PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=478458}
6,8 60 tys. ocen
6,8 10 1 59591
5,6 11 krytyków
Pandorum
powrót do forum filmu Pandorum

Inne filmy

ocenił(a) film na 6

Witam wszystkich. Znacie może jakieś inne filmy w których jest motyw separacji od otaczającego świata, walka w osamotnieniu o przeżycie, walka z potworami lub czymś innym. chodzi mi o filmy typu:
seria Obcego, Predator, Pandorum, zejście, jaskinia i inne. Proszę o jak największą ilość swoich propozycji. Z góry baaaardzo dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam.

użytkownik usunięty
23xxx

Może by np. "Apocalypto" - co prawda potworów tam nie ma, ale łapie się pod
Twoje wymagania. Do tego jeszcze typowo w osamotnieniu "Cast Away" po
polsku to chyba "Poza światem" z tego co pamiętam w każdym razie Tom Hanks
w roli głównej. Dobrze by było gdybyś określił/a mniej więcej gatunkowo i
czy "Enemy no. 1" ma być jakieś monstrum czy też w/w pozycje pod Twoje
kryterium się zaliczają. Daj znać a przygotuję więcej tytułów.
Pozdrawiam
padre777

ocenił(a) film na 6

Upsss zapomniałem dodać, że chodzi mi tutaj o horrory w których ludzie walczą o prze zycie uciekając lub walcząc z "czymś" Dobrym filmem tego typu choć bardzo starym było "Coś" [The Thing] czy Relikt. Bez udziału potworków o osamotnieniu i woli przeżycia traktują filmy Piła, Teksańska masakra piłą mechaniczną, cube. Zwracałbym się bardziej do filmów z potworkami czy czymś podobnym ale jak widać po przykładach filmy bez nich są też super.

użytkownik usunięty
23xxx

Mhm...
No to jedziem (kolejność przypadkowa):

1. Death Space
2. Predator (I część)
3. Cała seria Obcych (nie wiem jak Obcy vs. Predator, bo skończyłem po 15
minutach pierwszego)
4. I Am Legend
5. Resident Evil
6. Planet Terror/Od Zmierzchu do Świtu/Wstrząsy (chociaż tutaj troche
dyskusyjne te pozycje)
7. Oni żyją
8. Silent Hill
9. Bunkier
10. Ring/Ring 2

Coś napewno jeszcze wymyślę, więc dopiszę. A koniecznie muszą być to
horrory? :P

z SF to ja podam Eden Log, ale odradzam najpierw czytac o czym to jest film a potem oglądać, zresztą wiele filmów idzie sobie zepsuć czytając recenzje...

jeszcze może , jakąś nowszą wersje Planeta Małp, Star Trek

ocenił(a) film na 6
ascorp

Dzięki za wszelkie info. Planeta małp i Star Trek nie przypadły mi do gustu bo jest to wszystko "przesycone" fantastyka. Horrory jak dla mnie jak najbardziej a co do S-F to raczej w stonowanym poziomie (bez kosmicznych fajerwerków).

ocenił(a) film na 8
23xxx

A widziałeś "Ukryty Wymiar" i "Supernova" te dwa filmy są jak najbardziej podobne to tego filmu..."thing" jak ktoś wcześniej pisał też trochę..."Otchła","Obcy z głębin","Kula","Capricorn One","Leviathan" może jak bym poszukał pamięcią trochę głębiej to jeszcze pare tytułów bym znalazł...

ocenił(a) film na 6
WujekChu1ek

Dzięki. Ten ukryty wymiar może być całkiem dobry. Właśnie zauważyłem że jest do obejrzenia na www.seans24.pl ;)

23xxx

jeszcze jest "W stronę słońca / Sunshine" moze mnie widowiskowy, ale też w sumie dobry :)

ocenił(a) film na 6
ascorp

Wydaje mi się, że "W stronę słońca" może odbiegać od założeń postawionych na wstępie (horror, odcięcie od świata itd. z przewagą horroru) ale i tak dzięki.

ocenił(a) film na 6
WujekChu1ek

Obejrzałem już "Ukryty wymiar na seans24 i uczucia mam mieszane co do tego filmu. Pomysł był niezły ale gdyby zjawiska "paranormalne" i zwidy zamienili na obcą formę życia najlepiej nie w stado potworków tylko w jedną max 2 sztuki (druga się ujawnia po zabiciu pierwszej) to film byłby dobry co nie znaczy, że nie jestem wdzięczny za każdą propozycję;)

