PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=254274}

Polowanie na czarownice

Season of the Witch
2011
6,0 93 tys. ocen
6,0 10 1 92705
5,0 13 krytyków
Polowanie na czarownice
powrót do forum filmu Polowanie na czarownice

Co to za polowanie na czarownice bez czarownic!?!? Strasznie idiotyczne zakończenie chyba scenarzyście skończyły się pomysły. Nie wiedziałem czego się spodziewac po tym filmie ale na pewno nie czegoś takiego ;O mozna zobaczyc dla zabicia nudy

ocenił(a) film na 5
mmaakkss

Dokładnie! Myślałam, że będzie większa krytyka Kościoła. Za palenie na stosie biednych kobiet. A tu co??! Na koniec okazuje się, że czarownica nie była czarownicą, ale wstąpił w nią demon. Kończy się jak zwykle tym, że wiara przezwycięża wszystko. Bla bla bla.....

ocenił(a) film na 6
mmaakkss

moim zdaniem znowu tłumaczenie tytułu jest o kant d rozbic i jest mylące, powinno byc: polowanie na czarownicĘ bo po ang jest w liczbie pojedynczej witch a nie witches, mnie też się wydawało że bedą czarownice i klimaty inkwizycji ujęte od strony np oskarżającej kośiół, takie bynajmniej były moje oczekiwania..

ocenił(a) film na 4
Reco

Powinno być w tych klimatach, jednak już po pierwszej połowie wiedziałam, że będzie to coś przeciwnego. Kościół w filmie wyszedł obronną ręką, motyw inkwizycji został zepchnięty na dalszy plan. Kiepsko. Zakończenie też nie zaskakuje aż tak, jak w innych filmach. Natomiast co muszę przyznać to ładna oprawa muzyczna i wizualna oraz trzyma w napięciu. Jednakże to nie wystarcza....;/

Reco

jak już jesteś tak dokładny to nie zapominaj, że "season" nie znaczy "polowanie" (choć jak rozumiem tłumacze odnieśli się do sezonu łowieckiego - stąd polowanie) tylko "sezon", czyli dosłownie to Sezon Czarownicy.
inna rzecz, że trochę bez sensu taki tytuł, bo i oryginalny i tłumaczony ni jak ma się do tego, co widzimy na ekranie (ja przynajmniej nie widziałem ani sezonu ani polowania), ale cóż - każdy twórca ma prawo do nazwania swego dzieła.

ocenił(a) film na 6
Venomix

ok, to sprobujmy inaczej, season znaczy jeszcze doprawiac w sensie przypraw - seasoning, moze ten trop bedzie bardzej logiczny haha ;)

Reco

;)

Venomix

Film jest niestety typowym holywoodzką kaszanką (choć aktorzy czy efekty są ok.) Pomysł na scenariusz był dobry (kilku rycerzy eskortujących potencjalną czarownicę na sąd przez odludzie) ale zamiast zrobić film niejednoznaczny, bez prostych rozwiązań czyli nie tak jak byście chcieli - kościół zły, czarownica - niewinna dzieiwca:) zrobiono filmik przygodowy i to na co najwyżej średnim poziomie. Dopóki nie pojawia się demon film jeszcze da się oglądać. Potem robi się strasznie :)

Reco

po przeczytaniu postu kausa mam nową koncepcję na tytuł - Sezonowa Eskorta dla Czarownicy ;p

ocenił(a) film na 6
Venomix

dobrze ze nie - czarujaca eskorta :] ale byc moze w podobny sposob odbywa sie tlumaczenie tytulow przez 'profesjonalistow' :)

ocenił(a) film na 8
mmaakkss

a co byś chciał, żeby po wizycie w opactwie uniewinnili dziewczynę i na tym się miałoby skończyć? Czy żeby ją zabili i na tym się miałoby skończyć... Mi się bardzo podobał film, przyjemnie się oglądało, nawet sceny walki im wyszły...

zusto1988

Naczytałem się Mordimera Jacka Piekary i pewnie dlatego film mnie zawiódł