PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=533274}

Piła 3D

Saw 3D
2010
5,8 42 tys. ocen
5,8 10 1 41975
4,5 17 krytyków
Piła 3D
powrót do forum filmu Piła 3D

Jeśli Jigsaw przyczepia gościa do łańcuchów (łańcuchy w ciele typa) i nastawia bombe to nie jest to morderca???

Zaraz wmówicie nam że tak naprawdę Jigsaw to był bardzo dobry człowiek który robił to dla ich dobra, dla dobra tych "błądzących", "nieceniących życie" głupoli? (ale to było ich życie, każde ma swoje i wykorzystuje je na swój sposób).

Czyli jak stracą oko i nogę, zostaną kalekami do końca życia, nie mówiąc już o stresie, chorobie psychicznej wywołanej przez tak silne przeżycie, o straszliwym bólu którego doświadczyli będąc zmuszeni do samokaleczenia się, w tych wspaniałych zrobionych z myślą o nich, dla ich poprawy pułapkach śmierci, jest w tym według was jakaś ukryta poezja?

"A jak przeżyją to będą jego pomocnikami" - czyli jak przeżyją to będą zmuszeni pracować dla niego - czysty egoizm, wykorzystywanie swojej siły nad biednymi niemającymi wyboru ludzmi (bo co to za wybór - albo odetniesz sobie nerke żyletką albo wielka maszyna zmiążdzy twoją czaszke, żaden wybór skoro ci ludzie będą dla niego pracować, czyli są skazani na niego).
Jest to taki Charles Manson - on też sam nigdy nikogo nie zabił - ale był no i tak mordercą, a zabijali dla niego zakochane, wpatrzone jak w swojego Boga , zagubione, zchizowane niewiasty.

No właśnie, czyli Jigsaw był zwyczajnym psychopatą, sadystą, który wmówił i wymyślił sobie że swoje chore skłonności można wytłumaczyć, usprawiedliwić zmieniając taktyke i dzięki prostej manipulacji powierzchownych ludzi (was) - przekonać że to co czyni, to czyni to dla ich dobra, dobra ludzkości;) dla poprawy.

ocenił(a) film na 9
Elmo_Is_Dead

Tak prawników, kolesi którzy wiedzą że twój kumpel dorobił się pisząc książkę, o czymś czego nie przeżył, oraz ćpunki, samotni mężczyźni, pani od PR, sprzątacz który sprzątał w budynku Estona, fakt wszyscy byli źli i powinno się ich zabić, Weźcie się puknijcie i to tak porządni.

k0zak111

"To, co robił John, jest bardzo skuteczna formą resocjalizacji. To prawy i porządny człowiek ,nigdy nikogo nie zabił. Ludzie po jego testach zaczęli szanować i doceniać swoje życie. Przykładem może być pogłębienie więzi detektywa Erika z synem czy wyleczenie Amandy z uzależnienia od narkotyków" No wiesz akurat dowodów na pogłebienie tej więzi nie mamy. Jedynym dowodem, ale niejednoznacznym może być Amanda.

Supernatural

"Fanom piły nie przetłumaczysz...
Ja zgadzam się z autorką tematu w 100%.

Niech fani odpowiedzą mi na jedno pytanie. W jak sposób mógł się uratować ten koleś któremu Amanda miała wyjąć z brzucha klucz?
On nie miał szans.. To chyba nie było zgodne z regułami Jigsawa" ja p...le a ty dalej swoje, to była gra Amandy zrozum to wreszcie.

