PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=38887}

Pamiętnik

The Notebook
2004
8,0 384 tys. ocen
8,0 10 1 384450
6,1 55 krytyków
Pamiętnik
powrót do forum filmu Pamiętnik

jestem świeżo po przeczytaniu ksiązki, która bardzo mi sie podobała i niestety w porównaniu z książką film jest mierny. wszystko poprzekręcali, pozmieniali, uproscili, a rozmowy głownych bohaterów są puste, gdy w książce czyta sie je z zapartym tchem. i moze ten film byłby wzruszający, piękny gdyby nie książka, bo jest ona o niebo lepsza.

Kaszka_xD

Ciężko oceniać film na podstawie książki. Ja książki nie czytałem i bardzo mi się podobał, ale wiadomo że nigdy film nie przebije książki, bo przy czytaniu książki działa nasza wyobraźnia a film to już czyjaś wizja, która niekoniecznie musi nam się podobać :)

Les_Grossman

no dobra po dłuższym przemyśleniu stwierdzam, ze film nie był taki zły.. a scena z łabędziami ekstra, ale to i tak nie to samo co książka! polecem ją gorąco, na pewno Ci przypadnie do gustu ;)

Kaszka_xD

jakbys zrobila odwrotnie to napewno byś zmieniła zdanie ;P najpierw film potem książka. Ja tak zrobiłam i moim zdaniem film o wiele lepszy a książka nawet mogę stwierdzić że nudna. Ale każdy ma swoje gusta

ocenił(a) film na 8
Kaszka_xD

Skoro czytałaś, to czy moglabys mi odpowiedziec na pytanie? Bo ja tez wlasnie niedawno przeczytalam z ebooka. I ksiazka konczy sie tak malo patetycznie, zdaniem ze Noah rozpina starej Allie guziki. Czy faktycznie ksiazka tak sie konczy, czy mam jakas ucieta wersje ebooka?

TakaJedna93

własnie tak sie konczy :P mimo, że wszyscy sie "pamiętnikiem" podniecają i och i ach to jednak wole inne ksiązki sparksa np. list w butelce czy i wciaz ja kocham

ocenił(a) film na 9
Kaszka_xD

Witam, jestem wielką fanką powieści Sparksa i zawsze przed obejrzeniem ekranizacji czytałam książkę. Zawsze podobała mi się bardziej powieść, więcej szczegółów, więcej dramatu i dokładniej można poznać daną historię. Z jednym wyjątkiem... Jeżeli chodzi o Pamiętnik, najpierw obejrzałam film a później przeczytałam książkę i muszę przyznać, że jest to moja najmniej lubiana powieść mojego ulubionego pisarza. Możliwe, że jest coś w tym co napisała youarenotalone18, o kolejności:) Niemniej sądzę, że książki na ogół sa lepsze niż filmy, ponieważ możemy sobie więcej wyobrazić, dodajemy wiele od siebie czytając i wyobrażając sobie sceny. Polecam książki Sparksa, szczególnie I wciąż ją kocham i Wybór:)
Pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
monika123_3

Hej ;) Ja też jestem wielką fanką Sparksa ;) I też zawsze czytam książkę a potem oglądam film ;) I także książki są moim zdaniem lepsze ;D Bardziej je przeżywam ;D Teraz nie mogę się doczekać filmu " Bezpieczna przystań " chociaż wiem że książka jest lepsza ;D Moim zdaniem pamiętnik jako książka jest pod koniec mojej listy ulubionych książek sparksa ... Niby jego debiut i najlepsza a mnie jednak podobały się te mniej znane ;D Np. Na zakręcie, Na ratunek i Bezpieczna przystań , O i Noce w Rodanthe ;D Pozdrawiam i polecam książki ;)

ocenił(a) film na 10
jesi1997

witam, również uważam że wyjątkowo w tym wypadku fil lepiej wypadł niż książka, a to z jednego dla mnie powodu-zakończenia. Film kończy się wzruszająco, natomiast książka niesmacznie...

ocenił(a) film na 10
martielle

Tak masz rację "Film kończy się wzruszająco, natomiast książka niesmacznie...". Teraz chcę przeczytać kontynuację "Pamiętnika" która nazywa się 'Ślub" . Czytał ktoś ? Fajnee ?

monika123_3

Ja film obejrzałam najpierw, mimo to uważam, że książka jest lepsza. Ekranizację widziałam pierwszy raz od razu po tym, jak weszła do kin, potem oglądałam ją jeszcze kilka razy i uważałam przez długi czas za jeden z ulubionych filmów. Do dziś. Wczoraj siedziałam do 2 nad ranem nad książką, pochłonęłam ją w 2 godziny, rycząc nad nią, jak głupia. Teraz jestem świeżo po obejrzeniu filmu i nie jestem zachwycona. McAdams irytowała mnie okropnie, Goslingowi również czasem się to udawało... Moim zdaniem nie odzwierciedlili tej miłości z książki...