PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=113367}

Pierścień Nibelungów

Ring of the Nibelungs
2004
6,8 9,0 tys. ocen
6,8 10 1 8989
3,5 2 krytyków
Pierścień Nibelungów
powrót do forum filmu Pierścień Nibelungów

Świetny

ocenił(a) film na 8

Świetny film. Czy jest oparty na książce? Z chęcią bym przeczytał. I jak się nazywała piosenka do napisów?

Gondor3124

Katie Knight-Adams - "Riding on the Rock"

Mysle, ze pomoglem :)

ocenił(a) film na 8
spawn_q

Tak. Za krótki. Za krótki. Za krótki. Za krótki!

ocenił(a) film na 8
Gondor3124

Film jest oparty na średniowiecznym eposie germańskim. Jeśli chcesz przeczytać poszukaj "Pieśni o Nibelungach" albo inaczej tłumaczone "Niedoli Nibelungów". Łatwiej i przyjemniej jednak wybrać się któregoś dnia do Opery Narodowej czy jakieś innej jak będą wystawiać interpretację Ryszarda Wagnera. Jego Tetralogia "Pierścień Nibelungów" o wiele lepiej zbliża do całej tej historii niż ten film. A zapewne słyszałeś utwór pochodzący z tej opery z aktu trzeciego "Walkirii" pt. "Ride of the Valkyria" wykorzystany m.in. w "Czasie Apokalipsy" F.F.Coppolli.

ocenił(a) film na 7
Gondor3124

Ten mit wiele innych , jest zamieszczony książce "Legendy o bohaterach" wydawnictwo BGW. Nawet jest na allegro.

Gondor3124

Film jest oparty na germańskim eposie "Pieśń o Nibelungach", która jest częścią historii rodu Wolsungów.
Polecam ci jednak, skandynawską (islandzką) wersję historii rodu Wolsungów (Ylfingów), którą można znaleźć w Eddzie :)
Oprócz historii Sigfrida, można przeczytać również historię jego rodu, dzieje ojca, braci (Helgiego i Sinfjotliego) oraz wydarzenia które rozegrały się po śmierci Sigfrida...
Eddę (poetycką) można dostać na allegro lub w dobrej księgarni...
Dzieło nieco trudne, ale naprawdę świetne! Gorąco polecam!

ocenił(a) film na 6
Eithne_Whelan

Ech, miałem nadzieję, że to takie wierniejsze będzie operze Wagnera, a właściwie adaptacji komiksowej autorstwa Russella. Liczyłem na mistycyzm i metaforykę rodem z "Excalibura" Boormana, a tak ostatecznie wyszedł przeciętny film fantasy. Zbyt przewidywalny, zbyt standardowy i rozwlekły, do tego efekty komputerowe słabe. Przyznaję, że piosenka z końca filmu bardzo fajna jest, ale oprócz tego to oryginalna muzyka dość przeciętna. Nie umywa się do "Marszu Pogrzebowego Zygfryda" skomponowanego przez Wagnera.

ocenił(a) film na 6
Eithne_Whelan

Bardzo słaby film aktor to aż mnie za każdym razem odrażał , ale wstęp filmu bije wszystko " Pokonałeś mnie na miecze to teraz możesz mnie wyruchać " porażka

Gondor3124

film jest połączeniem mitu skandynawskiego a raczej jego części "klątwa pierścienia Avardiego"i "Krymhildy" R.Stilera a także opery Wagnera"Brunhilda"Opera pochodzi od eposu z 12 wieku "Pieśń o Nibelungach"Koniec filmu jest typowy dla mitu czyli śmierć Brunhildy na stosie pogrzebowym Sigfrida który w micie nazywał się Sygurd.Mit w całości z całą historią rodu Volsungów znajdziesz w książce Greena Rogera Lancelyna "Mity Skandynawskie"Lub jak pisano wyżej w Eddach.Film właśnie dlatego że jest mieszanką różnych wersji tej historii wygląda nieco inaczej niż opera czy epos z 12w,i właśnie dlatego występuję pod nazwą "klątwa pierścienia" niestety nie wyjaśnia skąd wzieła się klątwa bo tu wiąże się z eposem,takie trochę pomieszane ale i tak całkiem udana ekranizacja.