Przeczytałem cały temat i wszystkie wasze odpowiedzi których udzieliliście no w sumie to autorka ma rację bo mimo wszystko John Kramer robił tym ludziom krzywdę .Przecież nawet jak odcieli sobie ręke albo nogę to czy teraz mieli po tym lepiej żyć ?.No ja uwielbiam Johna ale nie rozumiem dlaczego on zaraz wymagał żeby ofiary które przeżyły mu pomagały ?.Jego gadki były mądre i wiedział dużo o życiu ,umiał dawać do myślenia i przemawiać do sumienia drugiego człowieka ale dlaczego on nie przewidział że robienie z ludzi kalek nie naprawi tego świata ?.Przecież podsumujmy jego pułapki no Gordon był testowany za to że zdradzał żonę i nie wiem czy John nie chciał wyrównać z nim porachunków swoich ?albo Adam on tylko robił zdięcia i to jego była praca .No więc tam był diler narkotyków czyli Xawier był Morderca dziecka ,no i świadek który nie pomógł tylko wolał uciec ,był sędzia który niesprawiedliwie ocenił winnego śmierci chłopca .No dalej był zboczeniec który gwałcił niewinne dziewczyny w hotelu ,była żona bita i torturowana przez męża i ten mąż który udawał świętego i dobrego ojca który dba o córkę .Był także policjant czyli Eric Mathius który zrobi wszystko żeby zamknąć osobę niewinną za kratkami ,podrzuci dowody jakieś i zrobi tak że będzie winna .Przejdę do innych ofiar był prawnik Art Blanks no i kolejny morderca dziecka tym razem Jigsawa Cecil ,była testowana ćpunka czyli Amanda .No co do kłamcy ubezpieczeniowego Williama który wybierał komu ma pomóc a komu nie dać szansy na przeżycie ( był oszustem który za błahostkę robił człowiekowi krzywdę odbierając mu szansę ).Był testowany Skin Evan który nie doceniał innych ras ludzkich typu murzyni czy azjaci .No co do Zeppa salowego który pojawił się w saw to był on tylko pionkiem nie wiem co zawinił takiego ?.Pytacie co zawinił Daniel Mathius otóż brał udział w jakiś kradzieżach i zadawał się z chuliganami został przyłapany jak robił z kumplami włam i został zatrzymany przez policję ,przecież było powiedziane że ojciec go odebrał z posterunku no i był synem tego który wrabiał ludzi w kradzieże czy morderstwa albo ćpanie ;(.Co do Michaela z saw 2 to był jakimś tajniakiem i szpiclem policyjnym więc dlatego ta pułapka .Wspomnę także Troja z saw 3 był jakimś więźniem i cały czas siedział tylko za kratkami więc piła dał mu szansę na poprawę życia ;).Co do Simone i jej partnera w saw 6 to też coś tam robili jakieś szmugle i przekręty więc dlatego ich przetestowano .No co do Strahma to on tylko prowadził śledztwo i zbierał dowody ,chciał dociec tylko kto był pomocnikiem piły i kto za tym oprócz niego stał .No więc nie wiem czemu zawiniła Perez albo Kerry ? Tylko temu że poświęcały więcej uwagi pracy niż rodzinie i bliskim osobom ?.No więc przejdę jeszcze do Bobiego dagena ok. on był kłamcą i oszustem bo zbijał kasę na czymś czego nie przeżył i nie zaznał na własnej skórze .No a co zawinił Jeff on tylko cierpiał po stracie synka tak samo jak zresztą Jigsaw który także miał syna Gideona .A no tak Jeff miał tylko wybrać czy ktoś ma zginąć czy przeżyć miał tylko przebaczyć albo zemścić się na tych co byli winni tej śmierci dziecka .No to John testował osoby które coś tam zawiniły w swoim życiu ale oczywiście czy to że odcięli sobie nogę albo ręke będzie stosowne do słów Johna ?.Oczywiście że taka osoba przeżyła na pewno szok psychiczny i mogła się załamać nerwowo i nawet rozchorować psychicznie .No cóż John sam miał raka mózgu i stracił swoje jedyne dziecko Gideona ale czy to co robił nie było Brutalne i czy ta Przemoc i Agresja coś zdziałała ?.No przecież co stało się z większosciom ofiar przecież zginęły a mogły przeżyć ?.Czy to by było takie dobre jakby Michael żył bez jednego oka albo jakby żyć bez ręki czy nogi albo z okaleczoną twarzą lub poparzonym ciałem ?.Czy to nie przesada przecież oni jakby nawet przeżyli to by większość z nich była kalekami i co mają patrzeć na ręke odciętą i teraz wiedzieć że mają być już grzeczni ?.No ten film uczy nas tego i tamtego ale czy nap : pułapka Williama nie była za bardzo brutalna przecież ten kwas przeżarł całe jego ciało ;(.No cóż Jigsaw jak twierdził dawał tym ludziom szansę oni mogli przeżyć albo zginąć dawał im wybór ,on przecież dawał im wskazówki w postaci nagrania na kasecie z której mogli dowiedzieć się jak mogą się uwolnić przecież nie pozostawiał ich na pastwę losu ;(.No ale ok. także do końca to w porządku nie było bo zmuszanie ludzi do takich żeczy nie jest normalne a oni musieli cierpieć potem jak przeżyli przez całe swoje dalsze życie .Przecież to pozostaje w pamięci takie obrazy .No ok. on miał rację ale także nie miał jej w tym że usprawiedliwiał siebie tym że chciał im tylko pomóc że dzięki niemu ich życie nabierze