PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=382525}

Piła IV

Saw IV
2007
6,0 66 tys. ocen
6,0 10 1 65939
4,2 18 krytyków
Piła IV
powrót do forum filmu Piła IV

Jest pewna rzecz której nie zoruzmiałem. Chodzi o samą końcówkę, która zbiega się z końcówką 3 części. Tylko że cała intryga (jeśli tak można powiedzieć) zaczyna się od wyjęcia kasety z żołądka Jigsawa. Jakim cudem do cholery? Skoro film zaczyna sie od sekcji zwłok Jigsawa(czyli teoretycznie po 3 częsci w której zginoł) a koniec zbiega się z końcówką 3 w której Jigsaw co dopiero został zamordowany?Cholera albo brat bliźniak? Albo reinkarnacja?

Druga sprawa to obsesja głównego bohatera. Jak dobrze zrozumiałem ona była przyczyną poddania go próbie.( I sprawa co mnie rozwaliło przy końcu że często przechodził przez nie sprawdzone drzwi ;p rozwaliło mnie to;p Rzeczewiście powó świetny)Tylko że obsesja ta była wywołana tym że jego bliscy byli porywani i zabijani przez Jigsawa, pozatym to chyba logiczne że chce odnaleść swoich bliskich. I to jest dziwne. Jigsaw porywa ludzi z jednej rodziny z czego wynika że jeden członek za wszelką cene chce ich odnaleść. Na co Jigsaw stwierdza że wpada w obsesje i postanawia go z tego wyleczyć????Cholera troche głupie?

Pozatym połapka z włosami??? Y nie mógł przestrzelić tego warkocza???
Po cholere zginała ta gościówa co pstrykała zdjęcia? Jaki był tego cel? Jigsaw umieścił sobie gdzieś kusze i pomyślał aaaa może ktoś tu będzie stał to oberwie. I ta lalka co raniła ta parnterkę. Jezu jakie to było banalne i do przewidzenia....
Ogólnie film jest troche głupi jak dla mnie. Gdyby nie mocne sceny to szajs niesamowity.

alterego_3

Zgadzam się jeśli chodzi o pierwszą rzecz.
Wie ktoś w jaki sposób ten gość dowiedział się o tym że ma kontynuować dzieło Jigsawa ?

alterego_3

"Chodzi o samą końcówkę, która zbiega się z końcówką 3 części. Tylko że cała intryga (jeśli tak można powiedzieć) zaczyna się od wyjęcia kasety z żołądka Jigsawa. Jakim cudem do cholery? Skoro film zaczyna sie od sekcji zwłok Jigsawa(czyli teoretycznie po 3 częsci w której zginoł) a koniec zbiega się z końcówką 3 w której Jigsaw co dopiero został zamordowany?Cholera albo brat bliźniak? Albo reinkarnacja?"

Sekcja zwłok ma miejsce po wydarzeniach przedstawionych w Saw IV.

L0ck3

No tak:) Mój błąd nie zobaczyłęm do końca wyłączyłęm film po zmknięciu drzwi przez tego policjanta i to mnie zmyliło. Tak czy innaczej ten film nie trzyma mi się kupy. Saw powinnien się skończyć na pierwszych dwóch częsciach.

ocenił(a) film na 7
alterego_3

Po pierwsze jak nie zrozumiales czegos to zaden wstyd, wiec nie tlumacz sie glupio, ze film wylaczyles jak policjant drzwi zamknal, bo brzmi to mega niedorzecznie ;))

Policjant przybywa na sekcje Jigsawa w momencie kiedy wydarzenia ze srodka filmu juz mialy miejsce i wali scieme, ze nic sie nie stalo..

tylko glupieje przez pewnien watek ;).. zastanawia mnie jedno, skoro na koncu ten "wtajemiczony" glina zamyka drzwi za tym kolesiem w srodku i cialem "ukladanki" to wszystkie wydarzenia z saw 4 musialy odbywac sie rownolegle z wydarzeniami z saw3?

