PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=31366}

Piękna i Bestia

Beauty and the Beast
1991
7,6 166 tys. ocen
7,6 10 1 166483
7,6 48 krytyków
Piękna i Bestia
powrót do forum filmu Piękna i Bestia

INTRYGUJĄCA CIEKAWOSTKA

użytkownik usunięty

"Sarna, którą widać w pierwszej scenie filmu, to matka Bambiego (z filmu Disneya z 1942 r.) pijąca wodę ze strumienia na kilka sekund przed tym, jak zastrzelił ją myśliwy."

Naprawdę spodobała mi się ta ciekawostka, a potem obejrzałem "Bambiego" i zauważyłem, że matka Bambiego zginęła zimą, a początek filmu wyraźnie ma akcję latem, ewentualnie wiosną. A kiedy zginęła matka Bambiego, nawet zaczął padac śnieg.

Im chodziło tylko o samo ujęcie sarny. W "Bambim" nie pije ona wody ze strumienie tylko skubie trawe wygrzebaną z pod śniegu.

użytkownik usunięty

czyli to nie mogła być jego matka;)

ocenił(a) film na 10

Ale nie zaszkodzi, dakładnie wplecienie jej postaci do filmu właśnie w formie ciekawostki dla chwytliwych wzrokowców. Co ciekawe w "Dzwonniku z Notre Dame" podczas piosenki Clopina, są pokazywane ulice Paryża a jedną z ulic przechadza się... sama Bella.

użytkownik usunięty
akira894

Naprawdę? To odlot. Muszę zobaczyc ten fragment. Dzięki za informację.

ocenił(a) film na 10

Jest to widok dećko z lotu ptaka, ale to musi być Bella, zrestzą ten fragment ulicy jakby został skopiowany :)

ocenił(a) film na 10
akira894

A Bestię można wypatrzeć w Aladynie:) w scenie wkiedy sułtan układa przy tronie wieżę z różnych elementów po lewej stronie takm mniej więcej w połowie wysokości jest figurka Bestii:)Bajki Disneya są pełne niespodzianek:) pozdr:)

ocenił(a) film na 10
akira894

widok z lotu ptaka ale piosenkę śpiewa Quasimodo:)
pzdr

Równie fajną ciekawostką jest też to, że kiedy w DZWONNIKU z NOTRE DAME dwóch gości niesie świnie na kiju to okazuje się, że to nie kto inny jak sam Pumba z Króla Lwa.

ocenił(a) film na 10

No a np. w "Tarzanie:" w czasie piosenki "Trashin' the Camp" gdy małpy niszczą obóz, Terk w pewnym momencie gra na pewnych naczyniach. Jest wśród nich Pani Imbryk i bryczek z "Pięknej i Bestii"

ocenił(a) film na 10
Wilczyca

Aha, jeszcze w "Malej syrence" w scenie początkowej, w której Tryton przybywa na arenę - w tłumie na trybunach można zobaczyć... Myszkę Mickey, Donalda i Goofy'ego!

użytkownik usunięty

Skoro zaczęliście już wypisac, kto gdzie się pojawia, to i ja coś dorzucę.

W "Aladynie", zaraz po tym, jak Dżin wyciągnął Aladyna i Appu z jaskini, Aladyn pyta Dżina, czy mógłby zrobic z niego księcia. Dżin zaczyna przeglądac księgę i wyciąga kurczaka, a potem Sebastiana z "Małej syrenki".

W "Herkulesie", zaraz po drugiej rozmowie Herkulesa z Zeusem, malarz uwiecznia wizerunek Herkulesa na wazie. Wtedy Herkules ma na sobie skórę Skazy z "Króla Lwa".

ocenił(a) film na 10

Hmm nie mogę znaleść tego Pumby na kiju:P w którym to momencie w Dzwonniku jest?:) Reszty się już dopatrzyłam:P Ciężko było Bellę znaleść:)

ocenił(a) film na 10
olszynka

ale fajne rzeczy zescie wynalezli :) skad macie takie info ? bo podejrzewam ze bardzo trudno ktoras postac tak wypatrzec:)
chetnie bym wiecej poczytala takich ciekawostek odnosnie bajek :D a potem cala zabawa z wyszukiwaniem:)

użytkownik usunięty
netya

Mam ten sam problem. Podobno w "Małej syrence" można wypatrzeć Myszkę Miki, Kaczora Donalda i Goofy'ego. Szukałem kilka razy i nie mogłem znaleźć.