sensu ale jakiego ?.No ok. miał rację bo jego ofiary święte nie były i miały swoje na sumieniu ale czy on sam nie powinien zostać przetestowany za to co robił ?.No ok. on nie zabijał ludzi przecież robiła to Amanda czyli nawet jak przeżyła jego grę to nic się nie nauczyła bo jak sama stwierdziła ludzi nie da się zmienić .Ok Hoffman też się nie nauczył niczego przecież zabijał bezkarnie każdego ze Swat aby tylko przetrwać czyli nie zawsze nauka Johna się sprawdzała .To prawda że miało sens to że chciał jakoś przemówić do rozumu tym ludziom ale czy metoda taka że weź i się potnij albo podziuraw sobie ciało jest w tym wypadku dobra ?.Czy jak będę kaleką po tym że byłem zły to inaczej nagle będę spostrzegał świat dookoła ?.Ok ludzie z jego pułapek nawet sami mówili i co mnie to miało takiego nauczyć ( słowa Simone ) zresztą co powiedział Mathius ? ( Zmuszając innych ludzi do zabijania siebie i robienia sobie krzywdy także jesteś współwinny ) .Tak więc John Kramer wiedział na pewno że sam jest cierpiącym człowiekiem przecież był chory ciężko choroba go zniszczyła i zrobiła z niego wrak ale czy musiał to robić ?.Przecież na pewno przewidział że nie każdy uwolni się z jego pułapki nie wiem czy on dał jakieś ułatwienia że ludzie mogli z łatwością się oswobodzić ?.No więc szanuję go jako osobę mądrą i z dużą inteligencją ale nie musiał tak postępować .On był na skraju chciał się zabić no i przeżył i coś mu zaświtało że będzie badał ludzi poprzez torturowanie ich w pułapkach będzie sprawdzał ich reakcje i to jak walczą o życie własne ,zrozumcie że on chciał tylko coś im dać do zrozumienia to co sam sobie uświadomił chciał im pokazać że można żyć inaczej i nie muszą tak postępować że mogą zmienić swoje życie na lepsze .On przecież nie zabijał ich przecież nie podszedł i nie strzelił swojej ofierze w głowę albo nie pchnął jej nożem żeby tylko aby nie przeżyła .To nie znaczy że jednak był odpowiedzialny za to czy one zginą w pułapce czy przetrwają ok. jest kilka scen gdzie widać że zachował się nie fair no nap : scena gdzie podciął gardło Tappowi nożem i uciekł zostawiając go tak ;( albo jak bawił się Jeffem i
Erickiem przecież ich trochę oszukiwał i wrabiał on wiedział jak oni postąpią i jak zareagują i to wykorzystał .No bo przecież to on wkońcu sprawił że Matchius go pobił i potem pojechali w miejsce gry która i tak była puszczona tylko na taśmie .Czy nie przewidział tego że Jeff mu poderżnie gardło piłą spalinową przecież to też było ustawione że tamten mógł mu przebaczyć a jednak on mu przeciął gardło ;(.A czy musiał zabijać Cecila który wpadł w sidła i zginął po tym jak John się przesunął .Albo czy musiał pokazywać się Williamowi na taśmie wideo tylko po to żeby on wiedział kto go testuje i dzięki komu się znalazł w pułapce ?.No bo czy musiał tak robić ?.A czy porywanie dziecka Jeffa było dobrym rozwiązaniem albo robienie krzywdy rodzinie Gordona i nasyłanie na nich popapranego Zeppa przecież co zawiniła żona i dziecko Gordona ?Albo czy musiał testować Adama albo ta Reporterka z saw 6 no ok. ona robiła to co musiała szukała nowych sensacji i robiła wszystko żeby nowe plotki mieć do gazet .Więc to co robił nie było do końca usprawiedliwione a czy musiał zostawiać Adama na pastwę losu przecież mógł go uratować tylko że to by było wbrew jego zasadą ;(.Tak że wiele jego pułapek to dziwne jest albo to testowanie wszystkich ze Swat przecież nie każdy tam był taki winny no albo ten Rigg co on takiego zawinił tyle samo był winny co Perez ,Kerry czy Strahm którzy tylko martwili się o swoich bliskich z pracy ok. może nie mieli czasu dla rodziny i ukochanych dzieci.No to pytam się czy Rigg nie kochał swojej żony albo czy Strahm zawinił czymś no a dlaczego Perez ?.Albo po co brał do pomocy Amandę ?.No bo i tak się nie sprawdziła i czyżby tak w nią wieżył i tak jej ufał ?czy nie przewidział że ona nie poprawi się i jej emocję sprawią że zabije Lynn ?.Tylko że ten list od Hoffmana czy Jigsaw naprawdę o nim nie wiedział bo ja sądzę że on wiedział o tym co napisał do Amandy Hoffman .Myślę że Jigsaw dobrze wiedział o tym co zrobiła wtedy z Cecilem Amanda w szpitalu .Tak samo wiedział o tych ofiarach skąd a no od Hoffmana przecież to on mu donosił materiały policyjne i akta spraw osób oskarżonych .Tak samo nap : To Gordon podsunął mu poorwanie Lynn i jej męża Jeffa .Tak więc wiadomo że niesłusznie ich oceniał ,dawał im szansę i twierdził że brzydzi się morderstwami i krzywdzeniem ludzi ale czy nie powinien sam inaczej do nich podejść ?.To więc daję wam do rozkminki żebyście pomyśleli czy człowiek który sam cierpi musi sprawiać cierpienie innym ludziom ?Przecież John wiedział jaki ból im sprawi i co przeżyją przez jego pułapki .

