PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=533274}

Piła 3D

Saw 3D
2010
5,8 42 tys. ocen
5,8 10 1 41976
4,5 17 krytyków
Piła 3D
powrót do forum filmu Piła 3D

Porażka

ocenił(a) film na 1

Podobnie jak wszystkie poprzednie części film nie ma w sobie absolutnie nic do zaoferowania poza flakami i hektolitrami krwi. Szkoda czasu, ten pseudo horror nie trzyma w napięciu muzyka jest przeciętna, pomysł jest oparty o nudny schemat z poprzednich części, a fabuła... tu nie można mówić o czymś takim jak fabuła. No chyba, że flaki i krew na ekranie ktoś określa mianem "świetnej fabuły". DNO i kilometr mułu.

ocenił(a) film na 6
Sansavi

Gdy oglądnę część 7 to ustosunkuję się bardziej do Twojego tekstu, a jak na razie odpowiem Ci tylko w oparciu o wiedzę z części 1-6.

"Szkoda czasu, ten pseudo horror" to thriller nie horror :P
"muzyka jest przeciętna" kwestia gustu, a wolałbyś żeby w filmie zaśpiewała jakaś pop-gwiazdeczka? Wg mnie jeśli muzyka jest zbliżona do tej z poprzednich części to była jak najbardziej na miejscu ;)
"pomysł jest oparty o nudny schemat z poprzednich części" Z tych poprzednich części których nie oglądałeś? :>
"a fabuła... tu nie można mówić o czymś takim jak fabuła" hahaha to już widzę ze na pewno nie oglądałeś żadnej poprzedniej, a być może i tej części.
"No chyba, że flaki i krew na ekranie ktoś określa mianem "świetnej fabuły"." Proszę nie rób z siebie idioty, ktoś kiedyś puścił famę że Piła to film o bezsensownych morderstwach w efektowny sposób żeby jak najwięcej flaków i krwi było. Też mnie zraziła ta seria przez takie gadanie, ale później oglądnąłem część pierwszą, a po niej kolejne 5. Z pewnością więcej krwi i flaków było w Hostelu i Kill Billu niż we wszystkich piłach razem wziętych. A Ty oglądnij w końcu, a nie gadaj głupot opartych na tym co przeczytałeś gdzieś na forum.

pozdrawiam

ocenił(a) film na 1
Jaro112

Jeśli chodzi o muzykę, popu nie trawię, i jest to jak wspomniałeś kwestia gustu. W tej części nie przypadła mi do gustu.
Odnośnie fabuły, widziałem wszystkie, tą również. Każdy ma własny gust to co zaprezentowała piła nie trafia do mnie, nuży mnie.
"Z pewnością więcej krwi i flaków było w Hostelu i Kill Billu" możliwe, jednak i tak można zaliczyć piłę do gore. Nie podoba mi się ta seria i nie spodoba się nigdy. Wszystko jest kwestią gustu jedni wolą maliny inni schabowego.

użytkownik usunięty
Sansavi

a powiedz mi gdzie widziałeś(aś) Saw3d?

ocenił(a) film na 1

Pewnie torrent ;)

ocenił(a) film na 8
Sansavi

Wybacz , ale tylko pustak nie umiejący myśleć i wyjść poza własne schematy dostrzeże w Pile tylko krew i flaki. Piła właśnie nie opiera się na bezsensownych krwawych "morderstwach", ale skąd Ty możesz o tym wiedzieć...

uwieziona

To ja nie wiem jak nazwać kogoś, kto w tych flakach i hektolitrach krwi widzi film z jakimś pseudo przesłaniem.

ocenił(a) film na 2
Jaro112

"to thriller nie horror" - blad. jedynka i dwojka byly thrillerami. potem tworcy postawili juz tylko na coraz wiecej falkow i krwi przez co zniszczyli "pile". takie jest moje zdanie.

ocenił(a) film na 6
born2run

Pomimo faktu ze nasze zdania się różnią, w jednej kwestii jesteśmy zgodni to jest horror ;)
Ale w takim razie części 3-6 są czym??