olszynka

bellĘ również znalazłam ale tego Pumby też nie mogę wyniuchać ;) podobno tam gdzie widać Bellę, niedaleko stoi facet który trzepie(;)) czarodziejski dywan z Alladyna

ocenił(a) film na 10

To w Herkulesie zauważyłam już dawno :) jestem z siebie dumna :P, a reszte tych ciekawostek muszę znaleźć:P

ocenił(a) film na 10

ja ma kolejne ciekawostki ;]
w oliverze i spółce, kiedy bajer śpiewa podczas pierwszego spotkania z kotkiem, możemy zauważyć najpierw psy z zakochanego kundla, a zaraz potem widzimy pongo.
no i jeszcze jedna. jaszczurka w wielkim mysim detektywie jest łudząco podobna do tej z alicji w krainie czarów;]

ocenił(a) film na 10
verte

cóż...
mam kolejne ciekawostki;]
w 101 dalmatyńczykach, podczas przekazywania wiadomości psom w londynie, widzimy teriera szkockiego z "zakochanego kundla", a później dwa kundelki ze schroniska w sklepie ze zwierzętami. jeszcze chwilę później, postać psa na wozie, jest łudząco podobna do trampa.

i kolejna, trochę inna ciekawostka.
każdy wie, że mały jon to taki brązowy balu z "księgi dżungli". jego mimika jest identyczna jak w ww filmie. ale to nie wszystko. podczas piosenki o fałszywym królu anlii mały jon tańczy z kwoką identycznie jak tańczył balu z królem louisem podczas piosenki "i wanna be like you". natomiast ruchy lady marion przy tańcu bardzo przypominają ruchy kotki z "aryskotratów". podobnie kapela przygrywająca "fałszywego króla" jest podobna z mimiki i ruchów do bandy dzikich kotów z "aristocats" ;]

ocenił(a) film na 10
verte

Z tego co wiem sama wytwórnia Pixar ma podobne sytuacje. Wiele obiektów, które możemy zobaczyć w tych filmach powtarzają się w innych. To samo dotyczy filmów Disneya i Pixara jednocześnie. Na przykład (a spostrzegłem ich wiele) "miasto", czyli teren w pewnym znaczeniu ucywilizowany przez owady z filmu "Dawno temu w trawie" znajduje się na terenie, na którym stoi przyczepa kempingowa. Ta sama przyczepa pojawia się także w filmie "Potwory i spółka" - tam trafił, wybierając pewne drzwi, Randal, który został nieco sponiewierany przez ludzi.

Co do klasycznych filmów: w "Aladynie", gdy Aladyn i Dżasmina zwiedzają świat, mijają świątynię grecką. W "Herkulesie" okazuje się ona być świątynią Zeusa, do której zmierzał młody Herkules.

DISNEYMANIAK

No właśnie, a'propos Pixar'a. Pod koniec filmu "Gdzie jest Nemo" na dnie morza przepływa Mike Wazowski z filmu "Potwory i spółka" ^^

ocenił(a) film na 9
whatever_rock777

To ja też coś dodam, trochę nie do tematu,(nie bijcie:) ale ogrody Bestii są bardzo podobne do ogrodów Wersalu. Zresztą nic dziwnego, Bestia była Francuzem, nie wiem czy ktoś już wspomniał...
PozdrawiamxD

ocenił(a) film na 10
DISNEYMANIAK

Mogę coś jeszcze dodać, oglądając film ,,Potwory i Spółka" to na jego końcu w tym momencie kiedy ta mała dziewczynka(jak jej tam Bu- tak ją właśnie nazwali) wchodzi do swojego pokoju razem z Salivanem daje mu swoje zabawki, a wsród tych wszystkich zabawek zauważyłem takie dwie np. zauważyłem pewną lalkę, która była podobna do Jessie tej kowbojki z ,,Toy Story 2" oraz gumową rybkę, która była podobna do Nema z ,,Gdzie jest Nemo?''(choć uważam, że film ,,Potwory i Spółka" powstał w 2001 roku, a ,,Gdzie jest Nemo?" w 2003).