użytkownik usunięty
Kinematograf

Świetna wypowiedź! Ale chyba niepotrzebnie się tak napracowałeś, bo walniętych psycholi, zboczeńców i degeneratów nie zmeinią żadne słowa.

użytkownik usunięty
Kinematograf

Bardzo świetna, złożona, odpowiedz, dziękujemy Ci za nią.

ocenił(a) film na 7

Wiesz czemu jesteś żenujący? Bo już w pierwszym swoim poście widać, że nie wiesz co piszesz gdyż uważasz, że koleś od łańcuchów był w pułapce Jigsawa. I na tym w sumie można by zakończyć temat bo w ogóle się nie znasz, a chcesz tutaj dyskutować z nami. Śmieszą mnie ludzie, którzy coś komentują/oceniają, a nie mają o tym bladego pojęcia ^^

użytkownik usunięty
lostek815

Mhhh, Ty w ogóle czytałeś temat? W takim razie nie mów do mnie "żenujący", bo jestem kobietą.
Kolejny psychofan który czepił się jednej nieistotnej rzeczy, jakakolwiek pułapka Jigsawa jest chora i okrutna - nie widzisz tego?

Chciałem jeszcze dodać że John Kramer nie był 100 % mordercą czy psychopatą był to człowiek który jak nawet ich porywał to dawał im wskazówki albo jakieś narzędzia którymi mogą się uratować ok. zmuszał ich do rzeczy nienormalnych i chorych ale przecież nie było tak że porwał ich i kazał im radzić sobie samemu ,no bo czy on kiedyś zrobił tak że komuś nie wytłumaczył jak działa i na czym polega jego pułapka ?no właśnie były nagrania na kasecie dlatego ofiary wiedziały jak i po co się tutaj znaleźli i jak mogą sobie pomóc .Nawet ukrył pomoce dzięki którym mogą się uwolnić więc nie było tak że jak przeżył ktoś to on starał się go dobić .Przecież czy on chciał śmierci którejś ze swoich ofiar ?.No ok. zadawał im ból poprzez swoje chore gry jak sądzicie .Ale nie było tak żeby kiedyś on kazał kogoś zostawić w pułapce i zabić jak psa ;(.Przecież to ludzie których testował wybierali czy mają przetrwać czy zginąć ok. on tylko przygotował grę a to że ktoś zginął to znaczy że czegoś mu brakowało dlatego te wycinane puzzle w ciele .On tylko dał im szansę że mogą zacząć żyć inaczej i na nowo ,że mogą zmienić swoje postępowanie ,chciał żeby przestali robić to co robili do tej pory żeby nie oszukiwali innych i siebie samych ,żeby dbali o własne zdrowie i życie swoje .To nie było złe że on im dawał szansę .

użytkownik usunięty
Kinematograf

Dawał im nikłą szansę, widział jak cierpią, a na końcu w większości po wysiłku, próbach które kolejno przechodzą, umierają w straszliwy sposób. Rozumiem to, dlatego mi się wydaje że był jeszcze bardziej chory od zwykłego psychopaty... Moja opinia jest taka właśnie. Nie chciał niczyjej śmierci? No tak, ale widział ich strach, cierpienie, krew, (chciał śmierci np. tego pedofila, wiedział że ten murzyn go zabije), właśnie o to chodzi w tym filmie, pokazują nad człowieka który w ten sposób właśnie tak jak tłumaczysz "chce pomóc zmienić ich życie", dlatego nie widzieliśmy Jigsawa uradowanego, podnieconego widokiem zmasakrowanych ciał.
Ale to jest jakiś cieżki przypadek schizofrenii, wiariactwa, sadyzmu, myśli że Naprawdę zbawia dusze tych ludzi, jest jakimś wybawcą ludzkości, Bogiem, ma taką swoją ogromną rolę na ziemi, nie myśli przez to do końca trzeźwo, co czyni go człowiekiem niepoczytalnym.

użytkownik usunięty

Sorki chaotycznie to napisałam.

ocenił(a) film na 3

Co do 1wszej wypowiedzi ....

Być może źle to rozumiem ale trzeba być niepoważnym ażeby tak bardzo realistycznie podchodzić do fabuły tego filmu. I_Am_Dexter_Morgan tak to napisał jakby było to autentyczne true story. No ale: 1) jest to forum :o) 2) każdy ma jakiegoś "bzika" :0).

użytkownik usunięty
Heaven_And_Hell

A mówiłam, że do psycholi nic nie dotrze. Szczerze mówiąc po przeczytaniu tych waszych wszystkich bzdur już całkowicie straciłam tę resztkę patriotyzmu, która się jeszcze we mnie tliła. Polska to naród pojebanych zwyrodnialców, którzy po obejrzeniu głupiego filmu, przeznaczonego dla przygłupich nastolatków mają ochotę torturowac ludzi za ich drobne grzeszki. Ehhh, aż strach na ulicę wychodzić, jesli pomyśleć, że 90% fanów Piły ma zadatki na psychopatę.

ocenił(a) film na 9

UFF to dobrze że jestem w tych 10 procentach :)

"za drobne grzeszki"? a zboczeniec, który w bestialski sposób gwałcił i zabijał kobiety? gdyby tobie zrobił to samo dalej byś obstawała przy swoim?

użytkownik usunięty
k0zak111

Ciągle dajesz tylko jeden przykład zboczeńca, a z tego co wiem to Jigsaw zabił więcej osób, no ale moge się mylić - pewnie tylko ten zboczeniec był jego ofiarą przez siedem części

"...a z tego co wiem to Jigsaw zabił więcej osób..."- bzdura. Jigsaw nigdy nikogo nie zabił. A ci gliniarze "bez winy" sami się pchali w jego ręce, więc do siebie mogą mieć pretensje. Przestępcom w naszym kraju powinno się wymierzać takie kary. Od razu świat byłby lepszy

użytkownik usunięty
Ciachorowski72

"ci gliniarze "bez winy" sami się pchali w jego ręce" - no tak, przecież gliniarze nie są po to żeby ścigać przestępców tylko zostawić ich w spokoju. A Ty psycholu nie masz żadnych grzeszków na sumieniu? Oprócz tego, że Ci staje na myśl o torturowaniu ludzi, rzecz jasna.

