hm ...z tego co pamiętam Tia Dalma mówiła że Jack wytargował od niej busolę.. a tutaj dostaje ją po umierającym kapitanie statku. I kompas wędrował z rąk do rąk w części 2 i 3 więc nie był jej właścicielem lecz to jeszcze można jakoś wytłumaczyć, bo Jack nie oddawał go dobrowolnie, w" zemście..." go sprzedał więc się go pozbył i uwolnił Salazara, co na to sądzicie ?
Tez to zauważyłem w fabułę jest wiele rzeczy co sobie przeczą np jeszcze to ze sparrow pływał stara wiedzma (perła) a ta została niby zatopiona przez becketta zanim ten był piratem i dopiero jak jones mu ją wyciągnął z dna to przechrzcił ja na czarną perle i plywał jako pirat
Jest parę olbrzymich błędów logicznych. Robienie z widza idioty. Dlaczego Salazar który zabija tylko piratów rozwala statki żołnierzy brytyjskich ?
dobre pytanie, no ale to nie jest film do zastanawiania się tylko oglądania, ale akurat sprawa z busolą mnie niezmiernie zirytowała...chociaż film sam w sobie mi się podobał :D
wydaje mi sie że przez to że on był hiszpanem a zatapiał angielskie a te państwa w tych czasach prowadziły wojne
Dokładnie, też zadaje sobie to pytanie. Było w poprzednich filmach mówione że ma ją od Tia Dalmy. No chyba, że on ją wytargował w imieniu swojego kapitana, ale to już troche na siłę wymyślam :D
Co do Tia Dalmy, to nie wiadomo. Wydaje się, że błąd, ale co do tego oddawania busoli w 2 i 3, a 5 to tu była różnica wg mnie. Tam jakby pożyczał, jakby ze świadomością, że wróci do niego, no i nigdy nie mówił, że "jest twoja" itp. A w 5 ją sprzedał, czyli jakby oficjalnie się zrzekł