PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=121760}

Piraci z Karaibów: Na krańcu świata

Pirates of the Caribbean: At World's End
2007
7,7 397 tys. ocen
7,7 10 1 397247
6,2 47 krytyków
Piraci z Karaibów: Na krańcu świata
powrót do forum filmu Piraci z Karaibów: Na krańcu świata

bo ja szukam w pamieci i nie wiem kto to kurde jest ????????????????

Kubzen95

Eunuch to inaczej kastrat o ile się nie mylę.

ocenił(a) film na 10
Nimfadora01

a co to jest kastrat?????????????????????????

ocenił(a) film na 7
Kubzen95

Mezczyzna bez przyrodzenia ^^ Przyrodzenie mam nadzieje ze wiesz co to :P

Wojt4s

haha- no oczywiscie,ze eunuch to kastrat inaczej- czyli ,ze ni ma jaj i pana Parówki :)

ej ,ale kiedy w 3 cz. POTC pojawia sie znow mowa o eunuchach??

bo to bylo 2 cz.

"Barbossa: - A Ty kim jesteś ??
Cpt. Jack Sparrow: Jest nikim. Dalekim kuzynem bratanka mojej ciotki, ale pięknie śpiewa, jest eunuchem" <lol> :D

madzia06

Mała poprawka to było raczej w części 1 ( nie no za krótki)

Nimfadora01

aha,no tak- przepraszam,jakos sie zagapilam,faktycznie tamten text pojawił sie w 1 czesci na statku,co pozniej Barbossa sie wkurzyl i, i tak wywalil Jack'a wraz z Elizabeth na tę wyspe,w nadziei ,ze nie zobaczy juz nigdy wiecej cpt.Sparrowa...sorki za pomyłkę.

madzia06

Ludzie, zlitujcie się. Kastraci mają tylko wypreparowane (czyt. usunięte) gonady męskie- czyli jądra. Penis zostaje.
Wybaczcie, ale nie mogłam się powstrzymać przed sprostowaniem >.>

ocenił(a) film na 10
Kubzen95

dzieki to o to chodzi:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*

ocenił(a) film na 8
Kubzen95

Eunuch (gr. strażnik łoża, od eune - łoże i echein - trzymać, mieć), wykastrowany mężczyzna lub chłopiec.

Eunuchów wykorzystywano jako strażników haremów w starożytnych Chinach, a także na dworach egipskich, perskich, bizantyjskich czy osmańskich. Eunuch bywał szarą eminencją dworu, czasem obejmując wysokie urzędy państwowe, jak Pothejnos w starożytnym Egipcie lub Eutropiusz w Konstantynopolu, za panowania Arkadiusza. W Chinach wpływ eunuchów na bieg spraw państwowych datował się już od XV wieku. Pod koniec XVII za panowania dynastii Ming liczbę eunuchów szacowano na 100 tysięcy.

Kastracja bywała karą.

Czasem decydowano się na nią dobrowolnie, motywując to względami religijnymi lub chęcią uzyskania rodzaju głosu operowego ? męskiego sopranu.

Także potoczne określenie kastrata.

to jest dokładna definicja :D Jakie to códowne że w internecie można wsztystko znaleśc :D

ocenił(a) film na 10
sweetka

Taaaak... wikipedia to naprawdę porządna rzecz, co?

ocenił(a) film na 8
martamar16

Heh no pewnie :P
Zawsze należy tam sprawdzac :D

ocenił(a) film na 9
sweetka

W II części pojawił się tekst, który nawiązywał do rozmów o eunuchach z części I. Otóż kiedy Jack rozmawaia z Davym Jonsem na pokładzie Latającego Holendra, to używa wobec Willa określenia "Boski sopranista". A kastraci śpiewali sopranem.

ocenił(a) film na 8
Nightwing_2

Ale temat!!!!! Hahahahahahahahahahaha :D:D:D:D o lol ale się uśmiałam :D dobre ;)

Kubzen95

szukasz w pamięci? w takim razie może lepiej było już poszukać na Wikipedii, co?;)

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 9
Kubzen95

ale też jeszcze w 1 części jak Jack i Will walczą w kuźni to też Sparrow coś takiego mówi: "Powinieneś znaleść sobie dziewczynę..... chyba nie jesteś eunuchiem?"