ja sobie wypraszam. Widać umiesz obrażać tylko porządnych użytkowników tego portalu. To bardzo skuteczna forma terapii i nielogiczne jest ją kwestionować

użytkownik usunięty
Ciachorowski72

Wypraszasz sobie? Sorry, ale nie mam żadnego poszanowania dla morderców i osób masturbujących się w obliczu cierpienia innych, fiucie złamany!

tylko zauważ, że nawet taki zboczeniec dostał szansę przeżycia. Musiał tylko poświęcić swoje oczy( to nic w porównaniu z bólem, jaki zadawał swoim ofiarom). a co do innych ofiar... miały one mniejsze bądź większe grzeszki

No to powtórzę jeszcze raz Jigsaw nie stał przecież koło swoich ofiar i nie kierował ich poczynaniami to oni sami wybierali czy mają zginąć czy przeżyć .On tylko na nagraniach z taśmy mówił im o wskazówkach które ukrył zapomnieliście całkiem o tym że dawał im porady jak mogą się uwolnić albo jak mogą innym pomóc żeby ich uwolnić ?.Przecież jak by był tak nienormalny jak mówicie to by nawet nie dał im wskazówek jak mogą się wysfobodzić z pułapek i jak mogą się uratować .Jakby był sadystą i zwyrodnialcem to starał by się żeby pułapka była ustawiona tak żeby osoby które w niej są się nie uratowały tak więc jeśli John był taki nienormalny to dlaczego jakoś nie dobijał swoich ofiar po tym jak się uwolnili ?Przecież nie zabił nap : Amandy albo Gordona .Przecież on nie podzielał tego co robią Hoffman i Amanda czy nie mówił jej w 3 części że nie dała szansy swoim ofiarom,że jej gier nie dało się wygrać że były ustawione tak że ofiara od razu była skazana na śmierć ?.Przecież tak było że dał jej szansę a ona jej nie wykorzystała i ją zmarnowała tak samo Hoffman nie dał szansy mordercy swojej siostry od razu go zabić musiał ?.Przecież Jigsaw napewno by dał szansę Baxterowi on napewno by dał i szansę Hoffmanowi tylko z tym akurat były problemy i nie dało się go zmienić ;(.Tak więc Jigsaw nie był katem on poprostu wybrał taką metodę że będzie projektował pułapki i będzie porywał ludzi a to że zgineli to już inna sprawa bo oczywiście nie musiał robić takich pułapek żeby sobie pocieli całę ciało czy się musieli uciekać do takich metod gdzie odrąbią sobie ręke albo nogę piłą albo tasakiem .Jego gry nie musiały polegać wcale na tym że robi z ludzi kaleki i niepełnosprawnych i że potem żyją bez jakiejś części ciała którą sobie sami odrąbali .Mógł ich umieścić tak w pułapce żeby nie polegała ona na tym że sobie ktoś robi krzywdę na własnym ciele ,przecież czy musiał kazać Gordonowi i Adamowi odciąć sobie piłami stopy albo Simone i temu drugiemu złożyć ofiarę z własnego ciała?.Przecież nie musiał robić tego a jednak chciał i to robił .No więc oczywiście te pułapki to nie były złe same w sobie ale czy ludzie musieli być potem kalekami i co to mu dało że ich skrzywdził na dalsze ich całe życie ?.No bo trochę macie rację dziewczyny w tym co mówicie oczywiście że John Kramer nie musiał wcale kogoś narażać na taki ból i cierpienie i na takie podejmowanie decyzji gdzie nie ma się wyboru tylko trzeba sobie zrobić krzywdę .

użytkownik usunięty
Kinematograf

Dawał im porady w formie zagadek. Sorry, ale ja bym się nie skapnęła o co mu chodziło w tych nagraniach. Poza tym każdy normalny człowiek w takiej sytuacji jak jego ofiary wybrałby śmierć. Sorry, ale wolę śmierć niż życie jako kaleka z uszkodzoną psychiką i niekompletnym zestawe kończyn. Mam dla was radę - obetnijcie sobie fiuty, bo sądząc po waszym idiotycznym gadaniu tylko na to zasługujecie. Jesteście gorzej winni niż ofiary Jigsawa bo marzycie o torturowaniu ludzi,a jak wiadomo od myśli do czynów nie jest wcale daleko. To was powinni wrzucić w jakąś pułapkę Jigsawa.

użytkownik usunięty

Nie no, nie tak niekulturalnie proszę... Akurat Kinematograf jako jeden z niewielu próbuje prowadzić dyskusje na dobrym poziomie, nie zasługuje na traktowanie go jak Kozaka czy Grzanej.

użytkownik usunięty

Do Kinematografa jest tylko pierwsza częśc wypowiedzi. Po prostu nie chciało mi się drugiego okna otwierać - sorry lenistwo:/