ocenił(a) film na 2
Jaro112

jak pisalem - pierwsza i druga czesci to thrillery. potem tworcy zaczeli robic z tego horror. nie jestem specem i nie chce sie wymadrzac ale o ile sie orientuje horror jest bardziej nakierowany na ukazywanie brutalnych scen, przemocy czyli potocznie krwi i flakow na ekranie podczas gdy thriller ma duzo lzejszy charakter jesli chodzi o sceny gore. ogladajac thriller powinienes sie bac mimo ze takich scen brakuje - tu chodzi o napiecie nie o latajace szczatki cial. tak na dobra sprawe w pile 1 i 2 krwawych scen bylo malo, za to sporo napiecia. i tak dziala dreszczowiec (thriller). natomiast od czesci 3 zaczeli robic z tego filmu krwawa laznie co moim zdaniem na dobre mu nie wyszlo... dlatego uwazam ze czesci 3-6 to horrory. 7 jeszcze nie widzialem ale idac schematem tworcow flakow znow bedzie sporo wiec kolejny horror.

ocenił(a) film na 6
born2run

Właśnie wg mnie Horror ma trzymać w napięciu. Takie np Lśnienie lub The Thing. Takiego napięcia nie ma w Piłach za to jest fabuła, która z kolejnymi scenami się rozbudowuję, a nawet z kolejnymi częściami. Dlatego właśnie Piłę bardziej klasyfikuje jak thriller a nie horror. Co do krwawych łaźni w filmach Tarantino jak Sin City lub Kill Bill było ich więcej a horrorami nie są. Chociaż tutaj nie chce spekulować czym jest Kill bill - ale pewnie też bym wrzucił do thrillerów:)

ocenił(a) film na 2
Jaro112

nie no jasne ze horror ma trzymac w napieciu, ale chodzi o to ze polowa napiecia to przez bryzgajaca krew; thriller potrafi sie bez tego obejsc. co do rozbudowania fabuly w kolejnych czesciach pily - zgoda, ale moim zdaniem to rozwijanie w kolejnych czesciach, dodawanie nowych aspektow czy retrospekcji jest zrobione bardzo na sile i to widac. przynajmniej dla mnie tak to wyglada. scenarzysta kombinuje i wymysla nie dlatego ze ma pomysly tylko po to zeby dalej trzepac kase z nazwy "SAW". przekombinowali z tym...
a co do krwawych scen u tarantino - u niego przemoc pokazana jest w sposob zabawny, jesli mozna tak to nazwac. on sie tym bawi. slynna scena w kill billu z masakra w japonskiej knajpie - ktos sie tam bal? krew sikala gesto ale to bylo wrecz zabawne. na pewno nie straszne...

ocenił(a) film na 1
born2run

Oczywiście, że to thriller. Gdzie Pile do horroru? Są w niej jakieś nadprzyrodzone zdarzenia, moce, inne światy, duchy etc. etc.

ocenił(a) film na 10
Sansavi

Arcydzielo podobnie jak wszystkie poprzednie czesci, film ma do zaoferowania niesamowity klimat wielkie napiecie swietna fabula i efekty specjalne na miare drugiej dekady 21 w. Jest to polaczenie slashera i gore, gina niewinni ludzie przy tym niesamowite doznania estetyczne czyli flaki i krew czyli to co horromaniacy lubia najbardziej:)) muzyka w niczym nie ustepuje poprzednim czesciom jest mroczna i klimatyczna.Jednym slowem moge dac tylko 10/10 dzieks.

Sansavi

Chciałbym pogratulować wszystkim konstruktywnej oceny, szczególnie tym którzy już wystawili noty na filmwebie. Brak premiery filmu wam najwidoczniej nie przeszkadza.