23xxx

"W strone słońca" jest podobny do ukryty wymiar, wedlug mnie moze nie horror SF ale na pewno thiller SF no i jest tam odosobnienie , a "misja na marsa" ??

ascorp

aha "misja na marsa" no to i jeszcze " Czerwona Planeta"

23xxx

Generalnie unikam wypowiedzi na Forum, bo to glownie bicie piany... Sam zdecyduj co tobie najbardziej odpowiada (staralem sie nie powtarzac wymienionych wczesniej). Te, ktore mnie sie najbardziej podobaly maja oznaczenie: "s"

1. 28 Dni Później (s)
2. 28 Tygodni Później
3. Dog Soldiers (s)
5. Cała seria "Żywych Trupów, choc najbardziej: "Świt Żywych Trupów (2004), (s) oraz "Land of the Dead"
6. 30 Dni Mroku (s)
7. Nine miles Down
8. Sunshine
9. Battlefield Earth
10. Starship Troopers (s) i Starship Troopers II
11. Cave, The
12. Death Watch

generalnie trudno zawezic, bo horrory to generalnie motyw przezycia :))

a bez potworkow, to:
1. Autostopowicz (sss), ze wzgledu na to ze to klasyka klasykw
2. Equilibrium (SSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSS) - bo to najlepszy film jaki widzialem w zyciu (blagam, nie zadziobcie mnie!)

rozpedzilem sie, ale co tam - ksiazka: Zombie Survival i Wojna Zomnie (World War X)

staki

"Equilibrium" to naprawde świetny film, jak do tej pory nie zrobili podobnego równie świetnego, ale to pewnie przez to że temat został oklepany wlaśnie w "Equilibrium

to tak na marginesie...

ocenił(a) film na 6
staki

28 tygodni później, żywych trupów, autostopowicza, jaskinię -->te filmy widziałem. Apropo jaskini to nie mogę się doczekać zejścia 2 bo 1 zrobiła na mnie spore wrażenie ponieważ lubię takie klimaty;) Dzięki za wysiłek i czas poświęcony mojemu wątkowi;)

ocenił(a) film na 6
staki

Właśnie obejrzałem Armię Wilków na seansie. Całkiem fajny film;)

23xxx

Mgła / The Mist

ocenił(a) film na 6
Bartulec

Widziałem już. Też dobry film z zaskakującym zakończeniem. Dzięki za fatygę.;)

ocenił(a) film na 7
23xxx

Zobacz sobie "Kula" i "Enemy Mine" nie ma fajerwerków, a "Enemy Mine" to już dość stary film. W prawdzie nie horror, ale klimat ma :)

ocenił(a) film na 8
cokane87

Dziwie się że jeszcze nikt nie wspomniał o PITCH BLACK tam jest dużo potworków...i świetny film z resztą...

ocenił(a) film na 7
WujekChu1ek

"Pitch Black" też dobry :)

ocenił(a) film na 8
cokane87

Wehikuł czasu, Paragraf 78, The Hidden, Łowca obcych, Łowca snów, I uderzył grom, Mroczny anioł, Outlander, Tajemnica Syriusza, Władcy marionetek, The Arrival, Fire in the Sky, Kroniki mutantów, Gatunek, Critters, Xtro. nie mam więcej pomysłów...

ocenił(a) film na 6
WujekChu1ek

Postarałeś się. Twoje propozycje wydają się być bardzo interesujące. Dzięki. A co do Pitch Black tak jak i późniejszych Kronik Riddicka to widziałem oba filmy.

ocenił(a) film na 8
23xxx

Miłego oglądania:P Na pewno z tych filmów znajdziesz coś dla siebie...