Buffy 1977 dobra ok to jasne że wielu ludzi nie chciałoby być kalekami ja sam bym nie chciał patrzeć na swoje ciało w lustrze gdzie brakuje kawałka nogi albo ręki a jednak są dzieci kalekie takie i ludzie nie mówię tutaj już o pile i o postaci jigsawa co żyją właśnie bez ręki albo nogi lub nawet nie mają obydwu rączek i nóżek jakbyś widziała jakie ja książki czytałem do Rehabilitacji medycznej i jakie tam są dopiero zdięcia kalek że dzieci mają tylko głowę i brzuch i nie mają wogóle kończyn to dopiero jest Horror i muszą tak żyć .Tak mnie jest szkoda i żal takich ludzi kalek bo urodzą się tak albo stracą w wypadku jakimś ja znam naprawdę mówię tobie i innym użytkownikom takie żeczy .Widziałem takich ludzi i z takimi pracuję w Rehabilitacji wiem jak wyglądają ludzie w protezach które mają sztuczne nogi i ręce no bo akurat uczę się na Rehabilitanta i widzę jakie jest życie niesprawiedliwe i jak ludzie muszą cierpieć i jakie mają życie tak że w pile odetną jedną rękę a jak jest człowiek bez obydwu rąk i ma tylko kikuty i jeeszcze jak może żyć bez pomocy innych ?To tak samo jak dziecko z Downem albo Adhd samo sobie nie poradzi w życiu czy terazniejszym czy dalszym dlatego mamy opiekę społeczną.Tak więc mówię wam naprawdę napewno kiedyś widzieliście nawet w książce jakiejś medycznej takie zdięcia ludzi kalek no więc naprawdę to powiem wam jak to widzę na żywo to aż się serce kraje mnie ,co mówić o filmie jak się widzi to naprawdę to aż płakać się chce i dopiero ma się myśli o tym cały czas .Tak że taki film jak piła to jeszcze nic w porównaniu z tym jak los może potraktować biedne dziecko małe co przychodzi na świat i już nie ma kończyn .To los najbardziej każe ludzi nie taki tam człowiek tylko życie jest największym katem gdzie człowiek cierpi przez całe życie chodząc na kulach albo będąc na wózku inwalidzkim czy w protezie tak więc nie ma co gadać o Johnie Kramerze bo to w życiu są gorsze rzeczy i ludzie muszą żyć na usługach innych i prosząc się o pomoc ,wiecie jak żyję taki kaleka przez całe życie musi być Rehabilitowany no bo złamanie czy zwichnięcie kiedyś się zrośnie a już amputacja to taki jakby wyrok jest że już człowiek traci ręke i nogę na zawsze i już będzie musiał patrzeć na kikuta to straszne i okropne ale prawdziwe .Czasami człowiek dobry jest a jest kaleką ale i tak że tacy ludzie się nie poddają i walczą o swoje ;).Tak że ja widziałem już takie rzeczy że dziecko urodziło się bez nóg obydwóch i do tego jeszcze lepiej bez rączek to dopiero jest życie wyobrazcie sobie jak się może takie dziecko poruszać samo ?.Albo zastanówcie się czy taka osoba sparaliżowana nap będzie mogła żyć sama bez pomocy z zewnątrz a no właśnie nie będzie mogła samodzielnie się ubrać i zjeść nawet ;(.To wam mówię że naprawdę są takie choroby że człowieka jeszcze lepiej poskręca niż w pułapkach Jigsawa i człowiek musi tak żyć .

"Dawał im porady w formie zagadek. Sorry, ale ja bym się nie skapnęła o co mu chodziło w tych nagraniach. Poza tym każdy normalny człowiek w takiej sytuacji jak jego ofiary wybrałby śmierć" a to ciekawe bo z reguły każdy robi wszystko żeby przeżyć. Nawet zwykły zwierzak.

użytkownik usunięty
michalzawiski

Jak? Nie każdy jest taki jak ty, nie każdy będzie gotów kroić swoje własne ciało, wrzicić na wagę żeby przeżyć.
Ja bym nie potrafiła, boję się bólu.

"Jak? Nie każdy jest taki jak ty, nie każdy będzie gotów kroić swoje własne ciało, wrzicić na wagę żeby przeżyć.
Ja bym nie potrafiła, boję się bólu." wierz mi gdybyś znalazła się w takiej sytuacji, to nie patrzyłabys się na to czy sie boisz bólu, czy nie, to jest instynkt.

użytkownik usunięty
Heaven_And_Hell

JAk realistycznie? Być może ty czegoś nie rozumiesz, my tutaj krytykujemy sympatyków Jigsawa popierającego jego tortury.
To chyba normalne że to jest FORUM FILMOWE i tak mówimy, komentujemy właśnie ten film, a to jak to interpretujesz to twoja osobista sprawa, moim zdaniem to właśnie TY , bierzesz mega-poważnie, naszą tutaj krytyke.

ocenił(a) film na 1

Gimnazjaliści z was. Lubicie oglądać jak kogoś żywcem skalpują. Mmm to takie fajne ,jesteście tacy odważni. Tacy dorośli.
1/10