RedKing

Dokładnie, nie rozumiem też dlaczego odblokowano już możliwość oceny filmu.

ocenił(a) film na 6
bartas28

Odblokowali, bo gdzieś na świecie już to leci (ktoś pisał że w Rosji).
A co do ocen to też mógłbym się założyć, że nikt nie oglądał z oceniających jeszcze;) I dlatego oceny są skrajne 1 lub 10.

ocenił(a) film na 7
Jaro112

Jeśli chodzi o brak premiery,wiadomo jak jest,ci przeciwni pile czy obejrzą czy nie to i tak dadzą 1,ja dałem już 10 mimo ze nie oglądałem z wiadomej przyczyny,Piła pierwsza była nawet w TOP 30,a przez kolejne części i ludzi którzy są przeciwnikami którzy specjalnie dają 1 by spadł film na nocie,ja wole dać już teraz 10 by już teraz trzymała się wysoko bo spadnie pewnie do 6.

full81_2

Dokładnie, dla mnie jeden z lepszych filmów-tasiemców. I nie wyobrażam sobie, że mógłbym dać inną ocenę.
Dla mnie tak samo zajebisty jak Terminator 1 i 2.

Jaro112

Data na filmwebie jest błędna. 21 października był początkową datą na całym świecie, ale wszędzie tym także w Rosji obowiązuje nowa data (czyli 29, gdzieniegdzie mogą być pokazy 28).

RedKing

Tak właśnie myślałem. Przekopuję wiele stron i wszędzie jest że 29 października, a widać że u nas kilkanaście osób już widziało;). Redakcja dała plamę.

ocenił(a) film na 7
RedKing

Brak premiery nie oznacza, że filmu nie można zobaczyć :) Bo jak ktoś ma pojęcie o posługiwaniu się internetem to niemożliwe staje się możliwe. Ja widziałem 21.10 i jako fan filmów grozy oceniam go na 10 tak jak i pozostałe 6 części!!! I bardzo proszę o niewypowiadanie się ludzi, którzy o horrorach nie mają bladego pojęcia, takich jak Sansavi. Może niech sobie pogadają o kreskówkach i odnajdą w nich swój sens istnienia...

Yom

Yom czyżbyś sugerował że film wyciekł do internetu? Jeśli tak to na jakiej stronie....

duda6

No oczywiście duda6 że wyciekł do neta i to już gdzieś 12-15 pazdziernika ,ale Linka nie podaje bo mnie to załatwiał tą część kumpel który powiedzmy jest ''HAKEREM"" ;( no to znaczy ma takie swoje techniki i umie wejść wszędzie i wszystko tak załatwić i wszystko wywęszyć że zdobył saw 3d w wersji oryginalnej oczywiście wersja kinowa 91 minutowa początek taki jak było opisane podczas comic conu piły kiedy pokazano pierwsze 8 minut filmu ;).No końcówki nie podam ale powiedzmy że zginie ktoś z tych co już ich znamy z poprzednich części ;).

Kinematograf

Daj spokoj, na saw vizzie juz Cie zbanowali za te bajki.
Film nie wyciekl, bo chuj z tego, ze kolega haker, jak film nie jest w zaden sposob podpiety pod siec?
Twoj kolega musialby pracowac w ekipie pily i wyniesc film ze studia ;]
Podstawy informatyki sie klaniaja
Po skladni Twojego pisma widac, ile masz lat, piszac zdania na pol strony podaniowej
Koncowki nie podasz, niczego nie podasz, bo go kurwa nie masz
Ja moge napisac to co ty po trailerach
Daj screena, ktorego nie ma w necie, trailerach ani niczym to Ci wszyscy uwierzymy ;)
Poza tym - film nie wyciekl i koniec.
Screeny miales dac - nie dales
Nie masz zadnego dowodu ze masz film, poza tym, ze wszedzie STRZESZCZALES TO CO JEST NA ZDJECIACH, TRAILERACH I TAK DALEJ

Nie rozumiem, po co piszesz te historyjki, jak robisz z siebie po prostu glupiego pajaca dzieciaku?

