Poniższe pojęcia oraz ich znaczenia są oficjalne, powszechnie uznane przez ogół środowisk
naukowych i obowiązują każdego kto się odnosi do tych terminów. Wstawiam to, by nie było już
więcej nieporozumień w tej materii:
1. Teizm — wiara w istnienie Boga (monoteizm), bogów lub bogiń (politeizm), którzy są osobami
ingerującymi w losy świata lub jest on ich dziełem; czuwającymi nad biegiem wydarzeń lub
podtrzymującymi świat w istnieniu oraz pogląd filozoficzno-religijny głoszący, że tacy bogowie
istnieją. Wyróżniamy teizm gnostyczny ("wiem, że Bóg/bogowie istnieje/istnieją") oraz teizm
agnostyczny ("nie wiem czy Bóg/bogowie istnieją, ale wierzę, że istnieje/istnieją").
2. Deizm – nurt religijno-filozoficzny, którego cechą wspólną jest przekonanie, że racjonalnie można
uzasadnić istnienie jedynie Boga będącego konstruktorem świata oraz źródłem praw, według których
ten mechanizm świata działa. Tak rozumiany Bóg nie ingeruje w losy świata i w raz ustanowione
prawa.
3. Panteizm – pogląd filozoficzny i teologiczny utożsamiający wszechświat (lub naturę) z
Bogiem (lub absolutem). Neguje istnienie Boga jako istoty rozumnej, głosi zaś przenikanie absolutu
we wszystkie substancje ziemskie. Panteizm często łączył się z ideami rozumnego rozwoju
wszechświata, jedności, wieczności oraz żywości świata materialnego.
4. Nonteizm, nieteizm – doktryna religijna, która nie afirmuje ani też nie neguje istnienia Boga. Za
religie nonteistyczne najczęściej uważa się: buddyzm i dżinizm, a także taoizm i konfucjanizm.
Religie i filozofie nonteistyczne charakteryzują się przede wszystkim skupianiem dużej uwagi na
właściwym życiu moralnym.
5. Niewierzący (none religion) — brak wiary w jakiekolwiek twierdzenia religijne, w tym brak wiary w
istnienie Boga/bogów. Taka osoba nie wierzy w istnienie Boga/bogów, ale też nie wierzy w
nieistnienie Boga/bogów.
6. Agnostycyzm – pogląd filozoficzny, według którego obecnie niemożliwe jest całkowite poznanie
rzeczywistości. Czasami agnostycyzm oznacza tylko niemożliwość dowiedzenia się, czy Bóg lub
bogowie istnieją, czy też nie. Agnostycyzm przybiera różne formy i tak agnostyk może być ateistą,
teistą albo żadnym z nich.
7. Ateizm – odrzucenie teizmu lub pogląd bądź doktryna głosząca, że bogowie nie istnieją. W
najszerszym znaczeniu jest to brak wiary w istnienie Boga, bóstw i sił nadprzyrodzonych, jako
sprzecznych z rozumem i nienaukowych, oraz negujący potrzebę religii. "Ateizm" jest antonimem
pojęcia "teizm", czyli jest zaprzeczeniem istnienia Boga lub bogów. Wyróżniamy ateizm gnostyczny
("wiem, że Bóg/bogowie nie istnieją") oraz ateizm agnostyczny ("nie wiem czy Bóg/bogowie istnieją,
ale wierzę, że nie istnieją").
8. Antyteizm – postawa polegająca na negatywnym nastawieniu oraz walce przeciwko teistycznym
religiom. Aktywna opozycja względem teizmu. Przez niektórych nazywany "konserwatywnym
ateizmem".
Z dedykacją dla Impactora, który pozmieniał znaczenia poszczególnych pojęć i usiłował przekonać
do ich prawdziwości innych użytkowników.
Drogi Impactorze, nawet jeśli Twoje definicje bardziej Ci odpowiadają, musisz się pogodzić z
oficjalnym znaczeniem danych terminów i w rozmowie z innymi osobami posługiwać się jedynie
prawdziwymi pojęciami.
Pozdrawiam
Imitation