Supernatural

Supernatural, gówniarzu takiego dorosłego zgrywasz a nie zrozumiałeś przesłania tego filmu. no cóż są głupi i głupszy

użytkownik usunięty
Ciachorowski72

No właśnie jak ktoś napisze, że nie lubi tego filmu to zaraz sie mu zażyca że go nie rozumie. Prawda bo ten film jest tak ambitny, tak mądry, tak skompliokowany, że tylko ty możesz go zrozumieć. Tu nie ma nic do rozumienia matole - to zwykłe torture-porn zrozbione dla kasy, a nie po to, żeby dac ludziom jakieś przesłanie. Od kiedy to Hollywood chce uczyć widzów - im zależy tylko na kasie a wy wszyscy jesteście ofiarami manipulacji. Pogadamy, jak wreszcie dojrzejecie do takiej konkluzji - ja do niej dojrzałam po obejrzeniu czwórki i cieszę się, że otworzyłam oczy na to, że film okrada mnie z kasy w zamian dając parę krwawych scen (tak kochani ten film ma góra trzy krwawe sceny na cały czas seansu) i fabułę rodem z najgłupszych telenowel. Wszyscy krytycy mieszają ten film z błotem, redaktorzy też, ale wy nadal uparcie twierdzicie, że nikt go nie rozumie oprócz was. No tak, podejrzewam, że nawet twórcy filmów Piła zaczęli się już w tym gubić. I sorry, ale nie przemawia do mnie to, że osobę winną paru drobnych kradzieży, czy narkomankę trzeba od razu skazywac na takie torury psychiczne i fizyczne. Musicie się nauczyć rozróżniać przewiniena - przykro mi, ale za kradzież grozi mniejsza kara niż za zabójstwo, a dla Jigsawa to nie ma znaczenia. Wszystkich wzuca do jednego worka i kara tak samo. Gdyby tak było w realu to nikogo nie byłoby na tym świecie, bo każdy ma na koncie jakieś grzeszki (pewnie nawet matka Teresa miała). Jak byś się czuł gdyby skazali cię na karę śmierci za kradzież, tak samo jak mordercę. Uważałbyś, że to fair? I przestańcie pieprzyć o tym, że ofiary miały wybór, bo tak gadają tylko ludzie, któzy nigdy nie mieli do czynienia z kalekami, nigdy z nimi nie rozmawiali i nie słuchali o tym jak codziennie cierpią ze swoją ułomnością. Tak gadają ludzie, którzy nigdy nie rozmawiali z odobami, które przeszły głeboką traumę. Coś tak potwornego, że nie mogą teraz żyć nie myśląc o tym codziennie. A właśnie to robi Jigsaw ze swoimi ofiarami - dostarcza im traumy psychicznej i fizycznej tylko dlatego, że zazdrości im życia, bo sam umiera i chce za sobą pociągnąć do grobu jeszcze parę osób. Usprawiedliwia się głupimi banałami, któe moga trafić tylko i wyłącznie do dzieciaków i psycholi, czyli do was moi drodzy. Przyznajcie się wreszcie do tego, że zachowujecie się jak dzikusy w dżungli, że macie w dupie ludzkie życie i uczucia innych. Napiszcie to wreszcie i będziemy mieli z głowy, całą tą bezsensowną gadaninę!

"No właśnie jak ktoś napisze, że nie lubi tego filmu to zaraz sie mu zażyca że go nie rozumie. Prawda bo ten film jest tak ambitny, tak mądry, tak skompliokowany, że tylko ty możesz go zrozumieć. Tu nie ma nic do rozumienia matole - to zwykłe torture-porn zrozbione dla kasy, a nie po to, żeby dac ludziom jakieś przesłanie. Od kiedy to Hollywood chce uczyć widzów - im zależy tylko na kasie a wy wszyscy jesteście ofiarami manipulacji." to może obejrzyj całą serie i rusz główką i podaj argumenty zamiast obrażać. "Wszyscy krytycy mieszają ten film z błotem, redaktorzy też, ale wy nadal uparcie twierdzicie, że nikt go nie rozumie oprócz was" no teraz to juz pojechałaś i ci wszyscy krytycy to autor artykułu do którego link podałaś. No to Cie oświec a propo piły VI , którą to i fani i krtycy uznali za dobrą."A właśnie to robi Jigsaw ze swoimi ofiarami - dostarcza im traumy psychicznej i fizycznej tylko dlatego, że zazdrości im życia" i teraz sama sie podłożyłas, g..prawda nie, zazdrości im zycią, tylko chce im dac nowe zycie, czyli to na co szansy sam nie ma, ale jak sie nie oglada z głową, to sie takie głupoty p..rzy."wyłącznie do dzieciaków i psycholi, czyli do was moi drodz" ogladam piłe od samego początku i nie jestem dzieciakiem ani psycholem, wypraszam sobie.

Odniosę się do mojego Avatarka widzicie czyją postać tam mam tak to John Kramer ''jigsaw '' a to dlatego że na swój sposób go szanuję ale oczywiście nie usprawiedliwiam jego poczynań tak jak mówiłem jego inteligencję i mądrość życiową to mnie w nim się spodobało ale te jego że tak powiem metody resocjalizacji ofiar swoich to już niekoniecznie bo można ukarać człowieka który jest mordercą ,złodziejem ,ćpunem ,gwałcicielem czy jakimś pedofilem ale nie trzeba zaraz sprawiać żeby miał pocięte ciało albo podzuriawone lub ponadrywane i żeby miał żyć potem w tym swoim lepszym już życiu bez ręki czy nogi ;(.Filozofia życia Johna i jego podejście do drugiego człowieka ,jego pojmowanie życia i tego co robią i czynią ludzie to mnie się podoba bo umie dać do myślenia swoją gadką i umiał do mnie przemówić ale nie znaczy to że muszę lubieć to że on nie dość że sam był po przeżyciach ciężkich i cierpiał to innym sprawiał takie cierpienie i ból i narażał ich na bycie kalekami ( inwalidami ) .