Wybaczcie slowa, ale jak widze jego nick to juz mnie krew po prostu zalewa od stop do głow...

duda6

Tego pajaca, kinematografa nie sluchaj nawet.
Na forum pily prosili go o dowod. Streszczenie
Strescil to co jest w necie jako oficjalne info
Prosili o screena - mial dac, nie dal nic, az w koncu bana zarobil

Kolega haker nie mial skad filmu wziac, bo film nie jest podpiety pod siec i serwer lionsgate. Musialby wejsc do studia i go zgrac.
Z reszta, na forum juz pousuwali jego bajeczne posty.
Nie stresci Ci nic poza tym, co wiemy - bo nie ma zadnego filmu, i probuje po prostu byc fajny

Mi kolega zalatwil juz Harrego Pottera 7. Mam strescic trailery? ;)
No wlasnie.
Tak samo mam ten film, jak on Pile 3D

Sansavi

"Podobnie jak wszystkie poprzednie części film nie ma w sobie absolutnie nic do zaoferowania poza flakami i hektolitrami krwi. Szkoda czasu, ten pseudo horror nie trzyma w napięciu muzyka jest przeciętna, pomysł jest oparty o nudny schemat z poprzednich części, a fabuła... tu nie można mówić o czymś takim jak fabuła. No chyba, że flaki i krew na ekranie ktoś określa mianem "świetnej fabuły". DNO i kilometr mułu" i już mozna powiedzieć, że nie zrozumiałeś kompletnie nic, bo przemoc to nie argument.

michalzawiski

No ale trzeba przyznać, że ten film jest tani. Jedynka była czymś nowym, ciekawym filmem i tytuł pasował do niej, do reszty nie pasuje bo Pan Piła (Jigsaw) to nie Piła tylko "układanka", "puzzel". Pozatym ten koleś już niedługo będzie robił pułapki na komisariatach policji i nikt się nie skapnie. Z wymyslnoscią tych pułapek oraz wykonaniem nie poradziła by sobie taka garstka ludzi, która to przygotowywała tylko sztab inżynierów i mechaników, elektryków. Pozatym nie wiem jak takie coś można zrobić pozostając nie zauważonym i jeszcze żeby to tak wszystko ze sobą grało :) Nonsens, film ciągnięty na siłę bo przynosi milionowe zyski, sens serii skończyl sie na częsci 3-ciej.

penetrator1981

dobry inżynier jest jak wynalazca, myśle że trzy myślące osoby byłyby w stanie skonstruować cos podobnego.

penetrator1981

Kto sie przejmuje szczegolami? ^ ^
Ale przyznam, zastanawialo mnie pare rzeczy.
Rozumiem, ze John mogl to przygotowac. Inzynier. Ok
Ale Hoffman, policjant? xD
Amanda, prostytutka i cpunka?
No chyba ze mieli przyspieszona inzyniere w poltorej roku na uniwerku ^^

Feisaris

Amanda o ile mi wiadomo była tylko cpunką. Jhonn mógł nauczyć Amandę, a Hoffman sam skonstruował pułapke jedną.

ocenił(a) film na 10
Sansavi

nie karmić trola, kazdy kto ogladal serie wie ze mamy do czynienia z najlepsza seria wszechczasow a osoby ktore nie dorosly do ogladania horrorow beda pisac ze jest slaby to tak jakby 20 latek wchodzil na forum bajeczki jedyneczki i pisal ze to slaby program. Tak wiec osoby piszace zle o pile nic tylko sie kompromituja

użytkownik usunięty
arek2010

To Ty się kompromitujesz prawie każdą swoją wypowiedzią na Filmwebie. Najlepszy przykład, że nie widziałeś filmu i już dałeś mu 10.
Jak komuś się film nie podoba to co? Kompromituje się? Jest jakiś inny? Nie każdemu musi się ten film podobać i nie ma w tym nic dziwnego, kwestia gustu. Inna sprawa czy ktoś potrafi chociaż merytorycznie uzasadnić, dlaczego mu się ten film nie podoba, chociaż i bez tego może po prostu stwierdzić, że go nie lubi i tyle.

