PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=558175}

Pasażerowie

Passengers
2016
6,7 176 tys. ocen
6,7 10 1 176470
4,7 56 krytyków
Pasażerowie
powrót do forum filmu Pasażerowie

Prędkość statku

ocenił(a) film na 4

Znalazłem drobny, prosty do przeoczenia, błąd w filmie. Jim budzi się po 30 latach od startu. Gdy próbuje wysłać wiadomość na ziemię otrzymuje informację że zostanie ona otrzymana za 19 lat (zaokrąglimy to do 20). W późniejszej części filmu kapitan oznajmia że nie mogą zawrócić bo statek leci z połową prędkości światła. Stosując prostą matematykę, wiedząc że droga jaką pokonał statek w trakcie wysyłania wiadomości jest równa drodze jaką ma pokonać ta wiadomość, oraz posiadając informacje że wiadomość będzie przekazywana laserowo czyli z prędkością światła można wnioskować że kapitan pomylił się o około 16% prędkości światła informując "pasażerów" gdyż prędkość statku wynosi 200kkm/h.

ocenił(a) film na 7
Arciv

Raczej na sekundę, nie godzinę. Prędkość światła wynosi ~300.000 km/s :)
Teraz tak, statek leciał już ponad 30 lat, wiadomość trafia na ziemię po 20 latach (po zaokrągleniu).
Po odesłaniu wiadomości z ziemi, statek będzie 20 lat dalej od miejsca, z którego wiadomość została wysłana i powiedzmy - odpowiedziana. Według informacji w filmie, wiadomość z ziemi trafi na statek po 55 latach od odesłania wiadomości, co zgadzałoby się.
Szkoda, że w filmie nie poruszyli tego tematu na końcu filmu, czy wiadomość została odesłana.

ocenił(a) film na 7
Tillig

Przepraszam, rzecz jasna wiadomość trafi po 55 latach od odesłania jej ze statku!

Tillig

Wlasnie wrocilam z kina i jestem milo rozczarowana. Nie zwrocilam uwagi na to uwagi ale rzeczywiscie szkoda ze pomineli ten watek na koncu! Skoro Jim wyslal wiadomosc to mogli pokazac ze np uzyskali odp jak sie z powrotem zahibernowac i np przezyli ale jako staruszkowie ;)

ocenił(a) film na 7
paczi88

Ooo widzisz, to jest dobry pomysł na alternatywne zakończenie filmu - pojawiały się już alternatywne zakończenia w filmach, np. w filmie "Jestem legendą" :)