Kinematograf

To był własny świadomy wybór. Ja również szanuję Johna. Mordercą nie był, nigdy nikogo nie zabił. Można powiedzieć, że występował w roli lekarza terapeuty, który przeprowadzał bardzo skuteczne metody resocjalizacji.

użytkownik usunięty
Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
użytkownik usunięty

Ale to zwykły troll (mam nadzieję). Dodam jeszcze jedno, nie wierzę żeby takie filmy robiły ze zdrowych ludzi psycholi, to psychole szukają takich tytułów-macabra, oczywiście duża większość miłośników Saw to sprawni umysłowo, typowi obywatele, logiczne jest to że żadni z nich przyszli mordercy.

Buffy 1977 i I Am Dexter Morgan tak jak powiedziałem powyżej to życie i los jest największym katem nikt z nikogo nie robi ćpuna ,mordercy,gwałciciela,pedofila czy złodzieja tylko życie zmusza ludzi do tego i ten cały za przeproszeniem kureski los .Tak więc jak mówiłem ludzie sami bez takich ludzi jak Jigsaw są kalekami i co mają się zabić bo urodzili się bez nogi albo ręki albo jeszcze lepiej bez tego i tego ?.Nie można tak mówić że byście się zabiły a nie chciały żyć jako kaleki bo ludzie żyją bez kończyń i dziękują panu Bogu za życie .

użytkownik usunięty
Kinematograf

Tak, ja tego nie powiedziałam, na pewno przeżywając ten ból myślisz sobie "chcę umrzeć", ale po tym wszystkich gdy już z tego wyjdziesz i ból ustąpi, jesteś szczęśliwy/a że żyjesz.
A czy jesteś szczęśliwy lub nie, to zależy, od osoby od tego czy ma wsparcie, rodzine, żone/męża, dzieci, przyjaciół, zawodu który wykonywał (jeśli jego największym hobby i miłością było granie na perkusji a niestety został bez rąk, to wiadomo że trochę się załamie).

i czym ty się różnisz od ofiar Jigsawa? niczym... umiesz tylko bluzgać i wyzywać innych użytkowników serwisu. Przykre, lepiej przenieś się na forum o hannah montana

użytkownik usunięty
k0zak111

"lepiej przenieś się na forum o hannah montana" - a od kiedy to ty decydujesz debilu na jakich forach mają się ludzie wypowiadać? Filmweb należy do ciebie? Będę ci ubliżać, bo ienawidzę zboczonych morderców, a ty masz blisko do takiego. To ty niczym się nie różnisz od tego gwałciciela o którym tak z uporem wspominasz. Sądząc po tym co piszesz już zaczynam się zastanawiać, czy nie jesteś jakimś gwałcicielem, albo pedofilem

""lepiej przenieś się na forum o hannah montana" - a od kiedy to ty decydujesz debilu na jakich forach mają się ludzie wypowiadać? Filmweb należy do ciebie? Będę ci ubliżać, bo ienawidzę zboczonych morderców, a ty masz blisko do takiego" a ty wiesz , że ty nie jesteś od oceniania innych

ocenił(a) film na 1
michalzawiski

Tylko bez inwektyw bo pisząc w ten sposób wystawiasz świadectwo sobie samemu.

Elmo_Is_Dead

"Tylko bez inwektyw bo pisząc w ten sposób wystawiasz świadectwo sobie samemu." świetnie popisałeś, się już wiedzą, a teraz otwórz słownik wyrazów obcych, na słowie inwektywa. Moje słowa były tylko zwróceniem uwagi. Buffy sama nie lubi jak się ja ocenia, a robi dokładnie to samo.

użytkownik usunięty
Kinematograf

No oczywiście, wiesz, ale mi się Hannibal Lecter bardziej podoba. Tak, przemoc połączona z inteligencją sprawcy jest bardzo pociągająca i ciekawa, dlatego rozumiem cię na 100%, dobrze jednak że Ty zachowujesz trzeźwość umysłu, masz coś do powiedzenia i nie jesteś takim marnym prowokatorem jak np. kozak czy ciachorowski.

pociągają cię brutalne mordy, pożeranie ciał ludzkich lectera a johna potępiasz? hipokrytka.... głupia psycholka

użytkownik usunięty
k0zak111

O Boże, Kozak, byłeś w gimnazjum? Ciekawi mnie to jakie masz wykształcenie, skoro nie umiesz czytać i rozumować.
Dzieci z wadliwym, wolnym rozwojem umysłowym, lepiej by sobie poradziły.

użytkownik usunięty
k0zak111

I widzisz? sam nie rozumiesz o co ludziom tutaj chodzi, więc na pewno nie zrozumiałeś też tego filmu. Przeczytaj jeszcze raz wypowiedź Kinematografa tylko powoli, literka po literce to może w końxu zrozumiesz o co im chodzi

"No oczywiście, wiesz, ale mi się Hannibal Lecter bardziej podoba. Tak, przemoc połączona z inteligencją sprawcy jest bardzo pociągająca i ciekawa" chore psycholki. za takie dorosłe się uważacie, za was tez powinien się wziąć John