A na koncu podczas sekcji zwlok jigsawa dowiaduje sie, ze pomimo iz przezyl i wypelnil "plan" zostanie sam poddany probie - zapewne w czesci 5 sie dowiemy o co chodzi

Ps. ginaca policjantka od strzaly pewnie znajdzie swoja mala historie w 5 czesci i dowiemy sie co przeskrobala ;)

Chyba, ze sie calkowicie zgubilem i nie skapilem nic to chetnie przeczytam wyjasnienie pewnych zdarzen :) Pozdro

wrednywujo

"Po pierwsze jak nie zrozumiales czegos to zaden wstyd, wiec nie tlumacz sie glupio, ze film wylaczyles jak policjant drzwi zamknal, bo brzmi to mega niedorzecznie ;))"

Nie brzmi niedorzecznie poprostu film mnie nudził i nie miałem ochotę czekać na napisy końcowe. Myślałem że to już koniec i poprostu wyłączyłem? Każdy przecież wyłancza filmy wcześniej jak go nudzę. Ja się zmusiłęm ze względu na zakończenie, ale w tym sawie było słabe. Co do saw 5 mam nadzieje że to nie dojdzie do skutku. Jigsaw nawet za grobu będzie bawił się w swoje chore gierki:/ Nieeeeeee!!!Dosyć brazyliany!!!

ocenił(a) film na 7
alterego_3

.. obejrzyjcie jeszcze raz DOKLADNIE... i wszystko bedzie zrozumiale od A do Z ;)

serafin_5

Okej. Wszyscy wiemy kiedy ma miejsce sekcja zwłok. Skoro gość wyciąga taśmę z żołądka Jigsawa po wszystkich wydarzeniach z filmu to jak dowiaduje sie o tym co ma robić ? W końcu to on przygotował wszystko.

zlomer

No dobra. Czyli policjant dzialajacy na zlecenie Jigsawa zamyka tego drugiego RAZEM z trupem Jigsawa( no i pozostalymi truposzami :) czyli wynika z tego, ze ten bedacy w srodku rowniez zginie, zginie takze ten co sie tak wszedzie spieszyl... Skoro na koncu HISTORII Jigsaw lezy na stole i robia mu zwloki to znaczy ze ta cala "trumna" z trupami i jedynym zyjacym zostanie otwarta. Bzdura z dupy wysrana. Ten film to jedna wielka niedorzecznosc. Zapierdalanie ludzi na peczki, bezsensowne urywanie watkow (glowni bohaterowie 2 i 3 czesci gina tu jak karaluchy zajebane bez powodu, bez przyczyny zeby tylko ukazac brutalnosc). Jigsaw z nauczyciela z 1 czesci zrobil sie pojebusem, zwyrodnialcem z chora psychika ktorego dobrze ze zajebali). Na pewno obejrze 5 czesc, ale naprawde ta legenda powinna sie zakonczyc na 1 czesci...

zlomer

A to co piszesz... On wspolpracowal z Jigsawem przygotowal to wszystko tak samo jak w 2 czesci Amanda, ktora byla poddana testowi. Ale Jigsaw na koniec historii 4 czesci przypomina mu ze pewnie wykonal to wszystko o co go prosil, ALE to nie znaczy ze jest wolny. To znaczy tyle,ze zostanie poddany KOLEJNEJ probie, kolejnemu testowi, ktore wyciagnie z niego wszelkie proby i sprawi, ze zaplaci za swoje okrotne rzeczy. Tyle w praktyce, dla mnie to kolejny powod zeby pokazywac ciezko okrutne sceny mordu pojebusow nie uzasadnione absolutnie niczym...

serafin_5

ja ci obrzjrze ty sieroto z dupy wysrana

ocenił(a) film na 6
alterego_3

ja w ogóle nie kumam żadnej z tych końcówek w każdej pile. W ogóle nie mają żadnego przesłania...