PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=31366}

Piękna i Bestia

Beauty and the Beast
1991
7,6 166 tys. ocen
7,6 10 1 166457
7,6 48 krytyków
Piękna i Bestia
powrót do forum filmu Piękna i Bestia

Cytaty

ocenił(a) film na 9

Cześć, jestem ciekawa jakie są wasze ulubione cytaty z "Pięknej i Bestii"

ocenił(a) film na 9
Caramelia

"Ja pragnę przygód hen w szerokim świecie, choć trudno wam zrozumieć mnie. Świat wspaniały by się stał, gdyby ktoś to pojąć chciał. Pragnę więcej niż los dać mi chce." Bella.

i najlepszy moim zdaniem, bardzo przejmujący: "To nie on jest bestią, ale Ty." - Bella do Gastona.

ocenił(a) film na 4
doyoubelieve

Oba cytaty świetne, aczkolwiek 2 oddaje znakomicie kwintesencję całego filmu.

Caramelia

Moim zdanie boskie są teksty Gastona ;) Gdy po latach znowu oglądam bajkę polewam się prawie z każdego jego tekstu :p

Devana

Jedną z perełek jest na początku bajki tekst Gastona do Belli
"Wszyscy o Tobie mówią, a wiadomo, że kobieta nie powinna czytać, bo jescze nie daj Boże zacznie... myśleć" + ta głupkowata mina ;)

ocenił(a) film na 9
Devana

Hahahah, ten tekst Gastona jest najlepszy ;-)

ocenił(a) film na 10
Caramelia

Beast: I want to do something for her... but what?
Cogsworth: Well, there's the usual things: flowers... chocolates... promises you don't intend to keep...

Beast: [pounds on Belle's door yelling] I thought I told you to come down to dinner!
Belle: I'm not hungry!
Beast: [yelling to Belle] You'll come out, or I'll-I'll-I'll break down the door!
Lumiere: Master, I could be wrong, but that might not be the best way to win the girl's affections.

Gaston: Lefou, I'm afraid I've been thinking...
Lefou: A dangerous pastime?
Gaston: I know.

Gaston: I'd like to thank you all for coming to my wedding. But first I'd better go in there and propose to the girl.

Cogsworth: [shakes Lumiere's hand in truce] Well, Lumiere, old friend. Shall we let bygones be bygones?
Lumiere: Of course, mon ami. I told you she would break the spell!
Cogsworth: I beg your pardon, old friend, but I believe *I* told *you*.
Lumiere: No, you didn't. *I* told *you*!
Cogsworth: You most certainly did not, you pompous, paraffin-headed peabrain!
Lumiere: En garde, you... you overgrown pocket watch!

ocenił(a) film na 10
AliceTrojan

Ostatnie mistrzowskie :D

Caramelia

Szafa: "Zaaraz, a w co my się ubierzemy na obiad? Popatrzymy, co tu jest!" (drzwi szafy się otwierają, wylatują mole) "UUHHH, CO ZA KOMPROMITACJA"

ocenił(a) film na 10
Caramelia

Hmm To boli! Jakbyś się nie ruszał to by nie bolało,jakbyś nie uciekała to by się nic nie stało,gdybyś mnie nie przestraszył to bym nie uciekała!
Aaaa....

ocenił(a) film na 10
ocenił(a) film na 10
Caramelia

osobiście kocham w polskim dubbingu zdania: To jest zła droga... Gdzieś ty nas wywiózł Filip?!