ocenił(a) film na 10
verte

Do tego jest filmik na youtubie "Leniwi rysownicy Disney'a" całkiem interesujący, choć można poczuć się uszukanym :P, bo to fajne jak z zamierzeniek jest gdzieś ktoś z innej bajki umieszczony,ale takie coś to niekoniecznie ;)

ocenił(a) film na 10

Wiecie nie tylko w filmach Disney'a zauważyłem jakoś ciekawostkę. W filmie ,,Shrek 2" był taki moment kiedy Shrek przechyla taki wielki kocioł z eliksirem i wylewa go prosto na gości z kuszami, a on z osłem i kotem w butach wiszą na jakimś haku. Jednak kiedy ten eliksir wylewał się na podłogę to był taki efekt: łabędzie w klatkach zaminiły się baletnice, goście z kuszami w gołębie, ale wracając do tej ciekawostki zauważyłem, że dwóch służących(pracowników fabryki) zamienili się świcznik i zegar, którzy byli podobni do Płomyka i Trybika z Pięknej i Besti. Co o tym sądzicie?

barszym53

Ja akurat sądzę, że w przypadku "Shreka" to nic dziwnego, przynajmniej wg mnie. W tym filmie w ogóle mieszały się różne bajki, bo przecież był i kapitan Hak z Piotrusia Pana (w pierwszej części) i śpiąca królewna (w części 3). Oczywiście fajnie jest doszukiwać się takich perełek, zwłaszcza, że nie wszyscy je zauważają :)

whatever_rock777

Szukam Mickey, Donalda i Goofyego w "Malej Syrence" i znalezc nie moge:(

gwell

Uuuf mam. Mialam slaba kopie oryginalna. Jak wlaczylam z dubbingiem to zobaczylam od razu :)

ocenił(a) film na 10
whatever_rock777

O jeszcze coś w Shreku 2 był taki moment kiedy jak Shrek z Fioną spędzają razem czas na plaży to kilka minut później całując się zalała ich fala, a kiedy ta fala się odsuneła to zamiast Fiony wyłoniła się syrena, która bardzo przypominała Ariel z ,,Małej Syrenki"(też miała rude, czy też czerwone włosy i zielony rybi ogon zupełnie jak Ariel), ale mimo to i tak skończyła w brzuchu rekinów, bo Fiona właśnie ją wrzuciła spowrotem do morza(nie wiem jak wy, ale trochę ten moment mnie rośmieszył, ale trochę było mi szkoda tej syreny).

ocenił(a) film na 5
barszym53

nie wiem, czy to już było, ale trudno.
W Herculesie, Hercules pozuje do swojego portretu na wazonie z futrem lwa na sobie. Bez wąptpienia jest to skaza z Króla Lwa :D

ocenił(a) film na 9
szyszka411

"O jeszcze coś w Shreku 2 był taki moment kiedy jak Shrek z Fioną spędzają razem czas na plaży to kilka minut później całując się zalała ich fala, a kiedy ta fala się odsuneła to zamiast Fiony wyłoniła się syrena, która bardzo przypominała Ariel z ,,Małej Syrenki"(też miała rude, czy też czerwone włosy i zielony rybi ogon zupełnie jak Ariel), ale mimo to i tak skończyła w brzuchu rekinów, bo Fiona właśnie ją wrzuciła spowrotem do morza(nie wiem jak wy, ale trochę ten moment mnie rośmieszył, ale trochę było mi szkoda tej syreny)"

Z tym, że Shrek nie jest Disneya. Generalnie Shrek zawiera wiele nawiązań do Disneya, ale jak dla mnie twórcom chodziło raczej o ich parodię.

Tinkerbell_88

Shrek to bajka o bajkach, więc nic dziwnego, że znajdują się tam postacie z Disneya, które są przecież kultowe.

ocenił(a) film na 10
whatever_rock777

Propo tego, co pisał Verte: http://antyklerycow.wrzuta.pl/film/ahSHqKbsirF/disneyre_1 .

