Czy ktoś wie czy będą ekranizacje pozostałych, trzech książek - Istot Ciemności, Istot Chaosu no i
czwartej, której jeszcze w Polsce nie ma???
Na razie nie wiadomo-dużo szukałam i nic. Wytwórnia się w najbliższym czasie nie zabierze- zobaczcie jak się skończyło.
Co takiego jest do wyjaśnienia w filmie? Tak go nakręcili, jakby to miał być koniec.
Zgadzam się z tym, że nakręcili to jak by to było tylko tyle. Mega zdziwiłam się, że Ethan wyjeżdża i nie pamięta Leny, choć sam koniec dał nadzieję na ciąg dalszy...
Film co do książki to jak dla mnie totalna beznadzieja, komuś kto nie czytał może się film podobać, ja czytałam i ekranizacja absolutnie odbiega od książki brak bardzo ważnych szczegółów. Mega się zawiodłam moja ocena dla filmu 2/10
dla książki 8/10
Nie podoba mi się film bo w ogóle nie zgadza się on z treścią książki.Czytam właśnie tą książkę i w filmie brakuje ważnych momentów które powinny być uwzględnione w filmie.
Nie czytałam książek i bym prosiła o wyjaśnienie zakończenia filmu: czy wg historii książkowej Lena przeszła na stronę ciemności? (Chodzi o jej oczy, które w filmie mają płomienie zamiast tęczówek - tak jak pozostałe złe postacie). Gdzieś wyczytałam, że gdyby przeszła na stronę zła, wszyscy jej dobrzy krewni by umarli. Czemu więc nie umarli?
I druga sprawa: jeśli faktycznie przeszła na stronę zła, dlaczego nadal była grzeczną dziewczynką siedzącą w bibliotece zamiast szusować po świecie i siać zniszczenie i śmierć (czy co tam czarne charaktery na ogół wyprawiają)?
Nie czytałem książek, ale z tego co wywnioskowałem z filmu, Lena pozostała jakby na krawędzi. Jest taką trochę "prawdziwą Jedi" ;P . Nie jest ani zła, ani dobra. Jej oczy nie były "złe", tylko jedno, co ma symbolizować jej jakby neutralność. To tyle co zrozumiałem z tego filmu.
W książce jest to dokladnie opisane Lena po naznaczeniu byla "pół na pół" jedno oko powinna miec zielone ( w książce, istoty światła czyli ci dobrzy obdarzeni maja zielone oczy) , a drugie jest złote takie jak maja istoty ciemności . To prawda ze mieli umrzeć z jej rodziny w zależności od tego czy wybierze ciemnośćczy światło, po naznaczeniu ale w filmie nie ma większości postaci wiec nie ma tych które zmarly i po drugie to "główne" naznaczenie Leny ma miejsce dopiero w 2 części książki.