PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=462084}
3,5 12 tys. ocen
3,5 10 1 12141
1,9 8 krytyków
Pora mroku
powrót do forum filmu Pora mroku

Staram sie dowiedzieć jak najwięcej o tym filmie ,ale jak do tej pory najwiekszy wstrząs wywolała u mnie ignorancja ludzi piszących recenzje i opinie o filmie. Dla mnie ten film to nie zaden horror ,ale esej na temat historii psychiatrii. W 70-tych latach jako młody student psychologii ,rozpocząłem swoją 20-to letnią wędrówkę po szpitalach psychiatrycznych na Dolnym Ślasku. W każdym z nich jest oddział do "deprywacji sensorycznej" (w filmie - wanny) stosowanej do "prania mózgu" przed indukcją hipnotyczną .Starsi ludzie pamiętaja pewnie "Odmienne stany świadomości" - Ken'a Russell'a , gdzie pierwszy raz ujawniono te metody. To że te pomysły hitlerowców były poronione wcale nie znaczy że ich nie było !!! Dzięki takim eksperymentom niemcy mają teraz - " Besten in der Welt, die deutsche Medizin ! " ten film prędzej zrozumieją amerykanie niż młodzi polacy. Tak czy inaczej trafi on na pewno do kanonu "Polskiej Szkoły Filmowej" A kolega który pisał recenzję "pora umierać" cierpi z pewnością na "pomroczność ciemną " i zlecił bym mu wannę do deprywacji :)

ocenił(a) film na 7
lech_1126

Musisz też zrozumieć, że nie trzeba znać ( w tym przypadku) historii psychiatrii, aby móc wypowiedzieć się na temat filmu. Nie wiedziałam o wannach ani o ich historii, ale nie musiałam tego wiedzieć, żeby ten film docenić. Myślę, że jest to po prostu smaczek, który rzeczywiście powinien mieć znaczący wpływ na opinie innych lub odrobinę zmienić ich pogląd, ale nie jest czymś, bez czego nie można tego filmu ocenić. No bo przecież nie wiesz wszystkiego o innych filmach, które oglądasz, i które później (chociażby z kolegami przy piwie) oceniasz? Niemniej jednak dzięki za ciekawy wątek o którym nie wiedziałam- zachęciłeś tym samy do poszukania czegśs jeszcze :)