PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=217823}

Posejdon

Poseidon
2006
6,1 33 tys. ocen
6,1 10 1 32528
4,3 12 krytyków
Posejdon
powrót do forum filmu Posejdon

więc skąd się ta fala wzięła? Amerykusy już naprawdę nie mają pomysłów na filmy, potrafią tylko rimejki kręcić (omen :)).

ocenił(a) film na 7
funeralmoon

Pewnie panek wrzucił sztange do wody i sie zrobiła ;-) On i jego kreatyna juz nie raz narozrabiali ..pamietacie wieliczke ??

funeralmoon

Mnie też to zaintrygowało. Bo fale spowodowane wiatrem biegną na powierzchni, a już kilka metrów pod powierzchnią (nawet podczas sztormu) jest spokój. Fale sejsmiczne zaś biegną inaczej - od powierzchni az do samego dna. Na pełnym morzu są NIEZAUWAŻALNE. I dalej jak podaje wikipedia.pl:

"Prawdziwe zagrożenie powstaje, gdy tsunami dociera do płytkich wód przybrzeżnych. Wówczas fala pędząca czasami z prędkością 700 km/godz. załamuje się w płytkiej wodzie i uderza w ląd z potworną, miażdżącą siłą, zmiatając wszystko co stanie na jej drodze. Jedyną oznaką nadchodzącej fali jest gwałtowne cofanie się oceanu na kilka chwil przed uderzeniem."

Wygląda na to, że amerykanie o tym nie wiedzą...

ocenił(a) film na 7
LV426

a może jakas fala sejsmiczna trafiła na mielizne :-)

maly_kornel

Był kiedys materiał w telewizji o monstualnych falach była tam mowa o 30 metrowych i nawet większych które można spotkać na oceanach.

Aizen

http://www.filmweb.pl/Topic?id=454298#971655 [www.filmweb.pl/Topic?id...]

LV426

30m? To chyba po upadku meteorytu:) Ale ja też widzialem program o 200 metrowej(!) fali, która powstała na jeziorze, jak kawelek wysokiej góry się odłamał i wpadł to tego jeziora. Okoliczna wioska rybaków po prostu odfrunęła:)

(link wyzej wkleił mi sie przez pomylke)

maly_kornel

a może na stado wielorybów:)
a może na inną fale tsunami pędzącą w przeciwnym kierunku:)

LV426

Są takie fale na oceanie. Był dokument jakiś czas temu. To są tzw. "samotne fale". Już nie pamiętam jak powstają one niestety :(

ocenił(a) film na 10
funeralmoon

przepraszam, ale skąd pomysł że była to faka TSUNAMI ?...przeciez kpt Bradford wyraźnie powiedział że....it was ROGUE wave !. Tak więc zaniczm ktoś zacznie dyskutowac o hydrofizyce i sejsmice mórz niech zada sobie trud zajrzenia chociażby na oryginalną stronę wikipedia.com i wpisze rogue wave czy freak wave. Dowie sie wtedy wielu ciekawych rzeczy bez potrzeby studiowania na politechnice :)

ocenił(a) film na 7
Voncroy

" Voncroy" ma rację ;p skąd wogóle pomysł że to TSUNAMI. Zachęcam do lektóry o rouge waves & freak waves ;p Sporo można sie dowiedzieć, A TEN KTO WYMYŚLIJ TO TSUNAMI W TYM TOPICU NIECH IDZIE JESZCZE Z 5 RAZY DO KINA NA POSEJDONA, może w końcu zaczai o co kaman ;p

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 8
deamon82

Panie Demonie- to tylko film, a nie życie, więc moze nie przejmuj się tymi naciąganymi szczegółami. Film katasrtoficzny polega na zrobieniu WIELKIEJ, JEBA..J katastrofy i nie jest w nim ważne, jak wielkie istnieje prawdopodobieństwo, że ten ponton mógł tam być...
Pozdrawiam :))

Gasto

Rouge wave, czyli po polsku tzw. fala fenomenalna ma generalnie 3 (ew. 4) sposoby, żeby powstać:

- podczas przemieszcania się stosunkowo szybkiej fali powierzchniowej i napotkania przez nią prądu płynącego w przeciwnym

kierunku (występuje podczas sztormu),

- podczas deformacji dużej fali głębokowodnej napotkającej mielizne (duże pasażerskie statki omijają takie miejsca na

oceanie, to nie może byc to)

-ew. podczas deformacji głębokowodnej fali docierającej do załomu szelfu kontynentalnego, ale w takim wypadku fali nie

towarzyszyła by całkowita flauta, a przecież woda wokół statku była praktycznie niezmącona...

- podczas interferencji 2 dużych fal (występuje podczas sztormu)

Poza tym fala fenomenalna nie utrzymuje stałej wysokości: wzrasta, wzrasta i z hukiem opada, a na filmie było widac

nadciągającą ścianę wody o stałej wysokosci

Rzeczywiście taka fala wygładała fajnie, ale w rzeczywistości to prostu tak nie wygląda...

LV426

Nie zwróciłem uwagi, że kapitan powiedział rouge wave. No by gdybym o tym pamiętał to nie pisałbym bym o tsunami:)

No i nie napisałem, że prawdopodobnie to właśnie fale fenomenalne zatopiły i Oceanus w 1991 i Queen Elizabeth 2 w 1995.

ocenił(a) film na 7
LV426

Fajnie czyta się te Wasze komentarze... Reżyser zatrudnia specjalistów, oceanologów, sejsmologów, itp... Ale w sumie niepotrzebnie wyrzuca kasę, bo polscy internauci na filmwebie i tak wiedzą lepiej jak to na oceanie z falami bywa... Żenua max.

