przeczytałam kiedyś że film oparty jest na faktach,[że faktycznie zaginęło tam bez śladu kilka uczennic], prawda to czy nie?
Film jest na podstawie książki, która być może jest na podstawie faktów. Też słyszałam że to prawdziwa historia, ale nie jestem w 100% tego pewna.
Film jest na podstawie książki, która jest w pełni fikcyjną opowieścią wymyśloną przez autorkę. Zresztą tajemnica zaginięcia dziewcząt została wyjaśniona dodatkowym rozdziałem wydamym w 3 lata po śmierci autorki. A tak pisze wikipedia:
"Wbrew krążącym pogłoskom film oraz książka, na której podstawie powstał, nie są oparte na faktach. Zawarte weń wydarzenia zostały wymyślone przez autorkę książki, Joan Lindsey. W pierwotnej wersji powieści Lindsey zawarła nawet rozdział wyjaśniający, co wydarzyło się z zaginionymi, ale usunęła go w wyniku sugestii wydawcy, by nadać książce większą atmosferę tajemnicy. Wycięty rozdział został wydany po śmierci autorki jako The Secret of Hanging Rock.
Akcja filmu rozgrywa się w sobotę 14 lutego 1900, w rzeczywistości w ten dzień wypadała środa."