:)

użytkownik usunięty
DISNEYMANIAK

W "Pięknej i Bestii", którą oglądałem wczoraj zauważyłem, że w pewnym momencie, podczas piosenki "Gościem bądź" sztućce (albo coś takiego) układają się w wieże Eiffla. Trochę to dziwne, bo wieża została zbudowana w 1889 roku, a akcja filmu dzieje się w XVII lub XVIII wieku :)

ocenił(a) film na 10
DISNEYMANIAK

własnie o to mi chodziło;] choć na śnieżkę bym nie wpadła. a przynajmniej nie tak prędko;]

btw, verte to ona:P

ocenił(a) film na 8
barszym53

Twórcy "Shreka" na pewno wzorowali się na "Pieknej i Bestii" - we wstępie obu opowiedziane są historie w podobnym stylu. W "Shreku" jest to historia Fiony a w "Pieknej i Bestii" historia księcia. Nalezy zwrócić uwage ze Bestia i Fiona są do siebie bardzo podobni - odmienic ich moze jedynie prawdziwa miłosc, a przemiana (na koncu "Pieknej i Bestii" w ksiecia, a na koncu "Shreka" w ogra) są bardzo podobne.

Ale na początku filmu nie ma żadnej sarny.

ocenił(a) film na 9
bartekbasista

jest :)

Tinkerbell_88

A możesz mi powiedziec gdzie? Bo ja nie widzę.

ocenił(a) film na 9
bartekbasista

sam początek filmu- widok na łąkę (zastopuj sobie mniej więcej 0:28)

pozdrawiam :)

Tinkerbell_88

Dzięki. Teraz już widzę.

ocenił(a) film na 10

znalazłam kolejną ciekawostkę. w filmie mała syrenka, kiedy ursula pokazuje ariel kontrakt, można na nim zobaczyć głowę myszki mickey. jest ona widoczna przez ułamek sekundy pomiędzy słowami. podczas piosenki "poor unfortunely souls"

ocenił(a) film na 10

haha, i kolejną ciekawostkę mam, a właściwie kolejny dowód na lenistwo rysowników disneya. w "księżniczce i żabie", gdy louis opowiada o mamie odi, robi jakby kitki z drzew (ok. 38 minuty filmu) jest to spowielenie madame mim z "miecz w kamieniu". madame mim można zobaczyć na tym filmiku ok. 2 minuty http://www.youtube.com/watch?v=zANV9XNwfE4

ocenił(a) film na 10

No to ja też mam kilka :D co do nazw piosenek to przepraszam że będę wpisywać angielskie tytuły ;).
1. W Oliverze i Spółce kiedy Bajer śpiewa "Why Should I Worry" to pojawiają się tam psy z Zakochanego Kundla a chwilę po tym Pongo z Dalmatyńczyków :P.
2. W A Goofy Movie kiedy Max kończy śpiewać Stand Out i dyrektor przyłapuję go i tych innych chłopaków to za nimi można zobaczyć dekorację z syreną która jest strasznie podobna do Ariel :D.
Co do Belli w Dzwonniku to widziałam ^^. Skazę w Herkulesie to każdy zauważy (nawet ma taką bliznę!).

ocenił(a) film na 10
enjoyy

pierwszą ciekawostkę pisałam już wcześniej:3

ocenił(a) film na 10
verte

Dobra wiem ale się zdziwiła: oglądam sobie "Why Should I Worry" a tu nagle Lola , Rex , Lord i po chwili Pongo. Myślałam że mam jakieś zwidy xD.

ocenił(a) film na 10

Ja też coś zauważyłam ;). W Zaplątanych, gdy Flynn i Roszpunka siedzą w bibliotece i studiują jakąś mapę, kamera powoli oddala się od bohaterów ukazując wnętrze biblioteki. Przez ułamek sekundy (trzeba spauzować żeby zauważyć) w górnym rogu ekranu widać książkę z okładką Małej syrenki (Ariel siedzi na głazie, a w tle jest ogromny księżyc).

ocenił(a) film na 10

a skad wiadomo ze to mama bambiego? na wydaniu dvd rezyser mowi tylko ze to postacie z filmu bambi, weterani disneya (sarna i ptaszki)