PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=30680}

Piknik pod Wiszącą Skałą

Picnic at Hanging Rock
1975
7,3 59 tys. ocen
7,3 10 1 59200
8,3 49 krytyków
Piknik pod Wiszącą Skałą
powrót do forum filmu Piknik pod Wiszącą Skałą

czy to prawda

ocenił(a) film na 10

przeczytałam kiedyś że film oparty jest na faktach,[że faktycznie zaginęło tam bez śladu kilka uczennic], prawda to czy nie?

Nathasah

Film jest na podstawie książki, która być może jest na podstawie faktów. Też słyszałam że to prawdziwa historia, ale nie jestem w 100% tego pewna.

ocenił(a) film na 1
MorganaBlackcat

Film jest na podstawie książki, która jest w pełni fikcyjną opowieścią wymyśloną przez autorkę. Zresztą tajemnica zaginięcia dziewcząt została wyjaśniona dodatkowym rozdziałem wydamym w 3 lata po śmierci autorki. A tak pisze wikipedia:
"Wbrew krążącym pogłoskom film oraz książka, na której podstawie powstał, nie są oparte na faktach. Zawarte weń wydarzenia zostały wymyślone przez autorkę książki, Joan Lindsey. W pierwotnej wersji powieści Lindsey zawarła nawet rozdział wyjaśniający, co wydarzyło się z zaginionymi, ale usunęła go w wyniku sugestii wydawcy, by nadać książce większą atmosferę tajemnicy. Wycięty rozdział został wydany po śmierci autorki jako The Secret of Hanging Rock.
Akcja filmu rozgrywa się w sobotę 14 lutego 1900, w rzeczywistości w ten dzień wypadała środa."

contrx

A to twój wpis . Dzięki ,podobno książka jest bardziej o ludziach , bo film zdecydowanie jest zrobiony oczami przyrody.:)))