"kazdy kto ogladal serie wie ze mamy do czynienia z najlepsza seria wszechczasow"
Tutaj to już pojechałeś po bandzie całkowicie. Z całym szacunkiem.. też bardzo lubię "Piłę", ale określenie jej serią wszechczasów jest wręcz dziecinne (a tak trąbiłeś o kwestii dojrzałości w swoim poście), wręcz zahacza o ignorancję dla całego dotychczasowego dorobku kinematografii.

Porównujesz też 20 latka oglądającego bajki.. Masakra. Wiek myślę, że nie ma tutaj żadnego znaczenia, lecz raczej dojrzałość psychiczna i możliwość odbioru niektórych rzeczy - dotyczy zarówno bajek, horrorów oraz innych gatunków. Dojrzałość, której Tobie ewidentnie czasami brakuje jak czytam Twoje posty.

ocenił(a) film na 10

jesli twierdzisz ze bajeczki jedyneczki sa dla ciebie to je ogladaj dzieciaku a nie zabieraj sie za produkcje dla doroslych bo ci moga zaszkodzic

ocenił(a) film na 10
arek2010

Arek nie widzisz ze masz do czynienia z debilem? olej go bo najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem

ocenił(a) film na 10
psotka2

hehehe masz racje psotko:P

użytkownik usunięty
arek2010

No tak z wami rzeczywiście jest o czym rozmawiać :) arek2010 nawet nie potrafisz zrozumieć co się do Ciebie piszę.. ale odpisać musisz, choćby to było bez sensu (jak zwykle w Twoim przypadku). Psotka2 - skoro masz go w znajomych domniemam, że w ramach solidarności ten sam poziom prezentujesz (również filmu nie widziała i już 10/10). Kończę z wami polemikę, gdyż ona do niczego nie prowadzi.
PS najlepsze, że odbieracie mnie jako przeciwnika Piły, który nawet nie jestem.. wręcz odwrotnie, ale przeczytać dokładnie niektóre posty i coś z nich zrozumieć was już przerasta. Właśnie przez takich "fanów" wielu ludzi jest niechętnych do tego filmu.

30 zdjęć - w tym ok 10 ZUPEŁNIE NOWYCH! (m.in przesłuchanie Jill, Bobby Dagen ze swoją książką).
http://www.ascot-elite.ch/modules/obomovie/media_public.php?page_id=1&lang=1&sui sa=1007.953

Wszystkimi 6 rękoma się po tym podpisuję.

Sansavi

A ogladales ze sie wypowiadasz?
Pila to nie hostel.
Flaki i krew to efekty poboczne.
Fabula Pily jest bardziej skomplikowana, niz w wiekszosci filmow jakie ogladalem do tej pory. Wiele osob nie moze po prostu ogarnac calosci.
Powiedz mi, gdize np. w 1 czesci miales hektolitry krwi?
A...hektolitry to są przepraszam te odpryski, jak Lawrence na koncu stope piłował?
A kilogramy flakow to te pare jelit, ktore Amanda musiala wziac do rak i byly przez 3 sekundy na ekranie?
Daj spokoj.
A ludzie, ktorzy oceniaja film po opiniach innych, sa po prostu kolejnymi hate'rami i niczym wiecej.
Opinia - ok, ale jakas konkretna i poparta faktami.

ocenił(a) film na 3
Sansavi

Aby zrozumiec fabułę piły trza obejrzęc wszystkie części pokolei po sobie. Obejrzenie od tak sobie IV/V/VI/VII części ta jedno wielkie nic i nic się nie zrozumie. Fabuła jest tak niesamowicie skomplikowana i pogmatwana, a zarazem zajebiście logiczna jak na VII częsciowy film że to szok. Poza tym co to hektrolitrów krwi to aż tak dużo nie ma.... W pile liczy się głównie muzyka i fabuła i rozterki graczy :P Te morderstwa, flaki itp to tylko taki przyjemny lub mniej dodateczek. Ten kto zrozumie fabułę i sens tej całej serii można powiedzieć ma dobre IQ i każdy film z tej serii będzie oceniał na ponad 7/10. To nie jak koszmar z ulicy wiązów czy jason gdzie każda następna częśc była tak powiązana ze sobą że prawie zero :D