ocenił(a) film na 7
WujekChu1ek

wszystko fajnie, ale w większości tych tytułów nie ma "motywu separacji od otaczającego świata", tak jak np. w "Kula", "Obcy", czy chociażby "Cube". Przynajmniej ja miałem inne kryteria podając tytuły :)

ocenił(a) film na 8
cokane87

Może dlatego, że jest mało takich filmów... Podałem tytuły gdzie znajdywały się potworki a "odseparowanie od świata" jak to nazwałeś, takowe tytuły podałem parę postów temu:P

ocenił(a) film na 8
WujekChu1ek

"A widziałeś "Ukryty Wymiar" i "Supernova" te dwa filmy są jak najbardziej podobne to tego filmu..."thing" jak ktoś wcześniej pisał też trochę..."Otchła","Obcy z głębin","Kula","Capricorn One","Leviathan" może jak bym poszukał pamięcią trochę głębiej to jeszcze pare tytułów bym znalazł.." ot i mój post...

ocenił(a) film na 8
WujekChu1ek

a tak poza tym Paragraf 78, Łowca obcych, Łowca snów, Tajemnica Syriusza, jest motyw odcięcia od świata...

ocenił(a) film na 7
WujekChu1ek

Spoko... przecież nie mówię, że wszystkie które podałeś nie mają tego motywu :)

ocenił(a) film na 9
23xxx

ja polecam Moon z Samem Rockwellem, tutaj masz świetny motyw separacji od całego świata, spokojne sf pod względem efektów, brak przesycenia nimi.

ocenił(a) film na 8
lkonrad

The Rift...za krótki <br/> za krótki <br/> za krótki <br/> za krótki <br/>

ocenił(a) film na 6
WujekChu1ek

Ale się tego już uzbierało;) mam nadzieję, że chociaż część znajdę online np na seans24;)

ocenił(a) film na 10
23xxx

Nie zgadzam się, że gniot. Scenariusz i klimat 11/10. Mroczne, tajemnicze SF - pierwsza klasa.

ocenił(a) film na 6
beton1234

Wskaż mi jedną osobę na tym forum, która napisała, że to gniot.

ocenił(a) film na 10
23xxx

Sorry, miałem otwarty też ten temat wyżej kolesia, który narzekał jaki to był zły film a komentarz nie wiem dlaczego tutaj mi się dodał ;) Film jest świetny!

ocenił(a) film na 5
beton1234

Czy ktoś w tym temacie wspomniał o Łowcy Androidów(Blade Runner) z genialnym H.Fordem?
To prawdziwa klasyka kina SF. Film który się nie starzeje. Warto obejrzeć.

ocenił(a) film na 8
Stary_Zgred

Dawno bym to zrobił tylko założyciel tematu chciał coś w stylu pandorum...czytaj ze zrozumieniem następnym razem...

ocenił(a) film na 5
WujekChu1ek

W stylu Pandorum? Przecież ten film to powielona kopia filmów SF ostatnich kilkunastu lat. Myślę że Łowca Androidów na pewno pasuje do kryteriów podanych przez autora tematu. Kilkanaście lat temu oglądałem ciekawy horror-sf Ciemna Strona Księżyca. Niestety wydano go w formacie VHS. Może być problem ze zdobyciem kopii na DVD.

ocenił(a) film na 8
Stary_Zgred

@Stary_Zgred@ Ciemna Strona Księżyca nie została wydana na DVD, wiem że w necie jest gdzieś vhsrip ale nie oglądałem.... Musze go za wszelką cene oglądnać, narobiłeś mi ochoty na ten film...

ocenił(a) film na 6
23xxx

Dosc podobny i moim zdaniem duzo lepszy jest "Event Horizon". Klasyk

ocenił(a) film na 8
Beavis

Moim zdaniem też jest lepszy co nie zmienia faktu, że już o nim wspomniałem...

ocenił(a) film na 6
WujekChu1ek

Widzę temat ma wzięcie;) Zapraszam do mnie na mój profil do wypowiedzenia się w założonych tam dwóch tematach;)

ocenił(a) film na 8
23xxx

Dobra oglądnąłem "Ciemną Stronę Księżyca"(znalazłem w necie vhs rip po angielsku) całkiem zacny ale nie równa się do Pandorum czy Event Horizon...jako fan horrorów sci-fi i tak polecam...

ocenił(a) film na 8
WujekChu1ek

Mam jeszcze jeden całkiem nowy właśnie oglądam http://www.filmweb.pl/film/Cargo-2009-481128 klimat jaki prosiłeś więc od razu pomyślałem o tobie...

ocenił(a) film na 6
WujekChu1ek

Przez przypadek trafiłem jeszcze na tego swojego posta :) Dzięki za propozycję.