Leonard_Shelby

Sadze, ze Wolfgang Petersen wiedzial co robi, nie jeden juz film z akcja na morzu nakrecil. I fala fenomenalna moze i zmienia swoja wysokosc ale watpie by bylo to zauwazalne golym okiem albo na dystansie kilku mil. Miejsza z ta fala, sa dziwne fale i beda dalej, mimo ze nie da sie jeszcze wytlumaczyc owych zjawisk calkowicie (np. fale tnace na zyletki).

funeralmoon

Podsumowując, nie była to fala tsunami a fala upałów ;). Co do tematu tego wątku - o fali tsunami wspomina w recenzji filmu niejaki Voncroy :)

ocenił(a) film na 5
funeralmoon

ale czy to byl film oparty na faktach ? NIE
wiec co sie czepiacie glupiej fali, rownie dobrze ufo moglo wywalic statek do gory dnem... tam chodzilo o zabawe, efekty specialne (czysta rozrywke)

jak ta fala tak was meczy, to co powiecie na dziadka (Richard Dreyfuss) co wytrzymuje pod woda ok 5 min, ciagle sie ruszajac (ratujac kobiete itd.) ja proponuje poplywac 1 min pod woda :)

o wiele latwiej bylo by im plynac, wymieniac sie oddechami, 70% wydychanego powietrza jest nie zuzyta...

nie dopatrujcie sie bledow, to bylo prawdziwe kino XXI wieku. 99 min efektow specialnych nie przesadzona na maxa jak filmy z Seagalem itp.

SadSam

Ten temat dotyczy fali, więc sobie o niej gadaliśmy. W czym problem?

funeralmoon

CYTAT Z ULOTKI Z KINA:

"Remake filmu katastroficznego z 1972 roku. W Sylwestra amerykański statek pasażerski "Posejdon" wyrusza w swój dziewiczy rejs do Grecji. Około północy dochodzi do tragedii. W statek uderza ogromna fala tsunami, która odwraca go do góry dnem. Garstka ocalałych pasażerów próbuje wydostać się na powierzchnię z tonącego liniowca."

Możę moja ulotka jest jakaś trefna, nieautoryzowana z nikim, ale... no sami widzicie. Wyraźnie tam piszą głupoty o tsunami.

ocenił(a) film na 10
funeralmoon

Bo to nie była fala tsunami ale fala fenomenalna!!!! czytałam o tym i takie fale się zdarzaja nawet w rzeczywistości.

__Obsession__

Czytałaś poprzednie posty? My też do tego w końcu doszliśmy:)

LV426

Do "Clint":
Pomijając dyskusje czy to fala tsunami, czy fenomenalna to jeśli te zdjęcia widziałeś na necie to czy mógłbyś podać tutaj linka o ile to nie problemo

van_Gregorian

Chodziło by mi o takie lepszej jakości. Może jakaś ciekawa strona o tej tematycez takimi zdjęciami.
Nie tylko Wikipedia.

van_Gregorian

Ja tu coś takiego znalazłem dla przykładu
http://www.math.uio.no/~karstent/waves/vague-lijour05.jpg [www.math.uio.no/~karste...]
może ma ktoś coś mocniejszego ;]

van_Gregorian

I jeszcze tutaj coś takiego
http://www.saevert.de/bilder/muenchen.jpg [www.saevert.de/bilder/m...]

ocenił(a) film na 10
funeralmoon

Zgadza się funeralno, wspominałem że to fala tsunami w opisie. tylko że wtedy operiałem się na na tym co przeczytałem :) a teraz film obejrzałem i wiem że to byla fala innego rodzaju :)

Voncroy

ja sobie tak czytam co wy piszecie, jedni mówią że to fala tsunami no to ja se myśle może to jest inna nazwa tej fali fenomenlnej, czytam dalej i się okazuje że to są dwie inne fale i ja sie zgadzam z tą drugą wersją no bo przecież reżyser nie popełnił by aż tak podstawowego błędu no bo przeciż ta fala to rozpoczęcie całego filmu

Valentine___

ej no są przecież takie akcje naprawdę, poczytajcie trochę, były notowane takie fale chociażby w stacjach pomiarowych fali na atlantyku. mogą dochodzić czasem nawet do 30m! mówienie, ze to bzdura to przyznawanie się do po prostu własnej naukowej niewiedzy :p

rumunek

przeczytaj mój post o powstawaniu fal fenomenalnych. tak, powstają takie fale, ale w specjalnych warunkach. Mocno to nagieli na potrzeby filmu.

ocenił(a) film na 6
LV426

To przeciez tylko film. Od zawsze naginało sie fakty na potrzeby filmów, i nadal będzie sie je naginało. Fala byla po to, by wywrócic statek. Nazwali ja takim a nie innych imieniem, bo mimo wszystko było widocznie najbardziej prawdopodobne. To nie dokument, tylko hollywoodzki film katastroficzny - 90% widzów nawet się nie zastanowi co to było! Równie dobrze mogli to nazwać tsumani, nic by to nie zmieniło. Widzowie którzy mają troszke oleju w glowie itak sie połapią ;)

funeralmoon

To nie była fala Tsunami,tylko fala fenomenalna.Takie fale istnieją w rzeczywistości i osiągają wysokość do 30 metrów.Przeciętny statek jest w stanie przetrzymać zderzenie z falą o wysokości ok.15 metrów.Czytałem na ten temat ostatnio i oglądałem zdjęcia takich fal,robią wrażenie.