PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=94051}

Pod słońcem Toskanii

Under the Tuscan Sun
2003
7,0 51 tys. ocen
7,0 10 1 50885
6,4 15 krytyków
Pod słońcem Toskanii
powrót do forum filmu Pod słońcem Toskanii

jak Wam sie podobało dodanie do fabuły wątku Polaków? bo jeśli o mnie chodzi, to dzięki temu film stał się taki jakiś bliższy... Czesław Miłosz, "kurwa mać", jak dla mnie strzał w dziesiątkę:) pozdrawiam

ocenił(a) film na 8
luizka_o

Rzeczywiście, to był niezły motyw. A jak usłyszałam to 'kurwa mać' to tak się cieplusio zrobiła na sercu. Film był milutki i niosący takie pozytywne wibracje. Mi się osobiście podobał :]

kasia__4

no nie wiem, mi sie raczej nie robi cieplej na sercu, jak slysze "kurwa mac" za granica. szkoda, ze po tym poznaje sie polaka...

ocenił(a) film na 10
marta_27

dla mnie "kurwa mać" jest super:D :) :D

luizka_o

Podobno obcokrajowcy najszybciej uczą się polskich przekleństw, bo te najlepiej oddają emocje :P To "Kurwa mać" tak swojsko zabrzmiało xD

blackithilien

ogulnie wydaje mi sie ze Postawili polakow w dosc dobrym swietle. mi sie podobalo gdy jeden z "polackow" naprawial cos i padł tekst;
-on ma wykrztałecenie elektryka?
-nie, jest profesorem literatury.
bo to tylko w polsce tak moze byc :). poz atym przedstawili nas jako osoby pracowite dobre i "goscinne" :)
chyba niezle.

ocenił(a) film na 8
luizka_o

Dobry też był elektryk z dyplomem jakiegoś tam magistra sztuki ;)

Ale piękne polskie "K***a mać" rządzi! :D

ocenił(a) film na 8
luizka_o

Zawsze jestem troche podenerwowana na "polskich wątkach" bo boje się w jakim światle przedstawią nas obcokrajowcy.

W "Pod słońcem Toskanii" wysępują trzy bardzo różne polskie typki. paweł jest raczej pozytywny bo mlody,otwarty,zakochany no i mówi po angielsku. Profesora literatury można żałować bo jego miejsce nie jest na budowie tylko na uniwersytecie. Natomiast ten trzeci jak dla mnie wygląda na menela i dobrze, że jego obraz łagodzony jest przez dwóch poprzednich.

Polacy w tym filmie zostali dość pozytywnie przedstawieni. Są pracowici, uczciwi, ogólnie sympatyczni i nawet jak im coś niw wychodzi to jest to takie pocieszne ;) W filmie "kurwa mać" może wzniecić patriotyczne uczucia ale gdy sie to słyszy na żywo za granicą w najmniej oczekiwanym momencie to juz nie jest tak różowo...

Mirabilisa

A wiecie, że na soundtrack'u, który zrobił Christophe Beck, jest nawet utwór pod tytułem "Kurwa Mać!!!"??? Ciekawi mnie czy on wiedział, że to u nas jest przekleństwo?! Pozdrawiam!!!

ocenił(a) film na 7
luizka_o

Hah Polacy byli najlepsiejsi!;) Aż mi się na serduchu ciepło robi jak widze gdzieś wątek z Polakami

luizka_o

Film jest cudownym obrazem Toskanii i na pewno stał się jednym z moich ulubionych "poprawiaczy" nastroju :) Muszę przyznać,że wątek Polonii też się do tego przyczynił. Szczególną moją sympatię (i na pewno wielu innych widzów-nie tylko z Polski) wzbudzili w scenie,kiedy żegnali się z Frances. cudo :)

Porcupine_2

taak, scena pożegnania była... najcieplejsza:)

ocenił(a) film na 9
luizka_o

Mi też podobało się przedstawienie Polaków w filmie, bo już niedługo zaczną powstawać polskie produkcje o emigracji i będzie tam tylko bieda, brud i pijaństwo, a co gorsza będą to wystawiać na wszystkich festiwalach :)

A w ogóle Zbigniew był najlepszy :)

ocenił(a) film na 5
capri

Chyba dobrze ich przedstawili w tym filmie, ale wolałabym, żeby Polacy zasłyneli z czegoś innego niż z emigracji i roboty na czarno w innych państwach Europy. No, ale co zrobić ;)

luizka_o

Bardzo miło na sercu mi sie zrobiło :)

"Kurwa mać", "kocham Cię", "nie wiem co to znaczy" i takie fajne łamanie języka :) Diane fajne sobie poradziła mówić "kocham Cię" fajnie to zabrzmiało :)

Fajnie, fajnie... jestem na +

ocenił(a) film na 7
luizka_o

Raczej,Czeslaw Milosz :D