki rerilijne 3/10 to masz, nie wiem, kto sponsorował ten film...Jak mam uwierzyć w Boga, któego mam się bać, czego ogde mnie oczekuje, skoro mnóstwo niwinnych ludi tu zginęło ? Jaki jest ten wyższy cel ?

ocenił(a) film na 7
pavvellek

Dzięki takim komentarzom z pewnością obejrzę ten film! Dzięki :-)

A Bóg jest Miłosierny, daje zawsze czas na nawrócenie, próbuje dotrzeć do człowieka na przeróżne sposoby, dopiero gdy wszystkie zawiodą a człowiek ma zatwardziałe serce nie skłonne do wybrania Boga w wolności, wtedy Bóg zostawia takiego człowieka w spokoju i pozwala mu robić co chce i ponieść za to konsekwencje. Gdy człowiek świadomie i do śmierci odrzuca Boga i Jego Miłosierdzie, wtedy sam wydaje siebie w ręce szatana na wieczne potępienie, a Boża Sprawiedliwość na to pozwala. Bóg szanuje wolną wolę człowieka i nie zmusi go do życia ze Sobą w raju, jeśli człowiek całym swoim życiem pokazał, że nie chce żyć z Bogiem i wybrał szatana już na ziemi, wtedy po śmierci kontynuuje swój wybór, po śmierci nie ma już możliwości nawrócenia się. Taka możliwość jest tylko dopóki człowiek żyje w ciele na ziemi.
To tak ogólnie do powyższych komentarzy, bo filmu jeszcze nie widziałam :)

ocenił(a) film na 3
Carin

Filmu nie widziałaś a dajesz 7 ? To tak jakby oceniać książkę po okładce. Nielogiczne.

ocenił(a) film na 7
pavvellek

A do głowy ci nie przyszło, że po tym jak zamieściłam ten komentarz to obejrzałam film?? Bo tak właśnie było.
A powyższy komentarz nie jest oceną filmu, tak nawiasem pisząc, więc nie wiem czym się tak bulwersujesz.

ocenił(a) film na 3
Carin

Nie jestem zbulwersowany tylko ciekawy. Lubię różne punkty widzenia i nie mam w swojej naturze narzucania komukolwiek poglądów, wyznania czy sposobu życia. Wy ludzie religijni jesteście przewrażliwieni w stosunku do wszystkich którzy się z wami nie zgadzają. Uważacie się za natchnionych, macie monopol na poglądy i sposób postrzegania świata. Założę się że gdyby główni bohaterowie byli wyznawcami buddy, nie dałabyś więcej niż 5. Napisałem wcześniej w komentarzu że dałbym w mordę każdemu kto poleciłby mi ten film, oczywiście była to tylko przenośnia i prowokacja z mojej strony, choć z drugiej strony gdybym miał wydać na tę produkcję 30 zeta na bilet do kina, to lekko bym się zdenerwował. Już lepiej wesprzeć jakiś szczytny cel typu schronisko dla zwierząt niż wydać pieniądze na ten film. To że nie wierzę, nie znaczy że każdy film o tematyce religijnej musi być dla mnie zły i trzeba go hejtować. Np. " Pasja " Gibsona bardzo mi się podobała. Chodzi o formę przekazu, a w tym obrazie była durna jak kłunia dwóch Mariolek pod trzepakiem.

pavvellek

pavvellek - podobne mam odczucia po obejrzeniu, moim zdaniem film miał za zadanie zastraszenie tych którzy nie wierzą by się nawrócili. Każdy ma prawo myśleć samodzielnie i wyznawać co uważa za słuszne dla siebie , a narzucanie i grożenie apokalipsom bo się nie wyznaje tego wyznania jest czystą propagandą wyznaniową. 3/10 za niektóre efekty.

ocenił(a) film na 2
pavvellek

Boską karą dla paskudnych niewiernych jest pozostanie na ziemi i dalsze życie z podobnymi i to ma być właśnie apokalipsa dla zła tego świata. Pozostawione zło, samo, rozsadzi ten świat. Oddani Bogu będą zabrani do Nieba. Tylko to zabieranie do nieba odbywa się w niezwykle okrutny sposób ale znając Stary Testament !!!!???? Nie jestem zdecydowany na taką drogę. Uważam, że na ziemi będzie się jakoś można dogadać. Pozostaję !!! Film do bani (1/10!!!) ale pomógł mi w wyborze (10/10!!!) 10+1 = 11:2 =~2 i myślę, że to nie będzie za dużo i nie będzieza mało - 2/10!!!